• Informacje na temat:

    ciasto i farsz na pierogi

Przepisy na temat: ciasto i farsz na pierogi
  • Calzone, czyli pieczone pierogi z warzywnym farszem

    Sposób przygotowania 1. Wymieszaj wodę z oliwą i cukrem pudrem. Wsyp droż- dże, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut. Calzone, czyli pieczone pierogi z warzywnym farszem  2. Wsyp do miski(...) ciasta, złóż je i sklej pierogi. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się ładnie zrumieni.  

  • Danie wegetariańskie. Ciasto na pierogi proponuję wykonać wg własnego pomysłu.

  • Sztuka lepienia pierogów

    Jak prawidłowo przygotować pierogi na wigilijny wieczór?

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • Pierogi z ciecierzycą

    ...doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie ciasto odwijamy z foli i wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego krążki, na które nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotowe wrzucamy do wrzącej, osolonej(...)Sposób przygotowania Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy rozpuszczone w wodzie masło oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy na...

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Pierogi z botwiną

    Sposób przygotowania 1. Farsz: czosnek obierz, posiekaj. Botwinkę dokładnie umyj. Buraczki zetrzyj na drobne wiórki, listki posiekaj. Masło stop, wrzuć buraczki, czosnek, majeranek i gałkę. Smaż(...) wymieszaj. Odstaw.  3. Ciasto: mąkę przesiej i wymieszaj ze szczyptą soli. Masło wrzuć do wrzątku. Wlewaj ją porcjami do mąki, zagniatając ciasto. Wbij jajko, wyrób ciasto, uformuj je w kulę, przykryj...

  • Zrobił mi się niedawno przepyszny farsz do naleśników/pierogów/jedzenia w formie pasty do kanapek. Można też z niego zrobić małe paszteciki, kotleciki, czy tam innego wpadnie do głowy Na zdjęciu mięsko zostało zawinięte w dietetyczne naleśniki gryczano-razowe

  • Pierogi z pokrzywą i fetą

    ...ciasta. Ciasto nie powinno być zbyt luźne. Wałkujemy ciasto i szklanką wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, zlepiamy. Brzegi należy dokładnie zlepić, można także, jeśli umiemy(...) właściwości bakteriobójcze i przyspiesza gojenie się ran, dlatego w medycynie ludowej jest stosowana w leczeniu trądziku, czyraków czy ropni. Do przygotowania farszu naszych pierogów potrzebujemy: 200

  • Najlepsze ciasto na pieczone pierogi. Proponuję farsz : kurczak suszone pomidory i szpinak

Artykuły na temat: ciasto i farsz na pierogi
  • Pierogi lwowskie

    ...wystudzoną cebulę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.  Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Szklanką wytnij krążki. Na środek każdego nałóż farsz, dokładnie...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Manti -   tureckie pierogi

    Przygotowanie: W misce umieścić mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i 1/8 litra wody i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Pierogi z pieca

    ..., wytnij 15 krążków. Na każdym ułóż farsz. Zlep dokładnie brzegi. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na ok. 15 min. Wierzchy posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 20 min(...)Przygotowanie: Do pokruszonych drożdży dodaj cukier i mleko, wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Przesiej mąkę. Dodaj jajko, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Pierogi krucho-drożdżowe

    ...praskę czosnek i śmietanę, wymieszaj. Dopraw. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Szklanką wytnij kółka. Rozłóż farsz, sklej brzegi ciasta. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Zobacz także:(...)Przygotowanie: Mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem, 1 łyżką mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Do przesianej mąki dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, jajko i śmietanę. Wyrób ciasto...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pierogi z kaszą i serem

    Przygotowanie: Z mąki, jaja, szczypty soli i wody zagniatamy ciasto na pierogi. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny....

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

Wideo na temat: ciasto i farsz na pierogi
  • Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Daria Ładocha radzi

    Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Zdradziła to w kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha. Blogerka kulinarna przygotowała pierogi z zielonym farszem wytrawnym z groszkiem i szpinakiem.

  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we

  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we