• Informacje na temat:

    ciasto naleśnikowe na ostro

Przepisy na temat: ciasto naleśnikowe na ostro
  • Składniki na 3 osoby: 0,5 kg.mięsa (szynka, płat z kurczaka itp.), 1 cebula, 20 dag mąki, 1 jajko, wodę (tyle aby wyszło ciasto naleśnikowe), 1 duży ogórek zielony, 4 ząbki czosnku(zgnieść), 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany.

  • Kolorowa wariacja na temat naleśnika

  • Tort naleśnikowy na pikantnie

    Sposób przygotowania 1. Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 10 minut. Potem rozgrzej patelnię. Smaruj ją cienko olejem. Wylewaj porcje ciasta. Smaż naleśniki na rumiano z obu stron. Powinno wyjść 10-12 cienkich placków.  2. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij je na 2-3 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodaj mielone mięso. Smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając, aż...

  • Ciasto naleśnikowe bez piany.

  • Naleśniki z kozim serem

    Zrób ciasto naleśnikowe z 1,5 szklanki mąki, 3 jajek, wody (w takiej ilości, by konsystencja ciasta przypominała płynną, ale niezbyt rzadką śmietanę). Rozgrzej mocno patelnię i natłuść ją. Na patelnię wylewaj po porcji ciasta i usmaż 10-12 naleśników. Gotowe naleśniki ułóż piętrowo na talerzu i nakryj, by nie wysychały. Przygotuj sos: posiekaną cebulę i roztarty ząbek czosnku przysmaż na...

  • Typowe ciasto na naleśniki.

  • Są tu jacyś naleśnikożercy? Ten przepis Wam przypadnie do gustu!

  • Dziś podzielę się z Tobą przepisem na idealne ciasto naleśnikowe

  • Zdrowe śniadanie lub kolacja. Najlepiej podawać z dżemem.

Artykuły na temat: ciasto naleśnikowe na ostro
  • Naleśniki na ostro

    ...śmietany do zapieczenia i 4 łyżki siekanej dymki. Przygotowanie: Z mąki, jajek, mleka, wody i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy w chłodne miejsce. Obraną cebulę, oczyszczoną paprykę(...)Zapiekane ze szpinakiem Skład na 4 porcje: Ciasto: 100 g mąki tortowej, 50 g mąki ziemniaczanej, 200 ml mleka, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżki oleju. Farsz: 450 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym tempie produkuje...

  • ...tymianku, 0,5 lub 1 płaska łyżeczka chili Pieprz biały i sól do smaku Ciasto na naleśniki: 1 l mleka 2 jaja 3/4 szklanki wody 2 szczypty soli Mąka - 3,4 kilogramowej torebki albo ciut więcej, no(...) . Jak woda odparuje , dodaję mięsko i razem duszę jeszcze jakieś 10 minut na niewielkim ogniu. Smażę placki naleśnikowe, farsz układam na placku i zwijam.. można składać w trójkąty jak kto woli ale...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Chrupiące kotlety

    ...1/2 łyżeczki papryki, przyprawy do kurczaka, 3 ziarnka ziela angielskiego, 2 liście laurowe i czosnek (nie trzeba obierać), gotować do miękkości. W dużej misce przygotować gęste ciasto naleśnikowe...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Udka na 7 sposobów

    ..., pieprz, ostra i słodka mielona papryka, 2 jajka, 2 szklanki oleju. Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z jakiem i mlekiem, tak aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Dodaj mieloną paprykę i pieprz(...)Na ostro Składniki: 8 pałeczek z kurczaka, 2 cytryny, łyżeczka rozmarynu, zioła, 4 ząbki czosnku, 2 ostre papryczki, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Wszystko, czego o mnie nie wiecie

    ...pojedynczo". Mama powiedziała wtedy: "O, zrobiłeś ciasto naleśnikowe". Nie wiedziałem jeszcze, co to jest. Jak wyglądało twoje dzieciństwo w zamku. Rodzice trzymali cię "pod kloszem"? - Montrésor to(...)EksMagazyn: Pamiętasz, kiedy zacząłeś gotować? Mikołaj Rey: - Miałem może 5-6 lat. Uwielbiałem wyciągać z szuflad naszej kuchni różne składniki: mąkę, mleko, jajka, z których robiłem ciasto...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...