• Informacje na temat:

    ciasto z biszkoptów i lodów

Przepisy na temat: ciasto z biszkoptów i lodów
  • Truskawkowe pole na talerzu...

    Sezon na truskawki rozkwita, wraz z nim przybywa pomysłów na desery z tym jakże popularnym owocem. Latem, oprócz lodów, często sięgamy po torty, bowiem jest ku temu wiele okazji, np. komunie. Może warto wypróbować tort "truskawkowe pole"?

  • Wypróbowany przepis na "Deser w waflach do lodów"

  • Pyszności z serka mascarpone

    ...: - 25 dag twarogu, - 25 dag mascarpone, - 4 żółtka, - 1 torebka cukru waniliowego, - 10 dag podłużnych biszkoptów, - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, - 50 ml likieru amaretto, - 1 łyżka kakao(...) gładką masę. Wstaw do lodówki. Kawę rozpuszczalną zalej 50 ml gorącej wody, mieszając rozpuść. Odstaw napar do ostygnięcia. Następnie zimny wmieszaj z likierem amaretto. Krok drugi Odłóż 4 biszkopty...

  • Smaczny pomysł na "Lizaki z biszkoptów"

  • 3 pomysły na dodatki do chłodników

    ...zjedzenie chłodnika z dodatkiem lodów czy startą czekoladą. Do schłodzonej zupy owocowej możemy też wrzucić płatki kukurydziane, jadalne kwiaty lub gofry. - Dobrym pomysłem jest też dodatek w postaci biszkoptów, wafli czy słomki ptysiowej - dodaje Arkadiusz Drążek z firmy Brześć. Aby pogłębić smak naszego chłodnika, warto przyprawić go dodatkowo cynamonem lub wanilią. Nie sposób doliczyć się...

  • Pyszny syrop dla miłośników korzennych jesiennych smaków.

  • Karnawałowa rozpusta!

    ...biszkopt nasącz winem. Na środku ciasta uformuj kopczyk z lodów i włóż tort na 1 godzinę do zamrażarki. Ubij białka z cukrem i pokryj pianą lodowy kopiec. Wstaw ciasto do piekarnika na 10-15 minut(...) i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wymieszaj drożdże z resztą składników, zagnieć. Rozwałkuj ciasto dość cienko. Odrysuj od talerza okrąg, podziel go na trójkąty. Na brzegu każdego z nich...

  • Pyszny sos z jagód. Naturalny. Wspaniały dodatek do deserów, lodów, naleśników, racuchów itp.

  • Rabarbar wg Magdy Gessler

    ...rabarbarowo-akacjową. Powtórz dwukrotnie, wykańczając grubszą warstwą kremu. Udekoruj kłosami akacji i rabarbarem. Ciasto drożdżowe rabarbarowe Składniki: 500 g rabarbaru, 15 g drożdży, 125 g masła(...) ostudzone sklarowane masło. Wyrabiaj ciasto do momentu wchłonięcia masła, potem podsypuj mąką i dalej wyrabiaj dziesięć minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Aby przygotować kruszonkę, wymieszaj mąkę...

  • szybko, smacznie, efektownie, łatwo, mało pracy

Artykuły na temat: ciasto z biszkoptów i lodów
  • Ciasta z malinami

    .... Wstaw do lodówki na 1-2 godz. Maliny delikatnie wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Schłodzone ciasto podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Większy kawałek rozwałkuj na grubość 4-5 mm(...), wymieszaj. Wrzuć 400 g malin, delikatnie wymieszaj. Dno prostokątnej formy wyłóż biszkoptami. Wlej masę serowo-śmietanową. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem wierzch sernika...

  • Mrożone desery, które chłodzą i orzeźwiają, znane są ludziom od bardzo dawna. Już w V wieku, w basenie Morza Śródziemnego, można było dostać lody. Dziś dostępne są niemal na każdym rogu. Fot. 123RF/Picsel Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw....

