• Informacje na temat:

    ciasto z biszkoptem i dżemem

Przepisy na temat: ciasto z biszkoptem i dżemem
  • Biszkopt z bezową kruszonką

    ...wymieszaj wrzątek i masło. Połącz obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej wodę z masłem, potem mąki. Wymieszaj i przełóż do formy. Piecz 20-25 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw, aby ostygło.  2. Na krem ubij twarożek i cukier puder. Dodaj do kremówki i ubij na sztywno. Dodaj skórkę cytrynową. Wyłóż krem na wierzch ciasta. Udekoruj dżemem cytrynowym, bezami, borówkami i miętą. 

  • Szybki murzynek z biszkoptami i dżemem

  • Biszkopt idealny

    Z dżemem, z masą, albo po prostu - posypany cukrem pudrem. Biszkopt zawsze smakuje pysznie!

  • Tani, prosty w wykonaniu placek.

  • Przygotowanie: Ciasto: ubić jajka z cukrem na pulchną masę ,dodać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Wyłożyć blachę papierem śniadaniowym wysmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę. Upiec i pozostawić do wystygnięcia. Ciemnie ciasto upiec tak samo. Krem: część mleka ugotować z tłuszczem i cukrem. Ugotować budyń:mąkę , jajko wymieszać z pozostałą...

  • Rodzynkowiec - przysłała Agnieszka

    Jedną część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Przełożyć połową masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu i skropić drugą połową alkoholu z rodzynek. Równo nałożyć drugą część...

  • Było to jedno z naszych ulubionych ciast. Było ciastem dyżurnym, na uroczystościach rodzinnych. Teraz trochę zapomniane.

  • Torcik biszkoptowy z bitą śmietaną

    ...waniliowym. Dodaj żółtka, obie mąki oraz proszek. Wymieszaj łyżką. 2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 25 minut. Biszkopt wystudź, rozetnij na 3 krążki. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Blaty posmaruj dżemem. Przełóż 2/3 bitej śmietany. 3. Tort posmaruj resztą bitej śmietany. Płatki zrumień, obsyp...

  • Bardzo popularna rolada, w różnych kolorach na YouTube. Ja spróbowałam stworzyć w mojej wersji z biszkoptem japońskim. Rolada wyszła pyszna i pięknie się prezentująca.

Artykuły na temat: ciasto z biszkoptem i dżemem
  • Kostka cappuccino

    Jako spód można wykorzystać biszkopt posmarowany dżemem wiśniowym.

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Niezawodne ciasta

    ...galaretką. Sernik wstaw do lodówki na 2 godziny. 5. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami pistacjowymi. Ciasto trzymaj w lodówce. Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 30 minut Porcja: 280(...) z cukrem pudrem. Dodaj zimne twarde masło i posiekaj wszystko szybko ostrym nożem. Następnie dodaj żółtko i śmietanę i szybko zagnieć spójne, ale nie gładkie ciasto (kruche ciasto powinno mieć grudki...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta spod ciemnej gwiazdy

    ...dżemem i kremem z kaszy, lekko je dociskając. 5. Przygotuj polewę: masło stop, wsyp cukier, wlej kakao rozprowadzone niewielką ilością wody, wymieszaj. Po przestudzeniu polej piernik. Ciasto będzie(...) drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej tortownicy i piecz 40-45 minut w temp. 175° C. Po upieczeniu biszkopt pozostaw w formie, aby ostygł. 2. Przygotuj masę do przełożenia biszkoptu...

  • Zrób sobie prezent na święta! Weź udział w naszym konkursie i wygraj vouchery uprawniające do zakupów w sklepach stacjonarnych DUKA. Za oknem jesienno-zimowa aura, a jak wiadomo w takich okolicznościach przyrody powinniśmy obowiązkowo, przed wyjściem z domu zjeść porządne śniadanie. To najważniejszy z posiłków, który decyduje o tym, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zadbajmy zatem o to, aby nasze śniadanie było kolorowe i pełne składników, które zapewnią Nam zastrzyk energii! Pochwal się...

  • Porzeczkowe wypieki

    Czerwona, biała czy czarna porzeczka plus ciasto kruche, biszkoptowe albo jogurtowe to słodko-kwaśny przebój tego lata.

  • Zrób sobie prezent na święta! Weź udział w naszym konkursie i wygraj vouchery uprawniające do zakupów w sklepach stacjonarnych DUKA. Za oknem jesienno-zimowa aura, a jak wiadomo w takich okolicznościach przyrody powinniśmy obowiązkowo, przed wyjściem z domu zjeść porządne śniadanie. To najważniejszy z posiłków, który decyduje o tym, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zadbajmy zatem o to, aby nasze śniadanie było kolorowe i pełne składników, które zapewnią Nam zastrzyk energii! Pochwal się...

  • Słodka pokusa

    W afrodyzjakalną moc migdałów wierzyli starożytni. Chcesz pobudzić zmysły - upiecz migdałowe ciasto.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...