• Informacje na temat:

    ciasto ucierane z makiem i bakaliami

Artykuły na temat: ciasto ucierane z makiem i bakaliami
  • Świąteczne ciasta z bakaliami

    ...do nagrzanego do 150°C piekarnika. Po 20 minutach pieczenia przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i dopiekamy jeszcze około 30 minut. Gotową chałkę lekko studzimy w formie. Wyjmujemy i przed(...) w plastry. Tort z orzechów laskowych Składniki: Ciasto: 80 g prażonych orzechów laskowych (bez łupinek), 180 g mąki tortowej, 6 jajek, 150 g cukru. Posypka: 120 g drobnego cukru, 50 g prażonych...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Keks na białkach

    ...na sztywną pianę i łączę z ciastem, bardzo delikatnie mieszając.  Blachę keksówkę smaruję tłuszczem i oprószam mąką. Przekładam do niej ciasto, wyrównuję. Piekę 50 minut w 180ºC. Ciasto wyjmuję z blachy i odstawiam do ostudzenia.  Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody, aż będzie gładki. Polewam nim ostudzone ciasto, a wierzch posypuję odłożonymi bakaliami oraz orzechami...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Ucierane babki z czekoladą

    Ze względu na swoją pulchność ciasto ucierane przywodzi na myśl biszkopt. Wyrabia się go ręcznie lub przy pomocy miksera. Wypieka z niego placki, keksy, ciasteczka i oczywiście babki.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Keks bakaliowy

    .... Delikatnie połączyć z masą. Dodać do masy bakalie, wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Piec około godziny w temperaturze 180°C (sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Naleśniki na słodko

    Drożdżowe, zapiekane czy tradycyjne? Albo z bakaliami i owocami?

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...