• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi z maka ziemniaczana

Przepisy na temat: ciasto na pierogi z maka ziemniaczana
  • Pierogi z ziemniaków

    ...1. Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, oliwę i mąkę ziemniaczaną. Wyrobić ciasto, posypując mąką. Rozwałkować i wykrawać krążki.  2. Cebule posiekać, zeszklić. Dodać ugotowaną, odciśniętą kapustę, pokruszony ser, doprawić, wymieszać. Faszerować krążki, smażyć w tłuszczu. 

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • Pierogi z wiśniami

    Składniki: Ciasto: 10 dag mąki ryżowej łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru waniliowego niepełna szklanka bardzo ciepłej wody Farsz(...) sprężystej i miękkiej konsystencji. Wiśnie wydryluj, zasyp cukrem i mąką, wymieszaj. 2. Zagotuj wodę z solą i pozostałym olejem. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój koła, łyżeczką nakładaj wiśnie...

  • Dziś trochę z innej beczki. Jeżeli chodzi o ciasto na pierogi, każdy ma swój ulubiony przepis. Ja wypróbowałam kilka i dochodzę do wniosku, że to było najlepsze :)

  • Bezglutenowe kartacze

    Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 1 szkl. mąki kukurydzianej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1-1,5 szkl. ciepłej wody 1-2 łyżki masła szczypta kurkumy Nadzienie: 20 dag ciemnych(...) przygotowanie: 1. Mąki wymieszaj z kurkumą i wsyp do miski. Wodę podgrzej i rozpuść w niej masło. Do mieszanki mąk powoli wlewaj wodę i zagniataj ciasto (wlej tyle wody, by było elastyczne). Zawiń je...

  • Pyszne słodkie pierogi z makiem.

  • Wareniki z konfiturą

    Składniki na 4 porcje: Ciasto: 35 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 100 ml maślanki ok. 50 ml wrzącej wody sól Nadzienie: 50 dag wydrylowanych wiśni lub(...) ciasto. Przykryj je talerzem lub pokrywką na 20 minut. 2. Wiśnie na nadzienie wymieszaj z cukrem i miętą. Ciasto wałkuj po kawałku. Resztę masy trzymaj pod miską, by nie obeschła. Z placków ciasta...

  • ciasto bardzo szybko i łatwo się robi, nawet początkującemu się uda, przepis z programu Jakubiak w sezonie,,,,polecam

  • Pakieciki z wiśniami

    Składniki na 4-5 porcji: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki pszennej razowej 3/4 szkl. gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta proszku do pieczenia szczypta(...) przygotowania: 1. Mąki przesiej na blat. Wymieszaj je z proszkiem i solą. Wlej roztrzepane jajko, 3/4 szkl. wody i olej. Wyrób elastyczne ciasto. Jeśli jest twarde, dolej odrobinę wody. Zawiń w ściereczkę...

  • Dla fanów pierogów - kolejne wcielenie...

Artykuły na temat: ciasto na pierogi z maka ziemniaczana
  • Pyzy, pierogi, kulebiaki

    Wystarczy zagnieść ciasto, wypełnić ulubionym farszem i zlepić.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pieróg obfitości

    .... Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy(...), pieprzem i majerankiem. Z drożdży, mleka i cukru zrób zaczyn, po chwili połącz z pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto, rozwałkuj. Wycinaj krążki, układaj po porcji farszu, zlepiaj pierogi...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Dobrze nadziane

    Pierogi pieczone, z wody i smażone. Z przepysznymi nadzieniami – i dla miłośników mięsa, i dla wegetarian.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Wigilijny koncert trzech tenorów

    Polskie wigilijne potrawy czy tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu? Który z mistrzów przekona nas do swoich przepisów? Czyje ciasto zniknie pierwsze ze stołu? Zapraszamy na świąteczną ucztę, która łączy to, co najlepsze: polskie produkty, nowe receptury i kreatywny sposób przygotowania. Zapowiada się smakowite Boże Narodzenie!

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Słodkie knedle z owocami

    ...wyrabiamy gładkie ciasto. Umyte morele kroimy na połowy, pestki usuwamy. Ciasto przenosimy na stolnicę posypaną mąką, formujemy wałek, który kroimy na jednakowe części. Z kawałków ciasta formujemy placuszki(...), jajko, mąkę, olej i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy w wałek. Z umytych śliwek usuwamy pestki. Ciasto kroimy na kawałki jednakowej wielkości, każdy lekko spłaszczamy w dłoniach...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...