• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi z olejem i jajkiem

Przepisy na temat: ciasto na pierogi z olejem i jajkiem
  • Calzone na swojską nutę

    ...i odrobiną ciepłej wody. Odstaw na 20 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą i olejem. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy i maślankę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na(...)Gospodarski z kukurydzą Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i drożdżami. Dolej mleko. Zagnieć ciasto, pod koniec dodając oliwę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na...

  • Pizza na cieście z dodatkiem oleju.

  • Pierogi z kurkami

    Składniki na 10 porcji: - 1/2 kg kurek, - 10 dag masła, 2 łyżki oleju, - 1 cebula, Ciasto: - 1/2 kg mąki, - 3/4 szklanki gorącej wody, - 5 dag masła, sól, pieprz, - 1 jajko (niekoniecznie) Przygotowanie: Grzyby oczyścić, umyć, większe pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem, podsmażyć pokrojoną cebulkę. Dodać grzyby, smażyć około 10 minut...

  • Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z olejem i jagodami"

  • Rumiane ruskie naleśniki

    Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli szklanka mleka lub wody mineralnej łyżka oleju Farsz: 25 dag białego sera 80 dag ugotowanych ziemniaków sól, pieprz cebula olej Przygotowanie: Ciasto: mąkę dokładnie wymieszaj lub zmiksuj z jajkami, szczyptą soli, olejem oraz mlekiem lub wodą mineralną. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Patelnię (bez tłuszczu...

  • łatwy i szybki a najważniejsze pyszna babka :)

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy z solą, pieprzem oraz oregano.  2. Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Pokrój w prostokąty. Każdy wysmaruj sosem, połóż połówkę parówki i odrobinę(...) żółtym. Układaj w polanej olejem brytfannie. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Podawaj z natką pietruszki. Chrupiące skrzydełka 1. Skrzydełka umyj, osusz i natnij na zgięciach. Natrzyj...

  • Jak przygotować domową babkę cytrynową z olejem- sprawdzony przepis krok po kroku. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie ciasta - łatwe i szybkie. Babka idealna nie tylko na Wielkanoc - równie pyszna do herbaty i kawy...mniam!! :) Babkę tą można również upiec w keksówce (dł. 25cm), a cytryny można zastąpić 2 średnimi pomarańczami (skórka i sok). Cukier i skórkę z cytryny dobrze jest dodatkowo razem zmielić. Zapraszam do wypróbowania :)

  • Obiad na każdy dzień tygodnia

    Tortellini z oliwkami i brokułami 1. Mąkę przesiej, wymieszaj z jajkami, żółtkiem, solą i wodą. Zagnieć ciasto. Schłodź. Zrumień posiekaną cebulę. Wrzuć szpinak oraz posiekany czosnek, przypraw, duś. Dodaj starty na tarce parmezan i serek ricotta. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrój kółka. Nakładaj farsz i zlep krążki jak pierogi, zawiń brzegi i połącz rogi.  2. Gotuj w osolonym wrzątku...

  • Pierogi uwielbiam, są moją ogromną miłością i chyba nie ma takich, których bym nie lubiła (no, może tylko z owocami, nie mogę się do nich przekonać ;)). Są przeróżne farsze do pierogów (w tym momencie obiecuję Wam uroczyście, że będę dodawała więcej przepisów na pierogi i ciasto). Ciasto do nich też można zrobić na różne sposoby, niekoniecznie musi być z jajkiem. Jednym z częściej spotykanych rodzajów ciasta pierogowego jest to bez jajek. Powiem szczerze, że chyba nawet wolę je od tego...

Artykuły na temat: ciasto na pierogi z olejem i jajkiem
  • Pierogi z pieca

    Przygotowanie: Do pokruszonych drożdży dodaj cukier i mleko, wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Przesiej mąkę. Dodaj jajko, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Wierzch ciasta posmaruj olejem. Przykryj i odstaw na 30-45 minut, by wyrosło. Cebulę drobno posiekaj. Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pierogi z serem

    ...jajko, szczyptę soli i pół szklanki letniej wody z olejem. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wytnij krążki o średnicy 7 cm. Na środku ułóż po łyżeczce farszu. Zlep brzegi, formując pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku. Pierogi podawaj polane roztopionym masłem lub pozostaw do ostygnięcia i zrumień na oleju...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Pieróg obfitości

    .... Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy(...) olejem. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190° C na złoty kolor. Po wyjęciu odczekaj aż ostygną. Podawaj jeszcze ciepłe, ale smaczne są też na zimno. Pierogi z soczewicą Składniki na...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Wigilijny koncert trzech tenorów

    Polskie wigilijne potrawy czy tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu? Który z mistrzów przekona nas do swoich przepisów? Czyje ciasto zniknie pierwsze ze stołu? Zapraszamy na świąteczną ucztę, która łączy to, co najlepsze: polskie produkty, nowe receptury i kreatywny sposób przygotowania. Zapowiada się smakowite Boże Narodzenie!

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść orzechy włoskie i laskowe

    ..., jajkiem i bułką. Rozsmaruj na mięsie. Posyp rozmarynem i ściśle zwiń, obwiązując bawełnianą nitką. Polej resztą masła i piecz przez 45 minut w 170 st., podlewając wodą. Podawaj pokrojone na plastry z brokułami i żurawiną. Lekka sałatka Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, szczyptą soli i pieprzu. Sałaty umyj i osusz. Orzechy pokrój na...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...