• Informacje na temat:

    ciasto jabłecznik łatwy

Przepisy na temat: ciasto jabłecznik łatwy
  • Lukrowany placek z imbirem

    Przepis na to ciasto możesz łatwo zmienić. Wystarczy, że masę jabłkową wymieszasz np. z dżemem pomarańczowym. Szarlotka będzie smakowała nieco inaczej, ale równie dobrze!

  • Bardzo, bardzo proste ciasto z jabłkami (które można też zastąpić innymi owocami). Szybko się robi, szybko znika - czego chcieć więcej?

  • Smaki jesieni

    ...rozpada się, tak więc ich zawartość nie ma szans wylecieć poza sploty - ciasto jest przyjemnie chrupiące i lekko słodkie. W środku każdego naleśnika znajdziemy całkiem sporo jabłecznika - o delikatnym(...) naleśników jest bardzo łatwe - w najbardziej minimalistycznej wersji potrzeba do tego tylko mleka (szklanka), mąki (szklanka), jajek (2 szt.), przypraw oraz oczywiście jabłek. Aby przygotować ciasto...

  • Łatwy i szybki w przygotowaniu....bardzo smaczny:)

  • Łatwy, pyszny, rozpływa się w ustach.

  • Bo łatwy:)z posmakiem cytryny....z Poradnika Domowego z 2010r

  • Przepis na dość szybkie ciasto, natomiast w smaku nie ustępuje tym pięknym i wypracowanym. Ciasto jest cienkie i to w nim lubię najbardziej, ponieważ wtedy dominuje wyraźny smak jabłek. Taki jabłecznik najlepszy latem z odmianą jabłka starej daty czyli Papierówka. Jesienią i zimą doskonały z Antonówką.

  • Przylazłam z pracy, poczłapałam do kuchni, a oczom moim ukazała się wielka micha wypełniona bardzo nieładnymi, bardzo kwaśnymi jabłkami, które ktoś przytargał, bo spadły z drzewa. No przecie nie wyrzucę! A z litości mojej nad tymi biednymi, niesmacznymi owocami powstał pyszny, pachnący jabłecznik, który zniknął w 3 godziny od upieczenia.

  • Jabłecznik z ciasta ucieranego.

  • Ciasto jest niezwykle kruche, kawałki jabłek wprost rozpływają się w ustach a zapach- powalający :D

Artykuły na temat: ciasto jabłecznik łatwy
  • Księga smaków: Cynamon

    Zalety rozgrzewającego cynamonu były znane już w starożytności. W kuchni polskiej tradycyjnie używa się go do pieczonego schabu oraz kaczki z jabłkami. Cynamon szczególnie pasuje do wszelkich dań z dodatkiem jabłek oraz śliwek: szarlotek i jabłeczników, drożdżowych ciast ze śliwką, ale także pieczonych mięs, knedli oraz drożdżowych klusek gotowanych na parze. Aromatyczne polędwiczki...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • W czym ci się upiecze

    Blacha aluminiowa. Najwygodniejsza i najczęściej używana jest tortownica z wyjmowanym dnem. Można w niej upiec zarówno biszkopt, jabłecznik czy sernik, jak i ciasto drożdżowe czy piernik. Doskonale(...), cukiernicy bardzo często polecają je do pieczenia ciast. Szczególnie nadaje się do mokrych ciast, jak jabłecznik czy sernik. Dobrze przepuszcza ciepło, łatwo je umyć, nie trzeba niczym wykładać, doskonale...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Kocham kino domowe

    ...z morelami Gorący jabłecznik z cydru z przyprawami Pikantne chipsy z tortilli z trzema sosami Jesienna sałatka z sosem winno-miodowym Lekkie i kolorowe danie z jesiennych warzyw, wzbogacone(...) podczas pieczenia ciasta Gorący jabłecznik z cydru z przyprawami Cydr latem chłodzi, jesienią rozgrzewa. Gorący jabłecznik w dwóch wersjach - alkoholowej lub bezalkoholowej, na samym soku...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Wesele z elementami folkloru

    ..., "kołocz", czyli sernik, makowiec i jabłecznik na cieście drożdżowym. Ciasto jest zawsze ozdobnie zapakowane i dołączony jest do niego bilecik, na którym widnieją wierszyki typu: "Aby nasi goście...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...