• Informacje na temat:

    ciasto śliwki w alkoholu i orzechami

Przepisy na temat: ciasto śliwki w alkoholu i orzechami
  • Smaczny pomysł na "Śliwki z orzechami"

  • Mój szybki, prosty i efektowny sposób na " COŚ SŁODKIEGO ". Gdy przychodzisz z pracy czy szkoły i pragniesz coś ciepłego i słodkiego a nie masz ochoty i siły na żmudne przygotowania, albo za 20 minut wpadną goście. W takich chwilach proponuję przygotować te śliczne bułeczki.

  • Coś czuję, że sama nazwa ciasta z czymś Wam się kojarzy. Słodkie, pyszne suszone śliwki w czekoladzie, któż ich nie jadł. Dziś proponuję ciasto inspirowane tymi właśnie czekoladkami. Jest mocno czekoladowe i śliwkowe zarazem.

  • Przepis doskonały na imprezę. Shoty są bardzo popularne w Stanach. To jedna z ciekawszych form podania alkoholu. Olśniewają swoimi kolorami, pobudzają naszą inwencje twórczą...;))))

  • Smaczny pomysł na "Śliwki w czekoladzie"

  • Smaczny pomysł na "Przepis na babkę z dodatkiem alkoholu"

  • Sprawdzony przepis na "Gruszki w alkoholu z wanilią"

  • Idealne na ciepło i zimno jako zakąska pod wódeczkę :)

  • Tak przygotowane śliwki posłużą nam około 10-11 miesięcy...świetny dodatek do kompotów, bigosów, sosów...

  • Przepis wart wypróbowania: "Śliwki pod kruszonką"

Artykuły na temat: ciasto śliwki w alkoholu i orzechami
  • Bozonarodzeniowe trufle ze sliwkami

    .... Do roztopionej mieszanki wkladamy drobniutko posiekane sliwki i 2 lyzki alkoholu z marynaty. Zamykamy znow w pudelku i chlodzimy jedna noc. Nastepnego dnia formujemy male kulki, ukladamy je na...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Przepis na życie

    .... Ostatni, z popękaną skórką jest bliski ideału. Trafia na blog. Eliza: – Pieczywo stało się moja obsesją. Razowe, bananowe, ze śliwkami, orzechami. Bułeczki, croissanty, spiralki cynamonowe i chleb polski(...) po mleko. Na stole co dzień inne ciasto. Pyta o przepis, w babcinym prodiżu piecze swój pierwszy murzynek. Do dziś ma zeszyt z rysunkami dań i wykaligrafowanymi przepisami. – To był mój pierwszy blog...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Święta w wersji light

    ...suszonych (250g) - 100 kcal - kutia (100g) - 280 kcal - makowiec (50g) - 180 kcal - sernik domowy (50g) - 120 kcal - keks (50g) - 160 kcal - pierniczki (50g) - 160 kcal - piernik z orzechami (50g) -175 kcal - migdały - 25 szt. (25g) - 140 kcal - orzechy laskowe - 35 szt. (25g) - 160 kcal - orzechy włoskie - 5 szt. (25g) - 160 kcal - orzechy pistacjowe - 50 szt. - 150 kcal - suszone śliwki - 4 szt. (25g...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...