  • ...cynamon, kardamon czy imbir. Mleka w proszku używamy również do przygotowania mas i kremów wielu ciast lub lodów. Można z niego zrobić również słynną nutellę. Masę czekoladową uzyskujemy przez połączenie(...) słodką chwilą w towarzystwie aromatycznej kawy. Chałwa domowa brzmi również kusząco. Trzeba tylko połączyć ze sobą odpowiednie składniki i zostawić gotową masę do zastygnięcia w lodówce. Mleko w proszku...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Biszkoptowe lizaki Ani Starmach

    ...(dla 10 osób) Składniki: 300 g biszkoptu (mogą być resztki z różnych ciast) 100 g mascarpone 100 g nutelli 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 8 truskawek kolorowe posypki patyczki do lodów lub do szaszłyków Biszkopty połam na kawałeczki, wymieszaj z mascarpone i nutellą. Z masy ulep kulki, ułóż je na talerzu i schłodź przez mniej więcej godzinę w zamrażarce. Po tym czasie rozpuść czekoladę...

  • Mocno czerwone, żółte, zielone, niebieskie, a może brązowe? Lody zachwycają intensywnością barw, kusząc nimi swoich miłośników. Jednak kolor często zawdzięczają sztucznym barwnikom. Sprawdź, co może znajdować się w twoich ulubionych lodach. Fot. 123RF/Picsel Latem lody kuszą nas bogactwem smaków i intensywnością kolorów. Niestety, te wspaniałe właściwości zawdzięczają nie tylko zdrowym dodatkom. Oprócz owoców, czekolady, bakalii, czy orzechów, ten przysmak często zawiera również sporą ilość...

  • Szybki zimowy obiad

    ..., gałką lodów śmietankowych lub waniliowych. Brzoskwinie możesz zastąpić prażonymi jabłkami ze słoika albo mrożonymi owocami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 315 kilokalorii(...) je połową jogurtu i włóż część pokrojonych owoców. Na nie wyłóż pozostały jogurt. Wierzch deseru udekoruj owocami, biszkoptem i listkami melisy lub mięty. Deser przechowuj w lodówce. Deser ten...

  • Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. Na pytanie „z czym kojarzą ci się lody” zadane w ogólnopolskim badaniu przez markę Bracia Koral, aż 63 proc. Polaków odpowiada z latem i wakacjami. Ale mało kto wie o lodach coś więcej. Fot. materiały prasowe Mało kto zna historię lodów, która zaczyna się już w czasach starożytnych. Delektowali się nimi m.in. Aleksander Wielki, Hannibal, Kleopatra, Katarzyna Medycejska, król Ludwik XIV, Thomas Jefferson i wielu innych zapisanych w historii tego świata....

  • Słodkości od serca

    ...sos. Następnie posyp cynamonem i wystudź. Plastry ułóż na talerzu, a na nich - kulki lodów. 2. Gotowe lody wstaw do zamrażarki i pozostaw tam do całkowitego zamrożenia. 3. W osobnych naczyniach w kąpieli wodnej rozpuść ciemną i białą czekoladę. Każdą wylej na płaską tackę wyłożoną folią spożywczą i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie, wyjmij ją z lodówki i za pomocą szablonu...

  • Wyobraź sobie, że możesz stworzyć dowolny smak lodów. Jaki by on był? Szarlotka babci Jadzi? Pierwsze letnie owoce? A może coś znacznie bardziej zwariowanego? Podziel się swoim pomysłem i wygraj fantastyczną nagrodę! W książce Davida Lebovitza znajdziecie dziesiątki przepisów na lody. Klasyczne oraz nietypowe jak lody oliwne. Jednak niech Was nie zmyli nazwa. Lody to tylko ta większa, środkowa część książki. Tak naprawdę jest to też skarbnica wiedzy o dodatkach do deserów. Jak je przyrządzać?...