• Informacje na temat:

    ciasto przekładane masą z herbatników

Przepisy na temat: ciasto przekładane masą z herbatników
Artykuły na temat: ciasto przekładane masą z herbatników
  • Sernik owocowy

    ...waniliowym, dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę, mieszamy. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Ciastem przygotowanym z herbatników i masła...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Puszysty sernik babci Janiny

    ...  Boska rada: Sernik można też zrobić na spodzie z herbatników. W tym celu 2 szklanki pokruszonych zwykłych herbatników mieszamy ze 100 g miękkiego masła i 2 łyżeczkami kakao. Wyrabiamy całość na(...) w temperaturze 180oC przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy, uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy sernik, aby powoli stygł. Gdy już wystygnie, wyjmujemy ciasto z tortownicy. Sernik najlepiej...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

  • Czekoladowo-owocowy torcik z bitą śmietaną

    ...1. Herbatniki przekładamy do foliowej torebki i wałkiem rozgniatamy na pył. Masło rozpuszczamy i dodajemy do pokruszonych ciastek. Wyrabiamy, aż składniki się połączą. Tortownicę wykładamy masą(...) dodajemy do mleka, miksując. Gotowy krem czekoladowy wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec słodzimy 2-3 łyżeczkami cukru pudru...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Tłuszcze trans: Dlaczego warto je ograniczać?

    ...baza jest częścią ciast, krakersów, herbatników, batonów, ciasteczek nadziewanych masą tłuszczową, przekładanych kremem, płatków, chrupek, chipsów, popcornu, a nawet zupek w proszku. Produkty cukiernicze...

  • Częścią bożonarodzeniowej tradycji są potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jakie ciasta zamierzacie przygotować dla najbliższych w tym roku? Poza tradycyjnym makowcem, keksem, sernikiem oraz pierniczkami, warto pomyśleć o ciastach pełnych smacznych i zdrowych owoców. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ubieraniem choinki, rozpakowywaniem prezentów oraz tradycyjnymi potrawami, których zapach wypełnia nasze domy. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich i przygotować coś na...

  • Tłuszcze trans - dlaczego warto je ograniczać

    ..., krakersów, herbatników, batonów, ciasteczek nadziewanych masą tłuszczową, przekładanych kremem, płatków, chrupek, chipsów, popcornu, a nawet zupek w proszku. Produkty cukiernicze są niezwykle smaczne...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...