• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi pyszne

Przepisy na temat: ciasto na pierogi pyszne
  • Pyszne potrawy ze śledziem

    Pierogi ze szpinakiem i filetem śledziowym w suszonych pomidorach Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Do bardzo ciepłej wody włożyć masło i roztopić. Dodać wszystko do mąki mieszając łyżką. Na koniec wrzucić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wygniatać około 6 minut (w razie potrzeby podsypać mąką) i zawinąć w folię. Zostawić na pół godziny. W tym czasie...

  • Wszyscy kochamy pierogi dlatego dzisiaj podajemy przepis na pyszne pierogi ruskie. Ciasto na pierogi według naszego przepisu jest delikatne, a farsz bogaty i pełen smaku. Zapraszamy po więcej informacji na bloga: www.smacznebodomowe.pl

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Sprawdzony przepis na pierogi z jagodami, które są lubiane nie tylko przez dzieci. Pierogi można podać posypane cukrem i polane słodką śmietanką.

  • Niebanalny duet - pierogi i marcepan

    Składniki potrzebne na ciasto: 400 g mąki pszennej, ok. 150 ml ciepłej wody szczypta soli Składniki potrzebne na farsz: 150 g śliwek kalifornijskich, 100 g marcepanu podzielonego na tyle części(...) soli. Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto wyrabiać do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na kilkanaście minut żeby 'odpoczęło...

  • Przepis mojej babci Irenki. Równie pyszne z borówkami!

  • Pierogi ziołowe

    Pyszne pierogi z aromatycznym farszem.

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • Pierogi  z porzeczkami i twarożkiem

    Przygotowanie: Mąkę przesiej na stolnicę, na środku kopczyka zrób zagłębienie. Wsyp sól, dodaj olej i jajko i delikatnie zamieszaj. Następnie stopniowo dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto (ilość wody zależy od wilgotności mąki – im bardziej wysuszona, tym więcej wody wchłonie). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 min. Potem podziel na dwie części...

  • Dziś trochę z innej beczki. Jeżeli chodzi o ciasto na pierogi, każdy ma swój ulubiony przepis. Ja wypróbowałam kilka i dochodzę do wniosku, że to było najlepsze :)

Artykuły na temat: ciasto na pierogi pyszne
  • Pieczone pierogi

    Pyszne pierogi w zupełnie nowej odsłonie.

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Pierogi z ziemniakami

    Delikatne ciasto, pyszne nadzienie.

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Pierogi ze śliwkami

    Farsz: 400 g suszonych śliwek 50 g powideł śliwkowych 4 kostki gorzkiej czekolady 200 ml wody 150 g cukru 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu 1 laska wanilii skórka z 1 cytryny Ciasto: 350 g mąki(...) odcedź owoce, przyprawy wyrzuć, dodaj powidła i drobno pokrojoną czekoladę. Ciasto: Do mąki dodaj szczyptę soli, usyp kopczyk z zagłębieniem, wlej wodę i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Francuskie pierogi z warzywami

    Sa pyszne i chetnie zjadane.

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Pyszne dania wielkopostne

    ...podawaj na ciepło z duszoną kapustą. Potrawę możesz udekorować zieleniną. Przygotowanie: 50 minut Porcja: 360 kalorii Pierogi ze szpinakiem Składniki na 6 porcji: 50 dag mąki pszennej, szklanka(...) miski, dodaj szczyptę soli i powoli dolewaj zagotowaną wrzącą wodę, cały czas mieszając łyżką. Na koniec wlej olej. Gęstą masę przełóż na posypaną mąką stolnicę i starannie zagnieć, aż ciasto stanie...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

Wideo na temat: ciasto na pierogi pyszne
  • Zmysłowe smaki: Pierogi z truskawkami

    Pyszny przepis na domowe pierogi z truskawkami. Dowiecie się, jak krok po kroku przygotować ciasto, jak gotować pierogi i z czym je podać. Zapraszamy w sentymentalną podróż do niezapomnianych smaków dzieciństwa. Pierogi z truskawkami – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!