• Informacje na temat:

    ciasto na makowiec do masy makowej

Przepisy na temat: ciasto na makowiec do masy makowej
  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    Przepis jest nieco uproszczony, gdyż wykorzystamy tu gotową masę makową z puszki, co oszczędzi nam nieco pracy.Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy: 900 g masy makowej z puszki, 5 jaj, 250(...) migdałowy. Na koniec - ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto makowe wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy...

  • Domowy makowiec długo utrzymuje świeżość przechowowany w folii w lodówce.

  • Szybki makowiec

    Świąteczny makowiec na ostatnią chwilę...

  • Bardzo makowe ciasto.

  • Szybki makowiec z orzechami

    Składniki: Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 100 g migdałów bez skórki 60 g pistacji Kilka kropel aromatu migdałowego 250 g masy makowej 1 jajko Łyżeczka mleka skondensowanego Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Migdały posiekać i wraz z pistacjami i aromatem migdałowym dodać do masy makowej. Jajko rozdzielić. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x30 cm...

  • Przepis wart wypróbowania: "Gruszka estragonowa w sosie z masy makowej"

  • Knedle z makiem i morelami

    ..., żółtko, kaszę mannę, sól i 40 g masła, wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto uformować w wałeczek, lekko schłodzić i pociąć na 8 części. Z masy makowej uformować 8 kulek i zawijać w ciasto...

  • Przedstawiam przepis na makowiec. Taki tradycyjny, pieczony w keksówce, ociekający lukrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Kolejna obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, ciasto pieczone właściwie tylko raz do roku, na Boże Narodzenie. Proporcje pomiędzy makiem a ciastem drożdżowym zostały zachowane, ani jednego ani drugiego nie ma tu w nadmiarze. Dużo lukru - nie zapomnijcie o tym! :-)

  • szybki do zrobienia i bardzo smaczny makowiec

  • Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam. Przepis na to ciasto polecam szczególnie osobom, które nie mają cierpliwości do pękających rolad makowych.

Artykuły na temat: ciasto na makowiec do masy makowej
  • Makowiec z wiśniami

    Do masy makowej można dodać posiekane bakalie, np. suszoną żurawinę, migdały lub orzechy.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Idealny makowiec

    Mak nie będzie odchodził od ciasta, jeśli już rozwałkowane posmarujesz lekko ubitym białkiem. Zbyt wilgotną masę makową możesz zagęścić kaszą manną lub tartą bułką. Robiąc struclę drożdżową z makiem, warto dodać trochę rozczynu do masy makowej. Wtedy masa nieco rośnie i nie oddziela się od ciasta. O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie w masie, czyli orzechy laskowe i włoskie...

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Internet oszalał na punkcie tego ciasta!

    ...) i cały sekret tkwi w odpowiednim nacięciu i zawinięciu ciasta, można w ten sposób serwować tradycyjne smaki. Jeśli zamiast nutelli użyjemy masy makowej - uzyskamy efektowny makowiec. Internauci(...)To ciasto zrobiło prawdziwą furorę w internecie i niemal każdy vloger kulinarny spieszy, by przedstawić swoją wersję! Najpopularniejsza jest ta z nutellą, ale nie brakuje innych rozwiązań - ciasto...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Tradycyjny makowiec

    Mniej rowny, lekko wulkaniczny, ale pyszny! I po sprobowaniu dwoch stwierdzam, ze bede dalej robic tradycyjny, polski, drozdzowy makowiec, boc to najsmaczniejszy...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    ...z niego wówczas taka ciemniejsza warstwa i zanika mulisty smak. Aby makowiec się nie rozpadał podczas krojenia Dodaj do masy makowej więcej białek ubitych na sztywno na 30 dag maku. 5-6 białek, a przed wyłożeniem masy ciasto posmaruj białkiem.   Jak zrobić masło klarowane samemu w domu Masło pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka i postaw na małym ogniu. Kiedy całkowicie się roztopi, na...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...