• Informacje na temat:

    ciasto rogaliki drożdżowe

Przepisy na temat: ciasto rogaliki drożdżowe
  • Rogaliki z kremem daktylowym

    Rogaliki drożdżowe są przez nas uwielbiane do najmłodszych lat. Próbowałyście ich z takim, nietypowym nadzieniem?

  • I kolejna propozycja drożdżowych rogalików z ciasta przygotowanego na bazie maślanki...polecam!

  • Drożdżowe rogaliki z jagodami

    Składniki: 4 szklanki mąki 200 ml gęstej śmietany 30-proc. op. cukru waniliowego kostka margaryny 13 dag cukru 3 dag drożdży 30 dag jagód Przygotowanie: 1. Mąkę posiekaj z margaryną, 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Drożdże rozkrusz w śmietanie, wymieszaj. Dodaj do mąki, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj, pokrój w paski, a następnie na trójkąty. 2. Jagody opłucz. Łyżeczkę...

  • Smak dzieciństwa.

  • Puszyste rogaliki z dżemem lub czekoladą

    Drożdżowe rogaliki ze słodkim nadzieniem rozpływają się w ustach. Świetnie pasują do porannej kawy.

  • Rogaliki drożdżowe z kremem lub marmoladą

  • .... Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Formować małe rogaliki,nadziewając je farszem. Ułożyć rogaliki na blaszce,posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika na ok. 15-20 min. w temp. 200 stopni. Smacznego(...)Przygotowanie Wymieszać w misce mąkę,drożdże, sól, szafran. Dodać jajko i zagniatać powoli wlewając ciepłe mleko, aż ciasto będzie "odstawać od ręki". Nasmarować lekko olejem i wstawić do ciepłego...

  • Pyszne drożdżowe rogaliki :) Przepis znaleziony w internecie :)

  • Rogaliki z serem feta i ziołami

    .... 3/4 szklanki mleka (zostaw troszkę na wszelki wypadek, gdyby ciasto wyszło za gęste) oraz rozczyn drożdżowy. Wyrób, wlewając olej. Przykryj, odstaw na pół godz. 3. Zioła posiekaj, utrzyj z serem feta. Ciasto cienko rozwałkuj na kształt koła. Pokrój na 8 części. Na szerszym końcu ułóż ser, zwiń. Rogaliki ułóż w odstępach na blasze. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem...

  • Jak chce się coś słodkiego to rogaliki drożdżowe. Przepis mojej teściowej. Ta porcja wystarcza na około 16 rogalików

Artykuły na temat: ciasto rogaliki drożdżowe
  • Pyszne drożdżowe

    Rogaliki z powidłami Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej sztuki 0,50 zł. Składniki na 25 sztuk: - 3 szklanki mąki pszennej, - 3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, - 40 g drożdży(...) i śmietaną, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy i pokrojone masło. Siekamy nożem, aż powstaną grudki. Dodajemy zaczyn, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Rogaliki krucho-drożdżowe

    Te rogaliki, do których zrobienia nie używa się jajek, zawsze się udają i są naprawdę pyszne. Można je nadziewać dowolną konfiturą, marmoladą (idealna, bo nie wypływa w trakcie pieczenia), nadzieniem makowym lub serowym. Polecam!:)

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Rogaliki z nadzieniem

    .... W zależności od wielkości rogali, jakie chcemy upiec, pokrój ciasto na 8, albo na 16 części. Na każdym trójkącie wyłóż łyżeczkę kremu czekoladowego lub dżemu z czarnej porzeczki. Rogaliki zwijaj od(...). Dodaj mąkę, rozczyn drożdżowy oraz wlej mleko. Zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach dodaj masło i wódkę. Po wyrobieniu na gładką masę, odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Bardzo kruche i lekkie rogaliki drożdżowe.

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Rogaliki z jagodami

    Rogaliki drożdżowe z letnimi jagodami są doskonałe na śniadanie, pyszne do popołudniowej kawy. Wprost rozpływają się w ustach, a ich zapach rozchodzi się po całym domu. Wszyscy je uwielbiają, a szczególnie dzieci.

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...