• Informacje na temat:

    ciasto na tortille z mąki kukurydzianej

Przepisy na temat: ciasto na tortille z mąki kukurydzianej
  • Tortilla z wołowiną na ostro - Maciej Kuroń

    .... Mieszamy. Tortille: oba rodzaje mąki mieszamy, dodajemy sól, stopione, schłodzone masło i letnią wodę. Zagniatamy ciasto jak na pierogi i zostawiamy na pół godziny pod przykryciem, żeby odpoczęło(...)150 g mąki pszennej; 100 g mąki kukurydzianej; 250 ml wody; 30 g masła; sól. Na jedną osobę: stek wołowy (ok. 150 g); 1 papryka (przy większej ilości osób bierzemy papryki różnokolorowe); 3 ząbki...

  • Pyszne ciasto z mąki kukurydzianej, na pewno zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem. Ma piękny żółty kolor. Polecam :)

  • ...słonecznikowego (5ml), pół łyżeczki masła (3g), 2 łyżki mąki kukurydzianej (20g), 1,5 łyżeczki mąki pszennej (10g), szczypta soli, woda. Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa. Przygotowanie Ciasto: Obie mąki przesiać przez sitko. Dodać masło i wymieszać. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było...

  • Nie ma nic lepszego jak idealnie krucha szarlotka. Taką własnie otrzymamy dzięki bezglutenowej mące kukurydzianej.

  • Żółciutkie, puszyste i godne polecenia.

  • Pyszne i pachnące latem. Ma słoneczny i ciepły kolor.

  • Kluski lane na mleku..., myślę że każdy pamięta takie śniadanko z dzieciństwa. Moje córki wołają na nie wielorybki na mleku, bo w gotowaniu kluski przybierają bardzo dziwne kształty. Tym razem z mąki kukurydzianej, która bardzo mi posmakowała.

  • Pyszne burrito po mojemu - w samodzielnie przygotowanych tortillach kukurydzianych. Jeśli ktoś woli tortille pszenne - przepis na blogu :)

  • Ciasto z mąki kukurydzanej- ze słodkimi, sezonowymi morelami i galaretką.

  • Smaczny pomysł na "Kukurydziane tortille na zimno"

Artykuły na temat: ciasto na tortille z mąki kukurydzianej
  • Tortilla pełna smaku

    ...przygotować pyszną tortillę. Pamiętaj, że najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na ciasto do tortilli Weź po 10 dag mąki pszennej i kukurydzianej, 200 ml mleka, łyżeczkę soli i łyżkę oliwy(...)Tortilla to płaski, okrągły placek o średnicy do 30 cm, z mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowany jako pieczywo i baza do innych potraw (farszów). Kupisz ją w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...

  • Mąką można leczyć

    ...jest go za mało, możesz mieć niedokrwistość. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu. Ma za to sporo witaminy B1, B6, folianów, jest dobrym źródłem magnezu  i cynku. Z mąki kukurydzianej można przygotować tortille. Wymieszaj 3 szklanki mąki kukurydzianej, 2 szklanki wody, łyżkę oleju oraz sól. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę, rozwałkuj na cienki placek. Wycinaj z niego koła o średnicy 20 cm...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Wrap z łososiem i ogórkiem

    ...(dla 4 osób) Ciasto na tortillę: 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki mąki pszennej 0,3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Sól Wrap: 200 g łososia 1 ogórek 1 rzodkiewka(...). Wyrabiaj, aż otrzymasz elastyczne ciasto. Jeśli masz czas, odstaw je na kilkanaście minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło. Ciasto podziel na kawałki i rozwałkuj jak najcieniej, wykrawaj z nich kółka...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Dzień dziecka w kuchni

    Naleśniki z jagodami Jeśli masz w domu alergika, zamiast mąki pszennej użyj kukurydzianej albo ryżowej. Ta ostatnia słabo wiąże ciasto, dlatego war to wymieszać ją z mąką ziemniaczaną. Mleko zastąp(...), wymieszać z wiórkami żółtego sera i przyprawami. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać mąki, jeśli za gęste - dolać wody lub mleka. 3. Smażyć na złoto nieduże placuszki na dobrze rozgrzanym oleju...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Angielskie śniadanie

    ...dag mąki pszennej (lub kukurydzianej), 150 ml przegotowanej wody, łyżka oleju, mała łyżeczka soli. Przygotowanie: Mąkę przesiej do dużej misy, dodaj sól i wlej olej. Wyrabiaj ciasto dłońmi, stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję i odchodzić od naczynia. Ulep kulę, przełóż do worka, zawiń w folię i schładzaj przez 20 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...