• Informacje na temat:

    ciasto na tarte razowe

Przepisy na temat: ciasto na tarte razowe
  • Tarta razowa z jabłkami

    Składniki na 4-6 osób: 1 i 1/4 szklanki mąki razowej 3 łyżki brązowego cukru szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 50 g masła 1 jajko 4-5 jabłek cynamon do posypania cukier brązowy do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiej i połącz z cukrem, cynamonem, ekstraktem waniliowym, masłem i jajkiem. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią...

  • Zdrowe bułki na mące żytniej razowej

  • Kruche ciasta z owocami

    Placek twarogowy Sposób przygotowania 1. Spód: zimne masło posiekaj, dodaj mąki, cukier, żółtka i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj spłaszczoną kulę, owiń ją folią spożywczą i chłodź 40 minut. Następnie rozwałkuj na kształt foremki, wyłóż ją pergaminem i przełóż ciasto. Dociśnij je do dna, ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15 minut w 180 st. C.  2. Masa: owoce oczyść, opłucz, osusz. Miękkie...

  • Pyszne i zdrowe.

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    ...razowy na waflu Składniki: - 2 wafle, - 25 dag masła, - 25 dag czekolady, - 25 dag cukru pudru, - 1/2 startego chleba razowego, - gotowa polewa z białej czekolady lub cytrynowa, - pastylki(...)Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz...

  • Dziś proponuję ulubione ciasto z mojego dzieciństwa, proste, bez skomplikowanych składników, dostępne prawie zawsze, z tego co akurat jest w domu. Ciasto nosi inne nazwy np. "pleśniak", ale w moim domu zawsze funkcjonowało jako KALAFIOR i ta nazwa też jest według mnie bardziej apetyczna niż pleśniak. Serdecznie polecam :-)

  • Prawdziwe słodycze czy ich zdrowe zamienniki?

    Któż nie lubi słodyczy? Ich miłośniczką jest też Monika Mrozowska. Aktorka przyznaje, że na co dzień stawia na ich zdrowe zamienniki. Uważa też, że jest pewna granica, której nie należy przekraczać... - Jeżeli robię ciasto, które w niczym nie przypomina prawdziwego ciasta, to wiem, że tylko się napracuję, a moje dzieciaki i tak nie będą chciały tego zjeść. Dlatego, kiedy piekę używam cukru...

  • To moje kolejne ciasto na mące razowej. Szybkie i łatwe do zrobienia i bardzo smaczne.

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    ...starte jabłko, 2 jajka, cynamon do smaku. Placuszki usmaż na lekko natłuszczonej patelni. Podawaj np. z miodem. 8. Dodatek do sałatek : Płatki owsiane są znakomite jako składnik wielu surówek, np. na(...) z mąki żytniej razowej, ale można też przygotować go z płatków owsianych. Wsyp do kamionkowego naczynia opakowanie płatków, dodaj łyżkę mąki i czosnek, zalej ciepłą wodą, przykryj czystą ściereczką...

  • Pieczywo przygotowywane na mące razowej jest zdecydowanie zdrowsze! Co do smaku...mi osobiście bardzo smakuje i innym polecam!

Artykuły na temat: ciasto na tarte razowe
  • Coś na drogę

    ...​Wyzwanie? Szesnaście godzin jazdy samochodem, z dzieckiem, które nie lubi kanapek. Co w takiej sytuacji robią Agnieszka i Pascal? Zabierają w podróż domowe sałatki, koktajle i ciasto, żeby uniknąć jedzenia w przydrożnych barach, co może skończyć się niestrawnością. A ty jak szykujesz się do drogi?

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Wigilia w wersji light dla całej rodziny

    Zbliżają się święta. Nadchodzi więc okres zakupów i przygotowań tradycyjnych potraw. Polskie dania świąteczne nie należą jednak do lekkich i niskokalorycznych – wręcz przeciwnie. Jak więc w tym czasie utrzymać dietę i nie przytyć? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów.

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • Powody, dla których warto jeść buraki

    .... Przestudź i dodaj do ciasta, wymieszaj. Formę natłuść, wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto. Piecz 35-45 min w temp. 180 st. Ozdób polewą oraz posiekanymi orzechami. Naturalne kosmetyki Buraki(...), zaparciach i nadciśnieniu. Obierz i pokrój 1/2 kg buraków, ułóż je w słoju i zalej litrem przegotowanej letniej wody. Dodaj łyżeczkę soli, 4 ząbki czosnku i skórkę razowego chleba. Słój zakryj i odstaw na...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Święto smaku

    ...czerwonej soczewicy (230 g), 100 ml oliwy, 2 cebule pokrojone w kostkę, 4 posiekane ząbki czosnku, 2 tarte marchewki, 1/4 utartego korzenia selera, 3 łyżki pokruszonych orzechów laskowych, 2 łyżki masła(...), pieprz, kilka cienkich kromek razowego chleba, kilka liści dowolnej zielonej sałaty, kilka kaparów Szynkę dokładnie umyj, pozostaw ją w jednym kawałku, ale wykrój z wnętrza błony, chrząstki, przerosty...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Nasza domowa piekarnia

    Chleb na zakwasie Składniki na średni bochenek: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na chleb: 3 łyżki zakwasu, 50 dag mąki pszennej typ 650(...) mąkę, otręby, pestki słonecznika, cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj zakwas oraz letnią wodę i wymieszaj mikserem (końcówką z hakami) lub drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do podłużnej...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...