• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi na 2 osoby

Przepisy na temat: ciasto na pierogi na 2 osoby
  • Z pomarańczami

    ...wodzie, polać sosem i podawać. Czas przygotowania 0,5 h. Przepis na 4 osoby. Pierogi z pomarańczami Składniki: Ciasto: - 0,5 kg mąki, 2 małe jajka, - szczypta soli, 2 łyżki oleju, - ok(...) zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wycinać kwadraty, na każdy nakładać farsz i dokładnie zlepić unosząc rogi kwadratów do góry. Wrzucać na gotującą się wodę (osoloną i z 3 łyżkami oleju), gotować kilka...

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • Tortilla z wołowiną na ostro - Maciej Kuroń

    .... Mieszamy. Tortille: oba rodzaje mąki mieszamy, dodajemy sól, stopione, schłodzone masło i letnią wodę. Zagniatamy ciasto jak na pierogi i zostawiamy na pół godziny pod przykryciem, żeby odpoczęło...

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Najlepsze ciasto na pieczone pierogi. Proponuję farsz : kurczak suszone pomidory i szpinak

  • Nie ma to jak sadzone z parowką

  • Wiele już ciast na pierogi wypróbowałam i cały czas wracam tylko do tego jednego sprawdzonego przepisu. Jak dla mnie to ciasto jest idealne. Szybko się wyrabia i co najważniejsze łatwo się wałkuje i lepi pierogi.

  • Boże Narodzenie za pasem więc podaję Wam przepis na ciasto na pierogi bez jajka. To ciasto jest sprężyste, elastyczne, mięciutkie i bardzo proste do zagniecenia. Zrobione wg przepisu zawsze wychodzi. Ten przepis używam nie tylko do klejenia pierogów ale też do robienia uszek. Towarzyszy mi od początku mojej przygody z gotowaniem. Spróbujcie, a przekonacie się, że miałam rację.

  • Dodanie tego składnika sprawi, ze ciasto będzie mięciutkie i elastyczne. Przepis stary i sprawdzony.

  • Dziś trochę z innej beczki. Jeżeli chodzi o ciasto na pierogi, każdy ma swój ulubiony przepis. Ja wypróbowałam kilka i dochodzę do wniosku, że to było najlepsze :)

Artykuły na temat: ciasto na pierogi na 2 osoby
  • W krainie szpinaku

    ...ograniczać osoby z artretyzmem, reumatyzmem, chorobami nerek, wątroby czy trzustki. Przepis na bazę szpinakową Możesz ją wykorzystać do mięs, naleśników czy pierogów. Składniki: świeże liście(...) i miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać jeszcze trochę wody. Dolewamy chłodne stopione masło, odstawiamy na 20 minut, a następnie smażymy na oleju cienkie naleśniki. Obraną cebulę kroimy...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Sposoby na świąteczne przejedzenie

    ...stara się zawsze zaskoczyć biesiadników nowym przepisem na kutię, karpia czy wigilijną kapustę. Gdy jednak do stołu siadają osoby starsze, cierpiące na cukrzycę, nadciśnienie, miażdżycę, wrzody(...), ugotuj je z cebulą, ale nie smaż ich samych ani z cebulą. Pierogi, zamiast z kapustą i grzybami, zrób ze szpinakiem, nie odsmażaj ich. Nie polewaj ich stopionym masłem, posyp ziołami. Kutia...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść pokrzywę

    ...z ziemniakami. Orzechy pokrusz (np. wałkiem). Dodaj do farszu, wymieszaj. Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj cienko, wytnij kwadraty. Nakładaj farsz, zlep. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku ok(...) macicy. Unikać jej powinny osoby uczulone, oraz (ze względu na wysoką zawartość potasu) przyjmujące leki, które obniżają ciśnienie krwi. Domowa apteczka Kuracja przy przeroście prostaty, osłabieniu...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ..., czy to nie problem z tarczycą? Nadwagę i problemy z odchudzaniem mają bardzo często osoby z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy, zwłaszcza Hashimoto. Badania pokazały, że gluten może powodować(...), szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju Wymieszaj w oddzielnych miskach suche i mokre składniki, następnie połącz je. Gładkie ciasto przełóż do papilotek. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Risotto...

  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Z okazji 10. urodzin Smakera prezentujemy wam najpopularniejsze przepisy na ten przysmak. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym....

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...trafiły do każdego z nas - to gwarantuje dobrobyt. Dzień przed Wigilią spotyka się w kuchni pięć kobiet: mama, ciocia, ja i moje dwie siostry i lepimy pierogi, i uszka. Każdego roku lepimy 500 uszek(...) kolei. Nigdy nie są one podpisane imieniem, dla kogo. Zawsze jest to prezent zagadka, np. dla osoby, która zawsze się spóźnia, aby kawę mogła popijać w samochodzie. Od razu wiadomo, że to moja starsza...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....