-
Informacje na temat:
ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną
-
...i krążków ciasta ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia - ok. 2 minuty. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną i posypane brązowym cukrem. Do dekoracji można wykorzystać(...)Sposób przygotowania Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę - zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki. Sposób przygotowania...
-
Ziemniaki przygotowane w ten sposób są bardzo proste i bardzo smaczne.
-
...wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. 2. Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki. 3. Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty. 4. Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, podsmażonym...
-
pyszne lody truskawkowe
-
...pokroić w słupki, cebulę w kostkę, wszystko razem podsmażyć na oleju na złoty kolor. Ugotowane i wyłożone na talerze pierogi okrasić boczkiem z podsmażoną cebulą. 4. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub(...) i powoli, mieszając wlewać letnią wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą, elastyczną masę (dobrze wyrobione ciasto ma dużo pęcherzyków powietrza po przekrojeniu nożem). Porcjami cienko rozwałkować ciasto...
-
Przepyszna babka na Wielkanoc - ilovebake.pl
-
Nadzienie: 1kg ziemniaków, 1/2 dkg białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.
-
Krucha tarta z morelami i migdałami nadziana kwaśną śmietaną z miodem to gratka dla fanów tych soczystych owoców.
-
-
Kruche, puszyste, smaczne....to za dużo? Jest proste i przepyszne:-)
-
-
Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...
-
-
Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...
-
...gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez mniej więcej 5 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i cukrem. (dla 4 osób) Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję"(...)Farsz: 400 g suszonych śliwek 50 g powideł śliwkowych 4 kostki gorzkiej czekolady 200 ml wody 150 g cukru 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu 1 laska wanilii skórka z 1 cytryny Ciasto: 350 g mąki...
-
Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....
-
W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...
-
Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...
-
Polskie wigilijne potrawy czy tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu? Który z mistrzów przekona nas do swoich przepisów? Czyje ciasto zniknie pierwsze ze stołu? Zapraszamy na świąteczną ucztę, która łączy to, co najlepsze: polskie produkty, nowe receptury i kreatywny sposób przygotowania. Zapowiada się smakowite Boże Narodzenie!
-
Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...