• Informacje na temat:

    ciasto i suszone śliwki

Przepisy na temat: ciasto i suszone śliwki
  • Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami

    .... Bakalland 200 ml wody 50 g orzechów włoskich np. Bakalland 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: 1. Przygotowujemy farsz. Suszone śliwki gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie śliwki dokładnie odsączamy. Orzechy siekamy i mieszamy z miodem. Masa powinna być gęsta, więc miód najlepiej dodawać stopniowo. Do masy dodajemy śliwki i całość mieszamy. 2. Przygotowujemy ciasto...

  • Tak przygotowane śliwki posłużą nam około 10-11 miesięcy...świetny dodatek do kompotów, bigosów, sosów...

  • Śliwki - domowe powidła krok po kroku

    Jakie śliwki? Powidła możesz usmażyć właściwie ze wszystkich rodzajów ciemnych śliwek, ale najlepiej udają się ze śliwek węgierek. By osiągnąć najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne powidła, wybieraj owoce dojrzałe, ze skórką lekko pomarszczoną przy ogonku. Takie śliwki są najsłodsze, dzięki czemu nie trzeba już dodawać cukru do powideł. Przygotowanie owoców Owoce przebierz, odrzuć...

  • Bardzo smaczne śliwki, ususzone są idealne do kompotu zimą. Do suszenia wybieramy twarde, dojrzałe śliwki.

  • Krajanka czekoladowa z migdałami

    Wdzięczne pole do cukierniczych eksperymentów. Do kremu możesz dodać też rodzynki, drobno pokrojone suszone śliwki lub wafelki z waniliowym nadzieniem.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki.

  • Coś czuję, że sama nazwa ciasta z czymś Wam się kojarzy. Słodkie, pyszne suszone śliwki w czekoladzie, któż ich nie jadł. Dziś proponuję ciasto inspirowane tymi właśnie czekoladkami. Jest mocno czekoladowe i śliwkowe zarazem.

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ..."W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • Smaczny i zdrowy deserek.

Artykuły na temat: ciasto i suszone śliwki
  • Suszone owoce - osłoda codziennej diety

    Suszone owoce to świetna metoda zastępowania cukru w potrawach - przekonuje dietetyk Iwona Kibil. Zdradza również przepis na łatwy do wykonania syrop daktylowy, który można wykorzystać np. do wypiekania ciast.

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Awocasto - ciasto z awokado

    Składniki: * Orzechy włoskie (polskie) * Suszone morele (figi, daktyle, śliwki, rodzynki - ekologiczne) * Awokado * Mango * Galaretka z glonów (lub agar) * Miód (lub stewia, syrop(...), suszone owoce miksujemy oddzielnie, mieszamy razem wyrabiając w misce jak ciasto z odrobiną soli. Awokado, mango, miód, ekstrakt waniliowy, galaretkę z glonów (lub agar) oraz kurkumę blendujemy na...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Świeże czy suszone?

    ...oraz węglowodany owoce suszone korzystnie wpływają na zdrowie w ten sposób, że pobudzają do pracy jelita. Najbardziej skuteczne działanie wykazują śliwki zawierające aż 16 % błonnika. Z drugiej strony(...)Zaopatrywanie w energię - zwyciężają owoce suszone Owoce suszone: Bogate w węglowodany (od 40 do 70 proc.) stanowią antidotum w przypadku, gdy poczujemy się kompletnie "wypompowani", ponieważ...

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

  • Ciasto pełne możliwości

    Ciasto francuskie pozwoli ci wyczarować szybkie i pyszne dania. Zarówno pikantne, jak i słodkie.

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Ciasta bez pieczenia

    ..., 3 dag kminku, mielonych orzechów lub wiórków: czekoladowych, kokosowych, suszone owoce rodzynki do dekoracji Przygotowanie: 1. Rodzynki i suszone śliwki namocz, zalewając je gorącą wodą. Twaróg(...), śliwki i suszone jabłka drobno pokrój. Wszystkie składniki dodaj do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj. 4. Tortownicę wyłóż pergaminem posmarowanym masłem, i przełóż do niej przygotowaną masę. Od góry...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...