• Informacje na temat:

    ciasto na pierożki chińskie

Przepisy na temat: ciasto na pierożki chińskie
  • Ciasto wan tan (wonton)

    Cieniutkie ciasto do chińskich pierożków.

  • Proste do wykonania pierożki, które wywodzą się z chińskiej tradycji, ale dadzą się wykonać z produktów dostępnych w naszych sklepach. Myślę, że miłośnicy chińskiej kuchni nie będą zawiedzeni… Przepis na ok. 30 pierożków. Jeśli porcja miałaby być dla 2-3 osób można ilość składników zmniejszyć o połowę. No, może z wyjątkiem pędów bambusa…

  • Wan Tan

    Chińskie pierożki Wan Tan w czterech wersjach.

  • Sprawdzony przepis na "Smażone pierożki chińskie"

  • Dim Sum

    ...cebulki, - 2-3 łyżki sosu sojowego, - olej Przygotowanie: Ciasto zawinąć w wilgotna ściereczkę i odstawić, aby odtajało. Marchewkę, cebulkę i kiełki drobno pokroić, doprawić sosem sojowym. Brzegi ciasta (kawałki ok 10x10 cm) zwilżyć, na środek nakładać po łyżeczce nadzienia, sklejać pierożki. Smażyć po 2-3 minuty w głębokim tłuszczu (można smażyć we frytownicy). Osączyć z tłuszczu na papierowych...

  • Smaczny pomysł na "Chińskie pierożki wonton"

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Pierogi zawojowały świat Polskie pierogi, rosyjskie pielmieni, chińskie jiaozi, gruzińskie chinkali, włoskie ravioli czy hiszpańskie empanadas - pierogi mają wiele imion. Choć różnią się nadzieniem czy kształtem, jedno pozostaje niezmienne - pieróg oznacza mączne ciasto, którym owijamy farsz. Smakowite zawijasy! Prawdopodobnie danie wymyślono już w III w. n.e. w Chinach. Początkowo...

  • Przepis wart wypróbowania: "Tradycyjne chińskie pierożki"

  • Sprawdzony przepis na "Chińskie pierożki won ton"

  • Francuz z polską duszą

Artykuły na temat: ciasto na pierożki chińskie
  • Tradycyjne chińskie pierożki

    Przygotowanie: Grzyby namoczyć, posiekać. Imbir obrać, zetrzeć. Kapustę poszatkować, dymkę i koperek posiekać. Wszystko podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Wystudzić i wymieszać na jednolitą masę. Z mąki, szczypty soli i ok. szklanki gorącej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi. Usmażyć na złoto na oleju, potem na...

  • Nie wiedzą co to deser. W większości swoje zapotrzebowanie na cukier zaspokajają naturalnymi darami nieba. Słodkie niespodzianki i ciasteczka spożywają symbolicznie lub na specjalne okazje. Czego to Chińczycy nie wymyślą?! Fot. 123RF/Picsel "Czyścić stoły"- tak dosłownie brzmi tłumaczenie słowa deser z języka francuskiego (desservir). Dla Chińczyków jednak deser, nie ma nic wspólnego z degustacją słodkości lub serwowaniem smakołyków tuż po posiłku. Słodycze w Chinach podaje się jako przekąskę...

  • Pierożki na parze z sosem sojowym i oliwą extra virgin

    ...zawiń brzegi tak, by otoczyły farsz. Dociśnij, by je uszczelnić.  Wy łóż parnik papierem do pieczenia. Ułóż pierożki obok siebie na dnie koszyka, łączeniem do dołu. Nie powinny się stykać, dlatego jeśli masz mały parnik, podziel je na partie. Umieść parnik nad garnkiem z gotującą się wodą, tak by nie dotykała dna koszyka. Gotuj pierożki przez 8-10 minut lub do momentu, gdy zarówno farsz...

  • W naszym kraju każdego roku sprzedaje się aż 300 mln zupek chińskich. Teoretycznie wszyscy wiemy, że nie jest to zdrowy produkt, jednak często potrzeba zjedzenia szybkiego posiłku zwycięża nad rozsądkiem. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Dlaczego nie powinieneś jeść serków topionych? Wbrew pozorom popularne zupki błyskawiczne nie powstały w Chinach, a w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy w proszku,...

  • Ryba i siu mai z dymki

    Przepis z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni".

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Cudeńka z mielonego

    ...3-4 min. Dopraw. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Ułóż gołąbki. Wlej wino oraz bulion. Piecz 35-45 min w temp. 180°C. Chińskie pierożki Przygotowanie: Do przesianej mąki dodaj wrzącą i zimną(...). Ciasto przełóż na blat, krótko wyrób, by było elastyczne. Rozwałkuj na cienki placek. Foremką lub szklaneczką wytnij kółka. Na środku każdego wyłóż farsz, zlep zaciskając brzegi ciasta i formując...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Dobrze nadziane

    .... Smażone pierożki chińskie Składniki na ok. 15 sztuk: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 1/4 łyżeczki soli, 1 jajko, ok. 90 ml wody. Na farsz: 10 dag kapusty pekińskiej, 25 dag mielonego mięsa(...)Pieczone pierogi z mięsem Składniki na 30 sztuk: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 jajko, 1 żółtko, 40 ml oleju, 250 ml ciepłego mleka, 3 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...