• Informacje na temat:

    ciasto makowe z orzechami

Przepisy na temat: ciasto makowe z orzechami
  • Ciasto-choinka - efektowne i łatwe

    Zdarza się, że ktoś nigdy nie piekł ciasta na święta, a chciałby w tym roku zabłysnąć przed rodziną. Wówczas może zrobić proste w wykonaniu ciasto-choinkę.

  • Czyli "podrabiana" strucla makowa ;)

  • Szybki makowiec z orzechami

    Składniki: Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 100 g migdałów bez skórki 60 g pistacji Kilka kropel aromatu migdałowego 250 g masy makowej 1 jajko Łyżeczka mleka skondensowanego Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Migdały posiekać i wraz z pistacjami i aromatem migdałowym dodać do masy makowej. Jajko rozdzielić. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x30 cm...

  • PYCHOTKA

  • Kwadraty makowe

    Z całego makowca najbardziej lubisz masę makową? To ciasto jest dla ciebie!

  • świątecznie i pysznie

  • Tort makowy

    Składniki na 8-10 porcji: Ciasto: - 20 dag maku, - 6 jajek, - 10 dag cukru pudru, - 4 łyżki tartej bułki, - cukier waniliowy, - aromat migdałowy, - tłuszcz i mąka do formy. Krem: - 25 dag miękkiego masła, - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, - 15 dag cukru pudru, - 4 żółtka, - 15 dag posiekanych orzechów. Polewa: - tabliczka czekolady deserowej Przygotowanie: Ciasto: Mak...

  • Przepis wart wypróbowania: "Ciasto makowe z mandarynkami"

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz(...) kruche ciasto. Rozwałkuj na kwadrat o boku 24 cm. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Ponakłuwaj. Ochłodź, a następnie upiecz na złoto w temp. 180 st. C. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito...

  • przepyszne

Artykuły na temat: ciasto makowe z orzechami
  • Ciasta z mandarynkami

    ...z 3 łyżkami zimnej wody i cukrem. Pianę połączyć z żółtkami. Małymi porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu pokruszone herbatniki. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem(...) krokantem i płatkami migdałowymi. Wierzch przyozdobić mandarynkami i resztą herbatników. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto migdałowe Składniki na 24 porcji: 50 dag mąki migdałowej, 900 ml...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasta ze śliwkami

    Ciasto francuskie, kruche oraz sernik wzbogaciliśmy śliwkami.

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Ciasta z powidłami

    ...minut 1. Z podanych składników zagnieć półtwarde ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie orzechowe: wymieszać suche składniki i połączyć je z wrzącym mlekiem. Nadzienie makowe: sparzyć mak wrzącym(...) orzechów włoskich, 30 g bułki tartej, 80 g cukru, 100 ml mleka, 1 cukier wanilinowy Nadzienie makowe: 200 g mielonego maku, 120 g cukru, 10 g masła, kandyzowana skórka cytryny, 200 ml mleka Nadzienie...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Migdałowa nuta

    Przygotowanie: 1. W misce wymieszaj: mleko, cukier, jajka, przesianą mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, olej oraz zmielony twaróg. Ciasto powinno być spójne, jednolite i gładkie. Następnie owiń je folią(...), daktyle posiekane w paski, cynamon oraz pokrojoną w kostkę masę marcepanową i wymieszaj. 3. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Na cieście rozsmaruj bakalie z marcepanem. Brzegi ciasta posmaruj białkiem...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    ...makowy spód: 250 g masy makowej Bakalland 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miękkiego masła 2 małe jajka 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów Bakalland Składniki na ciasto serowe: 750 g zmielonego twarogu 3 opakowania serka mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/4 szklanki cukru cukier...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...