• Informacje na temat:

    ciasto lepsze im dłużej leży

Przepisy na temat: ciasto lepsze im dłużej leży
  • Sprawdzony przepis na "Koktajl na lepsze trawienie"

  • Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia. Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przekładane ciasto migdałowe"

  • Wczoraj ogladalam program *Doradca Smaku* i nabralam ochoty na ciasto czekoladowe, przypomnialam sobie, ze kilka lat temu korzystalam z bardzo podobnego przepisu. A wiec zajrzalam do szuflady z notatkami i oto wypiek:) Jezeli ktos lubi ciasto czekoladowe to powiem Wam, ze to prawdziwa poezja smaku!

  • Istnieje wiele zamienników kuchennych. Niektóre z nich okazują się być lepsze niż "oryginały". Chcesz by Twoje ciasto drożdżowe było delikatniejsze i dłużej świeże?

  • Jak w tytule, lekkie, nie za słodkie i w sumie szybko powstaje, nie jest też kosztowne, a dobrze się prezentuje, zachęceni? :))) P.S Ciacho wychodzi wysokie jak tort.

  • Robiłam je drugi raz za pierwszym razem w tortownicy 22cm było dość wysokie, dłużej piekłam i było bardziej suche tym razem zrobiłam w 24 i jakoś wyszło mi lepsze było bardziej wilgotne a ja takie lubię

  • Polecam ucierane ciasto z węgierkami z chrupiącą skorupką na wierzchu.

  • Najlepiej trzymać je w lodówce. Smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza polecam fanom połączenia czekolady ze śmietaną:))

  • Ciasto dyniowe jest tradycyjnie przygotowywane na Halloween i Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. Ciasto ma konsystencję sernika, jest mocno wilgotne, na pysznym kruchym spodzie. Dynie z reguły kojarzą nam się ze strasznymi twarzami, które wycinamy na Halloween. Ale z dyni można przygotować najrozmaitsze rzeczy: zupy, ciasta, desery, marynaty, a nawet konfitury. Dynia jest bogata w potas i kwas foliowy dlatego warto ją jeść.

Artykuły na temat: ciasto lepsze im dłużej leży
  • Ratunku! Nie umiem przestać się objadać!

    Niekiedy najskuteczniejszym sposobem na walkę z nadwagą nie są ćwiczenia fizyczne, diety i liczenie kalorii. Bo prawdziwy problem leży całkiem gdzie indziej. W naszym sercu i głowie.

  • Fruktoza, naturalnie obecna w owocach i sztucznie dodawanym do produktów syropie glukozowo-fruktozowym najprawdopodobniej w mniejszym stopniu niż glukoza „przekonuje” nasz mózg, że jesteśmy najedzeni. Czy możemy odczuwać głód zaraz po jedzeniu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Do tej pory wszystko wydawało się jasne. Fruktoza to cukier prosty (w odróżnieniu od sacharozy, głównego składnika cukru spożywczego, która jest dwucukrem). Występuje zarówno w naturalnie w roślinach, jak i jako dodatek do...

  • Rodzina na odległość: Gdzie jest mama?

    ...​Niemal połowa z nas nie podjęłaby pracy w większej odległości od domu niż 15 kilometrów. Średni czas, w którym Polka dojeżdża do firmy, to 38 minut. Julia jedzie do swojej o wiele dłużej, Roma zdecydowała się na pracę na drugim końcu Europy, a Kinga, żeby zarobić, podróżuje po całej Polsce. Jak w takiej sytuacji być mamą i żoną? Trudne. Kilometry oddalają nas od bliskich nie tylko w sensie...

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić nieco więcej jedzenia, niż potrzebujecie. Nie ma się co przejmować, dzięki naszym poradom produkty spożywcze zachowają świeżość na znacznie dłużej. Po raz kolejny musisz wyrzucić jedzenie, ponieważ kupiłeś zbyt dużo? A może po prostu zapomniałeś o niektórych produktach, które po kilku dniach spędzonych w lodówce już do niczego się nie nadają? Mamy dla ciebie kilka trików, dzięki którym różnego rodzaju produkty spożywcze zachowają świeżość...

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    W samym sercu Toskanii, 10 kilometrów od Pistoi, leży mała miejscowość Montale. Dachy zabudowań pokryte są tu tradycyjną czerwoną dachówką z terakoty, a na okolicznych wzgórzach rosną winnice i gaje oliwne. W takich pięknych okolicznościach natury, podczas warsztatów kulinarnych, poznałam nie tylko toskańską historię i przepisy. Wiem już, jak nie marnować niczego w kuchni, jak rozpoznawać rodzaje...

  • Kiedy kończą się wakacje, chętnie sięgamy po mrożone owoce i warzywa, aby przywołać najlepsze smaki lata. Co zrobić, aby wszystkie produkty zachowały swój smak, wartości odżywcze i apetyczny wygląd? Z pomocą przychodzi system No Frost, dzięki któremu zyskamy najlepsze warunki do przechowywania ulubionych przysmaków. Brak konieczności rozmrażania lodówki, znacznie więcej miejsca, dłuższa świeżość produk-tów, oszczędność czasu i energii - to tylko niektóre z zalet lodówek Samsung No Frost....

  • Godzina na naszą miłość

    Co jest najważniejsze? Polki od lat odpowiadają tak samo: rodzina i miłość. Kłopot w tym, że na to, co ważne, nie ma czasu. Bo on został dłużej w pracy, bo ty najpierw zakupy, kolacja dla dziecka i też do firmowego laptopa... Trudne rozmowy w pospiechu przy śniadaniu. Rosnąca gorycz, bo się oddalacie, bo coraz mniej wspólnych tematów. Czy miłość to wytrzyma? Czy da się być razem przez godzinę...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Olga Frycz: Świadectwo dojrzałości

    ...zdolności aktorskie i udawałam, że na przykład boli mnie brzuch. A gdy nie było wyjścia, dogadywałyśmy się z partnerką: "zróbmy to delikatnie". Zadawanie bólu nie leży w mojej naturze. Trener zwracał mi(...) się, jednak ja w pewnym momencie zdałam sobie sprawę, że nie zależy mi, by mieć nowego kolegę. Miałam ich wielu. Byłam po trudnym rozstaniu, brakowało mi siły na podchody. Powiedziałam mu to...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...