• Informacje na temat:

    ciasto na dzialke

Przepisy na temat: ciasto na dzialke
  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • Ciasto, które na pewno nie przypomina, upiornych potworów czy popularnych ostatnio ciast cmentarzy, ale nawiązujące do Halloween ponieważ ma w sobie dynie, która nieodzownie wiąże się z Halloween. Na pewno przypadnie do gustu dzieciom, które mają największą „frajdę” z zabaw Halloween

  • Mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ciasto na pizzy ;-D

  • Przepis na ciasto na krokiety wraz z krótkim filmem.

  • Pyszne, cienkie ciasto na pizze - chrupiące i łatwe w przygotowaniu.

  • Bardzo prosty przepis na ciasto na pizzę. Składniki na dwa spody, każdy wielkości 25 cm. Po nałożeniu sosu i dowolnych dodatków, należy piec około 6 minut, w temperaturze 200 stopni. Ciasto można też zamrozić. Delikatnie naoliwioną kulę ciasta należy dokładnie owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Tak przechowywane ciasto, przed użyciem należy przełożyć na całą noc do lodówki.

  • Zwykłe,szybkie ciasto do kawy,w rodzaju biszkoptu

  • Ciasto pachnące cytryną, nie za słodkie, dzięki kefirowi dłużej zachowuje świeżość.

  • Dziś trochę z innej beczki. Jeżeli chodzi o ciasto na pierogi, każdy ma swój ulubiony przepis. Ja wypróbowałam kilka i dochodzę do wniosku, że to było najlepsze :)

  • Pyszny spód na każde dodatki.

Artykuły na temat: ciasto na dzialke
  • Klasyczne knedle z truskawkami

    Ugotowane i ostudzone ziemniaki dokładnie utłucz i połącz z jajkami, mąką, szczyptą soli i cukrem. Mąkę dodawaj stopniowo, do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj z niego rulon, a następnie pokrój go w mniejsze kawałki. Każdy z nich rozpłaszcz na mały placek, a na jego środku połóż truskawkę. Zwiń całość, zalep i uformuj kulkę. Tak przygotowane knedle wkładaj do gotującej się...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Dziś postanowiłam zrobić swoje pierwsze drożdżowe ciasto. Zawsze tylko pomagałam, ale dziś pierwsze robie zupełnie sama, bo chcę zrobić niespodziankę mojemu...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • ... dziś ma 13.30 robilismy obiad , coniedzielny ze znajomymi...wstalismy rano i zabralam się z M. za kuchcenie...moja działka ciasto i sałatki, M. reszta... wkladam...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Dieta kwiatowa. Dla kogo?

    ​Nikogo dziś już nie dziwi tort z płatkami róż czy stokrotkami. A talerz pełen fiołków serwuje się w ekskluzywnych restauracjach. Kwiaty to dodatek do potraw poprawiający ich smak i aromat.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • ..., wstawiłam kaczkę w borówkach na kuchenkę, przygotowałam ciasto na chleb, pojechałam na działkę. Posiałam marchewkę, podlałam pod folią. Wróciłam do domu. Przesadziłam kaktusy do większych doniczek...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...