• Informacje na temat:

    ciasto śliwka

Przepisy na temat: ciasto śliwka
  • Ciasto marchwiowe ze śliwką kalifornijską

    ...włożony w ciasto pozostaje mokry, piecz kolejne 10 minut i po tym czasie sprawdź ciasto patyczkiem jeszcze raz. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika. Pozwalamy mu delikatnie ostygnąć w blaszce przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy na blacie.  Przepis przygotowany we współpracy z autorką bloga Crust and Dust (blog kulinarny roku 2012).

  • kakaowy biszkopt z kremem i suszonymi śliwkami

  • Kapuśniaki ze śliwką kalifornijską

    ...drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawią się bąbelki. Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, ciepłe masło w małych kawałkach i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Powinno być gęste. Ciasto przekładamy do nasmarowanej oliwą miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut by podrosło.  Kiedy już zwiększy...

  • Delikatny krem ze śliwkami na czekoladowy biszkopcie nasączonym alkoholem.

  • Amerykańskie cygara z ciasta filo z farszem ze śliwką kalifornijską

    ...kwadratu. Połóż jeden arkusz na desce i przy pomocy pędzelka posmaruj ciasto roztopionym masłem. Na środku ciasta, po przekątnej, rozłóż łyżkę farszu.  Ciasto złóż na pół, wzdłuż farszu, tak aby otrzymać trójkąt. Dwa boki u podstawy trójkąta złóż do środka, tak aby na siebie zachodziły. Ostatni bok trójkąta posmaruj masłem i zroluj ciasto w jego stronę, nadając całości kształt cygara. Powtórz te...

  • Ciasto trochę pracochłonne i kosztowne, ale efekt powalający:) UWAGA: Ciasto zawiera alkohol, ostrożnie z częstowaniem dzieci i kierowców!!! Przepis na duża blachę.

  • ​Jaglany budyń z suszoną śliwką

    ...wraz ze śliwkami. Dodać mleko i zagotować. Zmniejszyć palnik do minimum. Przykryć garnek i gotować 15 minut. Całość dokładnie zmiksować. Dodać cynamon i wymieszać. Jeśli lubicie rzadsze budynie, to...

  • Ulubine ciasto mojej rodziny. Z przepisów siostry anastazji.

  • Bułeczki ze śliwką kalifornijską i twarożkiem

    ...całość na gładkie ciasto. Śliwki i orzechy kroimy drobno i wgniatamy w ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, formując zgrabne kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy...

  • Ciasto z serii 18+ - mocno nasączone alkoholem i rozpływające się w ustach.

Artykuły na temat: ciasto śliwka
  • Serniczek zdobiony śliwką

    Składniki na ciasto posiekaj na stolnicy i zagnieć w jedną całość. Wyrabiaj krótko, do ich połączenia się. Ciasto zagnieć w kulę i włóż do zamrażarki na pół godziny. Po wyjęciu wyłóż ciastem tortownicę, wcześniej dobrze wysmarowaną tłuszczem. Przygotuj masę serową. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką, lekko puszystą masę (cukier nie musi się do końca...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Nie warto przegapić śliwek. Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu...

  • Za co tak lubimy węgierki

    Pyszne śliwkowe ciasto lub deser? To musi być śliwka węgierka.

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała,...

  • Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę maki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Śliwki na drugie

    Znamy ją już od wieków. Hodowana od starożytności dobrze przyjęła się też w polskim klimacie. Teraz śliwka odwdzięcza się nam cudownym smakiem.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Pączuszki, że palce lizać

    ...ciepłe, roztopione masło. Delikatnie połącz składniki, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, nabieraj jego porcje małą płaską łyżką na dłoń, nadziewaj je śliwkami, zlep ciasto(...). Wyrób ciasto i po trochu wlewaj rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto do momentu wchłonięcia tłuszczu. Odstaw na godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkuj je na grubość 2 cm i wycinaj...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

Wideo na temat: ciasto śliwka