• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi z maka ziemniaczana

Przepisy na temat: ciasto na pierogi z maka ziemniaczana
  • Pierogi z wiśniami

    Składniki: Ciasto: 10 dag mąki ryżowej łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru waniliowego niepełna szklanka bardzo ciepłej wody Farsz(...) sprężystej i miękkiej konsystencji. Wiśnie wydryluj, zasyp cukrem i mąką, wymieszaj. 2. Zagotuj wodę z solą i pozostałym olejem. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój koła, łyżeczką nakładaj wiśnie...

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • Bezglutenowe kartacze

    Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 1 szkl. mąki kukurydzianej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1-1,5 szkl. ciepłej wody 1-2 łyżki masła szczypta kurkumy Nadzienie: 20 dag ciemnych(...) przygotowanie: 1. Mąki wymieszaj z kurkumą i wsyp do miski. Wodę podgrzej i rozpuść w niej masło. Do mieszanki mąk powoli wlewaj wodę i zagniataj ciasto (wlej tyle wody, by było elastyczne). Zawiń je...

  • Pyszne słodkie pierogi z makiem.

  • Wareniki z konfiturą

    Składniki na 4 porcje: Ciasto: 35 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 100 ml maślanki ok. 50 ml wrzącej wody sól Nadzienie: 50 dag wydrylowanych wiśni lub(...) ciasto. Przykryj je talerzem lub pokrywką na 20 minut. 2. Wiśnie na nadzienie wymieszaj z cukrem i miętą. Ciasto wałkuj po kawałku. Resztę masy trzymaj pod miską, by nie obeschła. Z placków ciasta...

  • Dziś trochę z innej beczki. Jeżeli chodzi o ciasto na pierogi, każdy ma swój ulubiony przepis. Ja wypróbowałam kilka i dochodzę do wniosku, że to było najlepsze :)

  • Pakieciki z wiśniami

    Składniki na 4-5 porcji: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki pszennej razowej 3/4 szkl. gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta proszku do pieczenia szczypta(...) przygotowania: 1. Mąki przesiej na blat. Wymieszaj je z proszkiem i solą. Wlej roztrzepane jajko, 3/4 szkl. wody i olej. Wyrób elastyczne ciasto. Jeśli jest twarde, dolej odrobinę wody. Zawiń w ściereczkę...

  • ciasto bardzo szybko i łatwo się robi, nawet początkującemu się uda, przepis z programu Jakubiak w sezonie,,,,polecam

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem(...) - ciasto warstwowe robione na obracającym się "rożnie". Typowy napój w tych okolicach to buza - bezalkoholowy, fermentowany płyn na bazie kaszy jaglanej. Wybierając się na Kujawy obowiązkowo musimy...

Artykuły na temat: ciasto na pierogi z maka ziemniaczana
  • Pyzy, pierogi, kulebiaki

    Wystarczy zagnieść ciasto, wypełnić ulubionym farszem i zlepić.

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Pieróg obfitości

    .... Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy(...), pieprzem i majerankiem. Z drożdży, mleka i cukru zrób zaczyn, po chwili połącz z pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto, rozwałkuj. Wycinaj krążki, układaj po porcji farszu, zlepiaj pierogi...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Dobrze nadziane

    Pierogi pieczone, z wody i smażone. Z przepysznymi nadzieniami – i dla miłośników mięsa, i dla wegetarian.

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Słodkie knedle z owocami

    ...wyrabiamy gładkie ciasto. Umyte morele kroimy na połowy, pestki usuwamy. Ciasto przenosimy na stolnicę posypaną mąką, formujemy wałek, który kroimy na jednakowe części. Z kawałków ciasta formujemy placuszki(...), jajko, mąkę, olej i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy w wałek. Z umytych śliwek usuwamy pestki. Ciasto kroimy na kawałki jednakowej wielkości, każdy lekko spłaszczamy w dłoniach...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • W krainie szpinaku

    Szpinak jest niskokaloryczny - 100 g ma tylko 16 kcal! Możliwości wykorzystania go w kuchni są właściwie nieograniczone. Robi się z nim makarony, tortille, pizze, miksuje do zup-kremów, wykorzystuje do sałatek, tart, lasagne, pierogów czy znakomitych sosów. Można też z niego usmażyć pyszne chrupkie placuszki.

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...