• Informacje na temat:

    ciasto na suszonych drozdzach

Przepisy na temat: ciasto na suszonych drozdzach
  • Pączki z powidłami z suszonych moreli

    ...g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży 200 g moreli suszonych np. Bakalland 100 ml wody cukier sok z cytryny laska wanilii Przygotowanie: 1. Do miski wsypujemy mąkę(...) miksera. 2. Gotowe ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy konfiturę. Suszone morele moczymy wcześniej przez godzinę w wodzie. Następnie...

  • Już trzeci rok wypiekam dwa razy w tygodniu swoje chleby. Zmieniam tylko dodatki. Czasami piekę chleb na samym zakwasie, czasami na zakwasie i drożdżach a bywa, że na samych drożdżach. Mój dzisiejszy chleb jest właśnie na samych drożdżach z dodatkiem suszonych ziół.

  • Bez ciasta nie ma Świąt

    Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na(...) nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować? Jak to zrobić? Wystarczy dodać do nich bakalie: suszone owoce i chrupiące orzechy nadadzą ciastom doskonałego smaku...

  • zdrowy wieloziarnisty i bakaliowy chleb domowy

  • Ciasta z orzechami i makiem

    .... Orzechy i migdały posiekaj. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj sól, 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj namoczone w likierze owoce oraz marcepan, orzechy i migdały. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rękoma ponownie wyrób. Uformuj struclę.  2. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika...

  • Najlepszy przepis na aromatyczne, pachnące bułki domowej roboty.

  • Hermann - niemieckie ciasto przyjaźni

    To niemieckie ciasto wiąże się z jednym z najbardziej sympatycznych zwyczajów kulinarnych.

  • Uwielbiam pizzę i proste przepisy. Dziś polecam przepis na pizzę "bez wagi" czyli wszystkie składniki przeliczone są na łyżeczki, łyżki i szklanki. Dodatkowo wykorzystałam suche drożdże czyli takie, które mają dłuższy termin ważności od tradycyjnych, więc mogą sobie spokojnie leżeć w szafce i czekać na swój dzień. Pizza łatwa, smaczna i szybka w przygotowaniu - smacznego:)

  • Tsoureki - greckie ciasto wielkanocne

    W Grecji to ozdobione całymi jajkami ciasto to tradycyjny wielkanocny przysmak.

  • Najlepiej smakuje z dobrym masełkiem.

Artykuły na temat: ciasto na suszonych drozdzach
  • Otulone ciastem

    ..., aż ciasto się zrumieni. Rada: Zupę możesz też podać z grzankami z serem. Wieniec drożdżowy Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto:  3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka letniej przegotowanej wody(...) w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę oraz olej, wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 min. Cebulę...

  • Doniczki ze świeżymi ziołami na stałe zazieleniły półki supermarketów czy stoisk z warzywami. Wszyscy zasmakowali w świeżej bazylii czy oregano, ale wybór jest już znacznie bogatszy. Wiele osób jest przyzwyczajonych do ziół suszonych, ale kiedy otworzymy się na te świeże, raczej już na stałe zagoszczą one na naszych stołach. Czym różnią się od siebie zioła świeże i suszone? Kiedy i jak je stosować? Oto kilka prostych porad: Najważniejsza różnica między ziołami świeżymi a suszonymi jest taka,...

  • Pizza z bekonem i figami

    Drożdże i cukier rozpuść w 250 ml ciepłej wody. Odstaw na około 30 minut. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj pół łyżeczki soli oraz drożdże. Zagniataj ciasto...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ciasta drożdżowe

    Dobre rady Jak długo wyrabiać Wyrabianie ciasta drożdżowego kończymy, gdy jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i dna naczynia, zawiera dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli ciasto już wyrosło, a nie możemy go od razu piec (np. zajęty jest piekarnik), nakryjmy je zwilżonym pergaminem. Jak piec Dobrze przygotowane ciasto drożdżowe można zepsuć przez nieprawidłowe pieczenie, np. w zbyt wysokiej...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Grecka pizza z papryczkami chili

    ...1. Drożdże rozpuszczamy w 150 ml letniej wody, dodajemy przesianą mąkę, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. 2. Obraną cebulę(...) mielone, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy do odparowania wody. 4. Umyte papryki kroimy w paski, czarne oliwki w krążki, a ser feta w plastry. 5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto...

  • Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży...

  • Foccacia z rozmarynem i oliwą

    ...1 Gałązki rozmarynu umyć, oberwać z nich igiełki, drobno je posiekać. Drożdże rozkruszyć w wodzie i poczekać, aż urosną. Mąkę wsypać do miski, wlać drożdże, posolić, dodać połowę rozmarynu, 2 łyżki oliwy. Ciasto zagnieść. Jeżeli się lepi do rąk, podsypać mąką. Zostawić w cieple na 30 minut, żeby wyrosło.  2 Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować z ciasta kwadrat 20x20 cm. Z wierzchu...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...