• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi bez jajka

Przepisy na temat: ciasto na pierogi bez jajka
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Boże Narodzenie za pasem więc podaję Wam przepis na ciasto na pierogi bez jajka. To ciasto jest sprężyste, elastyczne, mięciutkie i bardzo proste do zagniecenia. Zrobione wg przepisu zawsze wychodzi. Ten przepis używam nie tylko do klejenia pierogów ale też do robienia uszek. Towarzyszy mi od początku mojej przygody z gotowaniem. Spróbujcie, a przekonacie się, że miałam rację.

  • Pierogi z mięsem, soczewicą i warzywami

    Składniki: Ciasto: ●500 g mąki ●szklanka kwaśnej śmietany ●1/2 kostki masła ●2 jajka i 1 białko ●1/2 łyżeczki soli Farsz: ●400 g karczku bez kości ●3 marchewki ●pietruszka ●2 cebule(...) z marchewką i pietruszką. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekane cebulę i czosnek. Dodaj do mięsa wraz z soczewicą. Dopraw. Wbij jajko i wymieszaj. 3. Ciasto rozwałkuj na ok. 3-4 mm, wytnij kółka...

  • Jeden z kilku przepisów na ciasto na pierogi. Przepis wyjątkowy, ponieważ dzięki dodatkowi z oleju, idealne ciasto wychodzi za każdym razem! Bez dodatku jajka.

  • Pierogi z kapustą

    Składniki: Farsz: 50 dag kisz. kapusty cebula sól, pieprz 2 łyżki oleju Ciasto: 35 dag mąki ok. 1/2 szkl. wody jajko sól Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Zrób farsz: kapustę pokrój, uduś z odrobiną wody bez przykrycia. Odciśnij. Cebulę posiekaj, przesmaż na oleju. Dodaj kapustę, dopraw, podduś 15 min. Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij kółka. Nałóż na...

  • Pierogi uwielbiam, są moją ogromną miłością i chyba nie ma takich, których bym nie lubiła (no, może tylko z owocami, nie mogę się do nich przekonać ;)). Są przeróżne farsze do pierogów (w tym momencie obiecuję Wam uroczyście, że będę dodawała więcej przepisów na pierogi i ciasto). Ciasto do nich też można zrobić na różne sposoby, niekoniecznie musi być z jajkiem. Jednym z częściej spotykanych rodzajów ciasta pierogowego jest to bez jajek. Powiem szczerze, że chyba nawet wolę je od tego...

  • SOS na brak jajka, po prostu zróbmy racuchy bez jajka. Kiedyś zastanawiałam się czym zastąpić jajka, teraz kiedy ich nie mam po prostu robię racuchy bez jajek, na pewno nie wyczujecie różnicy. Takie racuszki wspaniale smakują z jogurtem greckim i konfiturą wiśniową.

  • Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili

    Ciasto: 500 g mąki pszennej; 1 jajko; 1/3 l mleka; sól. Sos: 2 łyżki orzeszków pistacjowych bez skorupek; 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu; 2 posiekane papryczki Przygotuj farsz: posiekaj cebule, zrumień je na maśle i przestudź. Ziemniaki i ser przepuść przez maszynkę, połącz z cebulą, przypraw do smaku solą, wymieszaj. Zrób ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, zrób dołek, wbij do niego jajko...

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

Artykuły na temat: ciasto na pierogi bez jajka
  • Krupiak, czyli pieróg gryczany

    ...1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i utłucz. 2. Ugotuj kaszę, dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Twaróg rozgnieć widelcem i dorzuć do ziemniaków. Wbij jajka, wlej śmietanę i roztopiony(...). Może być w wersji bez skórki, czyli łysej oraz w otoczce z ciasta drożdżowego.

  • Wielkanoc bez jajek? Nie ma takiej opcji! Jednym z najprzyjemniejszych momentów przygotowań do świąt jest malowanie pisanek. Nie może ich zabraknąć w wiklinowym koszyczku ze święconką. Fot. materiały prasowe W czasie przepełnionego radością świątecznego poranka składamy sobie życzenia, dzieląc się... jajkiem! Jest ono bohaterem wielu wielkanocnych zwyczajów na całym świecie. Bez wątpienia gra główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Nowe, inspirujące przepisy sprawią, że jajka szybko nam...

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ..., bo większość z nas przecież lubi bułeczki, kluski, drożdżówki czy naleśniki. Tyjesz bez powodu? Miewasz huśtawki nastroju i niepohamowany apetyt? Dokuczają ci nawracające problemy trawienne albo(...) szkodzi. Większość z nas czuje się lepiej na tej diecie Iza Czajka, fizjolog żywienia: Dieta bezglutenowa to dieta lecznicza, przygotowana dla osób chorych na celiakię i z nadwrażliwością na gluten...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...bezjajeczne. Wybrałam to drugie. Ciasto powinno być cienkie i delikatne, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony. Jeśli nie nadamy mu charakteru, pierogi będą(...) ciasto stało się żółte, czy soku z buraków kolorującego mąkę na różowo. Można do ciasta dodawać przyprawy: mak, czarnuszkę, sezam, wtedy wyjdą nam pierogi piegowate. Można wrzucać do nich świeże...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Pierogi z różnych stron świata

    Ravioli z serem Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 40 dag mąki, 2 jajka, szczypta soli, 10 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku, woda. Na farsz: 10 dag półtłustego twarogu, 10 dag sera typu feta(...) i świeżymi ziołami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 370 kilokalorii Empanadas Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki), 1 łyżeczka soli...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, które przydadzą się podczas świątecznych przygotowań i na pewno zrobią wrażenie na gościach. Jajka w towarzystwie sosów Dobrym pomysłem będzie przygotowanie przystawek z jajami w roli głównej. W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego,...