• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi na wrzątku

Przepisy na temat: ciasto na pierogi na wrzątku
  • Pierogi z botwiną

    ...wymieszaj. Odstaw.  3. Ciasto: mąkę przesiej i wymieszaj ze szczyptą soli. Masło wrzuć do wrzątku. Wlewaj ją porcjami do mąki, zagniatając ciasto. Wbij jajko, wyrób ciasto, uformuj je w kulę, przykryj(...) wrzątku, gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch. 

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • Pierogi ruskie z roszponką

    .... Dodaj ją do masy ziemniaczanej wraz z mięsem i marchewką. Przypraw.  2. Z mąki i 3/4 szkl. wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj je. Wytnij kwadraty. Nałóż na nie farsz i zlep. Pierogi ugotuj w posolonym wrzątku. Masło stop, polej nim pierogi. Posyp tymiankiem i słonecznikiem. Udekoruj roszponką i marchewką...

  • Kto z nas nie lubi pierogów? Jednak ile domów tyle przepisów na ciasto i farsz. Najważniejsze to zaparzyć mąkę wrzątkiem i dać ciastu chwilę odpocząć. Dodatek oliwy do ciasta pierogowego sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste i łatwe w lepieniu. Pierogi lepią się świetnie, a ciasto nie klei się do wałka ani do rąk. Spróbujcie sami!

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    ...na nie farsz. Złóż, mocno zlep brzegi. Pierogi ugotuj w posolonym wrzątku. Podawaj, np. ze zrumienioną na oleju cebulką.(...). Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby, a po kilku chwilach także kapustę. Smaż 5-10 minut. Farsz przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 2. Ciasto: wodę zagotuj. Mąkę przesiej do...

  • Dziś trochę z innej beczki. Jeżeli chodzi o ciasto na pierogi, każdy ma swój ulubiony przepis. Ja wypróbowałam kilka i dochodzę do wniosku, że to było najlepsze :)

  • Pierogi z grzybami

    ...w maszynce do mięsa. Farsz przypraw solą oraz pieprzem. Składniki na ciasto zagnieć, dolewając tyle wrzątku, by ciasto było dosyć twarde i elastyczne. 3. Ciasto podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Z placków powycinaj krążki. Nałóż na nie porcje farszu. Złóż. Zlep brzegi. Pierogi ostrożnie wkładaj do posolonego wrzątku. Gotuj chwilę od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką...

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Niebanalny duet - pierogi i marcepan

    ...nie było dziurek, przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia. Polać masłem, posypać prażonymi płatkami migdałów". (PAP Life)(...)Składniki potrzebne na ciasto: 400 g mąki pszennej, ok. 150 ml ciepłej wody szczypta soli Składniki potrzebne na farsz: 150 g śliwek kalifornijskich, 100 g marcepanu podzielonego na tyle części...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierogi na słodko"

Artykuły na temat: ciasto na pierogi na wrzątku
  • Manti -   tureckie pierogi

    Przygotowanie: W misce umieścić mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i 1/8 litra wody i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Pierogi z kaszą i serem

    Przygotowanie: Z mąki, jaja, szczypty soli i wody zagniatamy ciasto na pierogi. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny....

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Pierogi z serem

    ...jajko, szczyptę soli i pół szklanki letniej wody z olejem. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wytnij krążki o średnicy 7 cm. Na środku ułóż po łyżeczce farszu. Zlep brzegi, formując pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku. Pierogi podawaj polane roztopionym masłem lub pozostaw do ostygnięcia i zrumień na oleju...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Pierogi z kapustą i mięsem

    ...  Do mąki wbij jajko, dodaj 1/2 szklanki wody i trochę soli. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Kapustę odciśnij i posiekaj, zalej wodą, wsyp przyprawy. Następnie gotuj do miękkości. Cebule podsmaż na oleju i dodaj kapustę. Przypraw i dołóż zmielone mięso. Ciasto rozwałkuj, wykrój kółka, wypełnij farszem i zlep. Gotuj we wrzątku, aż wypłyną na...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Świąteczne pierogi z grochem i grzybami

    ...jajo, mieszam. Następnie wlewam gorącą wodę i wyrabiam, aż ciasto będzie elastyczne. Dzielę je na mniejsze kawałki, podsypuję mąką i cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam krążki. Na środek każdego kładę łyżeczkę farszu z kapusty, grochu i borowików. Zlepiam brzegi i gotuję pierogi w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię, odcedzam. Przepis Agaty Skiby z Morawic Zobacz także:

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...