• Informacje na temat:

    ciasto mała tortownica

Przepisy na temat: ciasto mała tortownica
  • Śliwkowe ciasto z kruszonką

    Składniki na 12 porcji: Ciasto: 2 jajka 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki kefiru 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 dag mrożonych śliwek(...), wymieszaj, dodaj cukier i jajka, zmiksuj na małych obrotach. Odstaw na godzinę. Ze składników na kruszonkę zagnieć ciasto, zawiń w folię, włóż do lodówki. Śliwki wymieszaj z cukrem, odstaw. Zlej sok...

  • BŁYSKAWICZNIE SIĘ ROBI TĄ DROŻDŻÓWKĘ , POLECAM WSZYSTKIM ZAPRACOWANYM .

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić (mieszadłem miksera lub ręką). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie(...), odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. 4. Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie, tak aby placek przypominał kwiat...

  • Wypróbowany przepis na "Ciasto Mała Syrenka"

  • Ciasto jogurtowe z jabłkami

    ...papierem do pieczenia, wlej ciasto. Jabłek nie obieraj, tylko bardzo dokładnie je umyj, przekrój na połówki. Możesz je układać na wierzchu ciasta z gniazdami nasiennymi (jak na zdjęciu) lub je dokładnie wyciąć. Posyp ciasto cukrem trzcinowym. Piecz przez 50 minut w 180˚C.

  • Lekkie, wiosenne ciacho do podgryzania bez wyrzutów sumienia. A aromatyczne i smakowite jak trzeba!

  • ..., wybić na środek jajko, dodać migdały, cukier puder, odrobinę soli i kawałki masła. Zagnieść ciasto, zawinąć je w przeźroczystą folię i pozostawić w lodówce na 30 minut. B. Mleko zagotować z solą(...), rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę - podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st.C. przez około 20 minut. E. 100 g konfitury rozsmarować na cieście, na wierzchu ułożyć jabłka, a na owoce masę...

  • Z podanego przepisu wyszło 18 małych calzonek, oraz 1/4 ciasta została. Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników. Polecam, są bardzo smaczne i idealnie nadają się na małe party, imprezkę :)

  • Kokosanka z porzeczkami

    Lekkie ciasto do porannej kawy...

  • Sprawdzony przepis na "Mała bezowa Pavlova"

Artykuły na temat: ciasto mała tortownica
  • Libańskie ciasto pomarańczowe

    ...jajeczna będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj do niej mus pomarańczowy oraz wymieszane wcześniej sypkie składniki. 3.Tortownicę o śr. 22 cm posmaruj tłuszczem i oprósz  mąką. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 60-70 minut. Gotowe ciasto wyjmij z tortownicy i odłóż do całkowitego wystudzenia na kratce kuchennej. 4. Czekoladę gorzką połam na kawałeczki...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta z jabłkami

    Krucha tarta Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 15 dag masła lub margaryny, 8 dag cukru pudru, 2 żółtka. Na nadzienie: 1 kg kwaskowych jabłek, 1 łyżeczka cynamonu(...) ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 2 godziny. Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok.10 minut. Następnie odcedź i osącz. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Kruche ciasto z masą serową i pomarańczami

    Sposób przygotowania:  Do miseczki wsyp mąkę, dodaj 100 g cukru i szczyptę soli. Wbij 1 jajko. Dołóż 200 g zimnego masła (wcześniej możesz je pokroić na małe kawałki). Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki, potem szybko (żeby nie ogrzać ciasta) zagnieć rękoma. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.  Pomarańcze sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z dwóch owoców...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasta w wersji wytrawnej

    Tarta drożdżowa Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 52 dag mąki pszennej, 4 dag świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli. Na nadzienie: 250 ml kwaśnej śmietany 18(...) ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowane jajka pokrój w   kostkę. Śmietanę wymieszaj z jajkiem oraz startym serem...

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...

  • Ciasta z malinami

    .... Przygotowanie: 110 minut Porcja: 420 kilokalorii Ciasto z bezą i kruszonką Składniki: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 20 dag zimnej margaryny lub masła, 15 dag cukru pudru, 2 żółtka, 50 dag malin. Na(...) kawałki margarynę lub masło, posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier oraz żółtka, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut...

  • Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy,...