• Informacje na temat:

    ciasto wz duża blacha

Przepisy na temat: ciasto wz duża blacha
  • Ciasto rabarbarowe z cytrynową pianką

    Co najbardziej lubimy wiosną? Pierwsze sezonowe desery. Nadchodzi czas na orzeźwiające ciasto z rabarbarem, pyszne i nie za słodkie. Świeże jak majowa zieleń.

  • Ten biszkopt jest bardzo smaczny wyszedł mi za pierwszym razem,przepis mam od mojej cioci.

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić (mieszadłem miksera lub ręką). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie(...), odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. 4. Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie, tak aby placek przypominał kwiat...

  • Pyszne czekoladowe ciasto, przekładane delikatnym, aksamitnym kremem, polane delikatną czekoladą. Wprost rozpływa się w ustach.

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...●60 g cukru; owoce: ok. 500 g jeżyn lub malin ●bułka tarta Przygotowanie: 1. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na ok. 1,5 godz. Po tym czasie wylep nim blaszkę (25x25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w 180ºC. Ostudź. 2. Ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce (jeśli są bardzo cierpkie, możesz oprószyć je cukrem). Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną...

  • Szybkie i niedrogie ciasto, które smakuje całej rodzinie. W dodatku bardzo proste do wykonania.

  • Ciasto z jeżynami - bez pieczenia

    Ciasto z jeżynami możesz jeść bez większych wyrzutów sumienia. Te pyszne owoce zawierają sporo błonnika, który przyspiesza przemianę materii.

  • Dodam że przepis jest dzięki inspiracji Kulinarna Wiola tyle że go zmodyfikowałem.

  • Ciasto jagodowa poezja

    Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 40 dag mąki, 20 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag mielonych migdałów, jajko, 2 żółtka, 30 dag miękkiego masła lub margaryny, szczypta soli. Na krem: 40 dag gęstej kwaśnej śmietany, 3 jajka, 8 dag cukru, budyń śmietankowy, 50 dag jagód, 30 dag tłustego lub półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do...

  • Dziś wuzetkę można kupić niemal w każdej kawiarni, a cukiernicy wymyślają co raz to inne jej wersje: z serowym kremem, z dżemem, z galaretką nawet. Najczęściej jednak spotkać ją możemy w klasycznym wydaniu – czyli czekoladowy biszkopt, posmarowany warstwą marmolady i przełożony bitą śmietaną, z wierzchu polany czekoladą i ozdobiony kleksem bitej śmietanki.

Artykuły na temat: ciasto wz duża blacha
  • Kruche ciasto czekoladowe z owocami

    To ciasto nie wymaga dużo pracy, możesz do niego wykorzystać owoce sezonowe. Poniżej przedstawiamy przepis.

  • Pyszne drożdżowe ciasto z mirabelkową konfiturą, to znakomite słodko-kwaśne połączenie smaków. Nadzienie migdałowe300 g zmielonych migdałów300 g cukru trzcinowego1 łyżeczka ekstraktu migdałowego300 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy Kruszonka100 g masła w temperaturze pokojowej6 czubatych łyżek cukru trzcinowego13 czubatych łyżek mąki Ciasto drożdżowe20 g świeżych drożdży1 łyżka cukru¼ szklanki mleka550 g mąki pszennej80 g cukru100 g zmielonych migdałów1 szklanka letniego mleka 3...

  • Ciasto drożdżowe z figami

    ...powstanie gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.  3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Z ciasta formujemy wałek i przekładamy do blachy. Przez środek nacinamy wzdłuż nożem, by powstało wgłębienie. Pieczemy około 60 minut w 180ºC. Ciasto wyjmujemy z formy i ustawiamy na metalowej kratce, by całkowicie ostygło.  Zobacz także:

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Szybkie ciasto na pizzę

    ...będzie najważniejsze: Jedną ręką zacznij mieszać składniki i dodawać wodę z drożdżami. Lepiej, żeby ciasto było klejące i dodać do niego mąki, niż na odwrót. Jeśli okaże się, że wody będzie za mało i ciasto zbije się, trudno będzie dodać wodę i ją wmieszać w ciasto. Jeśli więc wody będzie za dużo i ciasto będzie lepiące dosypuj delikatnie mąkę małymi porcjami. Wyrabiaj ciasto aż będzie...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ciasto czekoladowe z imbirem i cynamonem

    ...z rozpuszczoną czekoladą, imbirem i cynamonem, miksujemy. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. 3. Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Zaokrąglone części owoców nacinamy nożem. Jabłka wciskamy w wierzch ciasta i pieczemy około 45 minut w 175ºC. Jeśli ciasto za bardzo zacznie się...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Owocowe tarteletki z ciasta francuskiego

    Sposób przygotowania na następnej stronie: Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z 3/4 ilości soku z limonki i szczyptą soli. Dodajemy cukier i karmelizujemy na jasnozłoty kolor. Przekładamy plastry ananasa i podsmażamy 3-4 minuty na małym ogniu z obu stron. Przekładamy na talerz.  Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy 6 kół o średnicy 12 centymetrów...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...