• Informacje na temat:

    ciasto lasagne

Przepisy na temat: ciasto lasagne
  • Makarony na tysiące sposobów, pizze, lasagne - "narodowe" włoskie potrawy są smaczne, zdrowe i lekkie.

  • Danie przepyszne i bardzo syte,polecam na sobotni obiad albo spotkanie z przyjaciołmi :-)

  • Pyszności z serka mascarpone

    ...migdałowymi. Dekorować listkami melisy. Pozostałe wiśnie w kisielu serwować osobno. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 4450 kJ/1063 kcal Słodka lasagne z kremem makowym i wiśniami Składniki na 4-6 osób: - słoik wiśni (720 ml), - 2 opakowania budyniu waniliowego, - 750 ml mleka, - 80 g cukru, - 3 łyżki maku, - 250 g serka mascarpone, - 9 płatów lasagne, - 2 łyżki cukru...

  • Lasagne to ulubione tzw. jednogarnkowe danie obiadowe mojej rodziny, bardzo sycące, najlepsze do spożycia na świeżo.

  • Wigilia po włosku

    ...niejednolite menu 24 grudnia to standard. W ten dzień różnice kulinarne pomiędzy poszczególnymi regionami są bardzo widoczne. Przykładowo: lasagne, jedna z najbardziej popularnych potraw na wigilijnym(...) są słodkie przekąski – klasyczne włoskie ciasto (a właściwie chleb) Pandoro, orzechy, a także suszone owoce (morele, winogrona, cytrusy).    Włoskiego świętowania ciąg dalszy… Włosi uchodzą za...

  • Wersja uproszczona, która smakuje mojej rodzinie. :)

  • Ciekawostki, fakty i mity o makaronie

    ...funkcjonuje wyrażenie "Nawijać makaron na uszy", które jest synonimem umiejętnego omijania prawdy w rozmowie. 5. W trakcie zapiekania lasagne lub cannelloni warto wstawić na dolną półkę piekarnika naczynie...

  • Najsmaczniejsze lasagne powstaje z domowego makaronu, z beszamelem i sosem pomidorowym z dodatkiem czerwonego wina. Uwielbiam to danie, bo daje dużo energii w tak pochmurne jesienne dni.

  • lasgne prawdziwe, takie jak we Wloszech, malo przypraw, tylko czysty smak :)

Artykuły na temat: ciasto lasagne
  • Tajemnica pysznego lasagne

    Do przygotowania lasagne jedni używają surowego makaronu, inni najpierw lekko go obgotowują. I czasem narzekają, że podczas gotowania płaty ciasta się sklejają. Tymczasem wystarczy je przez(...) z wody łyżką cedzakową i układać, też pojedynczo, do osuszenia. Można zapiekać też surowy makaron. W tym wypadku radzę jednak leciutko posmarować z obydwu stron płaty lasagne np. oliwą lub stopionym...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Lasagne al forno

    ...klasyczne. Ciasto na lasagne albo kupuje swieze u Wlocha albo robie sama. Kilka lat temu robilam z suchych platow ale uwazam ze lasagne ze swiezym ciastem makaronowym to zupelnie inna bajka. Najwieksza(...) lekko zmiksowac mikserem po prostu i klopot z glowy. Montaz: na dno naczynia 2 lyzki oliwy, na to swieze platy lasagne, sos miesny, sos beszamelowy, parmezan, znowu ciasto i od nowa... Ja robie...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Prosta kuchnia włoska

    Zrób lasagne, cannelloni lub małe pierożki i poczuj się jak w pięknej, słonecznej Italii!

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Zapiekanki na bazie naleśników

    Chcesz zrobić zapiekankę ale w domu nie masz ani makaronu ani ziemniaków? Zrób naleśniki i podaj je w formie, jakiej jeszcze nie próbowałaś. Możesz zapiec je jak tort, małe roladki a nawet lasagne.

  • W pierwszym odcinku "Bake Off Junior" uczestnicy zmierzyli się z przepisem na ciasto zebra. Fot. materiały prasowe Każdy uczestników otrzymuje po 3 dzbanki po ok 600g ciasta podstawowego, które barwi i aromatyzuje wg. uznania. Proporcje na ciasto: 360g cukru 400g jaj 200g mleka (3.2%) 360g oleju z pestek winogron 480g mąki typ 450 15g proszku do pieczenia 5g soli morskiej Do barwienia naturalnie : Zredukowany sok z buraka, spirulina, matcha , kakao w proszku, zredukowany sok z borówek lub...

  • W krainie szpinaku

    Szpinak jest niskokaloryczny - 100 g ma tylko 16 kcal! Możliwości wykorzystania go w kuchni są właściwie nieograniczone. Robi się z nim makarony, tortille, pizze, miksuje do zup-kremów, wykorzystuje do sałatek, tart, lasagne, pierogów czy znakomitych sosów. Można też z niego usmażyć pyszne chrupkie placuszki.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...