• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi na 2 osoby

Przepisy na temat: ciasto na pierogi na 2 osoby
  • Z pomarańczami

    ...wodzie, polać sosem i podawać. Czas przygotowania 0,5 h. Przepis na 4 osoby. Pierogi z pomarańczami Składniki: Ciasto: - 0,5 kg mąki, 2 małe jajka, - szczypta soli, 2 łyżki oleju, - ok(...) zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wycinać kwadraty, na każdy nakładać farsz i dokładnie zlepić unosząc rogi kwadratów do góry. Wrzucać na gotującą się wodę (osoloną i z 3 łyżkami oleju), gotować kilka...

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Tortilla z wołowiną na ostro - Maciej Kuroń

    .... Mieszamy. Tortille: oba rodzaje mąki mieszamy, dodajemy sól, stopione, schłodzone masło i letnią wodę. Zagniatamy ciasto jak na pierogi i zostawiamy na pół godziny pod przykryciem, żeby odpoczęło...

  • Najlepsze ciasto na pieczone pierogi. Proponuję farsz : kurczak suszone pomidory i szpinak

  • Boże Narodzenie za pasem więc podaję Wam przepis na ciasto na pierogi bez jajka. To ciasto jest sprężyste, elastyczne, mięciutkie i bardzo proste do zagniecenia. Zrobione wg przepisu zawsze wychodzi. Ten przepis używam nie tylko do klejenia pierogów ale też do robienia uszek. Towarzyszy mi od początku mojej przygody z gotowaniem. Spróbujcie, a przekonacie się, że miałam rację.

  • Dziś trochę z innej beczki. Jeżeli chodzi o ciasto na pierogi, każdy ma swój ulubiony przepis. Ja wypróbowałam kilka i dochodzę do wniosku, że to było najlepsze :)

  • Kto z nas nie lubi pierogów? Jednak ile domów tyle przepisów na ciasto i farsz. Najważniejsze to zaparzyć mąkę wrzątkiem i dać ciastu chwilę odpocząć. Dodatek oliwy do ciasta pierogowego sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste i łatwe w lepieniu. Pierogi lepią się świetnie, a ciasto nie klei się do wałka ani do rąk. Spróbujcie sami!

  • Recepturę opracowywałam bardzo długo, aż w końcu się udało! Moim sekretem jest... gorąca woda do zaparzania mąki (!) ciepła miska oraz składniki - zamiast jajek pojawia się oliwa i olej (jeśli lubicie, możecie dodać też roztopione masło). Tak przygotowane ciasto jest cienkie, elastyczne, delikatne.

  • Nie wysycha szybko, świetnie się zlepia pierożki, ciasto nie jest "zbite"

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierogi na słodko"

Artykuły na temat: ciasto na pierogi na 2 osoby
  • Wszystkie smaki Majorki

    Molinas, która go produkuje. Wszystkie coca, jakich próbowałam do tej pory, były płaskie, więc zaskoczyło mnie  to, że Miguel Cañellas formuje ciasto w puszyste kule, a jeszcze bardziej to, że te bułki(...) jednej osoby z winem: 30 euro. C’an Toni Moreno, Port des Canonge 2, Banyalbufar. Lunch dla jednej osoby z winem: 30 euro. Gdzie się zatrzymać: Son Brull, Pollensa. Elegancki hotel w odnowionym...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • W krainie szpinaku

    ...ograniczać osoby z artretyzmem, reumatyzmem, chorobami nerek, wątroby czy trzustki. Przepis na bazę szpinakową Możesz ją wykorzystać do mięs, naleśników czy pierogów. Składniki: świeże liście(...) i miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać jeszcze trochę wody. Dolewamy chłodne stopione masło, odstawiamy na 20 minut, a następnie smażymy na oleju cienkie naleśniki. Obraną cebulę kroimy...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Sposoby na świąteczne przejedzenie

    ...stara się zawsze zaskoczyć biesiadników nowym przepisem na kutię, karpia czy wigilijną kapustę. Gdy jednak do stołu siadają osoby starsze, cierpiące na cukrzycę, nadciśnienie, miażdżycę, wrzody(...), ugotuj je z cebulą, ale nie smaż ich samych ani z cebulą. Pierogi, zamiast z kapustą i grzybami, zrób ze szpinakiem, nie odsmażaj ich. Nie polewaj ich stopionym masłem, posyp ziołami. Kutia...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ..., czy to nie problem z tarczycą? Nadwagę i problemy z odchudzaniem mają bardzo często osoby z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy, zwłaszcza Hashimoto. Badania pokazały, że gluten może powodować(...), szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju Wymieszaj w oddzielnych miskach suche i mokre składniki, następnie połącz je. Gładkie ciasto przełóż do papilotek. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Risotto...

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...trafiły do każdego z nas - to gwarantuje dobrobyt. Dzień przed Wigilią spotyka się w kuchni pięć kobiet: mama, ciocia, ja i moje dwie siostry i lepimy pierogi, i uszka. Każdego roku lepimy 500 uszek(...) kolei. Nigdy nie są one podpisane imieniem, dla kogo. Zawsze jest to prezent zagadka, np. dla osoby, która zawsze się spóźnia, aby kawę mogła popijać w samochodzie. Od razu wiadomo, że to moja starsza...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....