• Informacje na temat:

    ciasto francuskie na wigilie

Przepisy na temat: ciasto francuskie na wigilie
  • Wigilia po staropolsku

    ...łyżkę masła z łyżką mąki, rozprowadzić smakiem, w którym gotowała się ryba, dolawszy do smaku kieliszek wina francuskiego i soku z pół cytryny.  3. Odparować sos, żeby był gęsty. Wlać do sosjerki(...) włoszczyznę, przyprawy, kilka cebul, gotować. Przecedzić. Grzyby poszatkować z cebulą, przyprawić.  2. Mąkę zalać wrzątkiem, wymieszać, dolać zimnej wody, posolić, wyrobić ciasto. Formować kółka, nadziewać...

  • Proste i szybkie w przygotowaniu.

  • Smaczne, szybkie i na pewno zaskoczycie nimi gości, świetne także na świąteczny stół :)

  • Może nie powinnam tego pisać, ale przygotowanie ciasta francuskiego jest wyjątkowo pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości.Robi się je prawie cały dzień-oczywiście z przerwami. Z warstw, które miały powstać, też nie byłam zadowolona.

  • Znalazłam ten przepis na innym portalu kulinarnym, a ponieważ moja rodzina kocha ciasta czekoladowe to po prostu musiałam je upiec.

  • Nadzwyczajny smak i aromat na Wigilijnym stole.

  • dla zapracowanych

  • Łatwe i ekspresowe.

  • Wypróbowany przepis na "Francuskie ciasto bożonarodzeniowe"

  • proste, szybkie, niedrogie, smaczne

Artykuły na temat: ciasto francuskie na wigilie
  • Wigilia u Karwowskich i Mostowiaków

    ...biało, a zastawa przypominała popularny wtedy biały duraleks, czyli hartowane szkło francuskie odporne na uderzenia. Potraw wprawdzie nie widać, ale Madzia zaproponowała gościowi śledzika, obiecała też(...) r.). Serial jest nadawany do dziś, widzieliśmy w nim co najmniej cztery wigilie. Już po pierwszej można było stwierdzić: takie święta jak u Mostowiaków nawet się Karwowskim nie śniły! To prawdziwe...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • ...i bazanty jak i foie gras sa znane w polskiej kuchni od XVI wieku, znane i cenione oraz podawane. To tylko krewny kurczaka. Kety, mesna, szmygry - ciasto zwane Galezia wigilijna to dawan francuska...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...na niego i dwa inne ulubione ciasta, wierząc, że szczypta odmienności doda smaku nawet najpiękniejszej tradycji. Bûche de noël  (tradycyjne francuskie ciasto bożonarodzeniowe)  Zrób krem(...)Kulinarna mapa Warszawy z roku 1990 różniła się od dzisiejszej. Było na niej ledwie kilka jasnych punktów. O francuskiej piekarni nikt nie marzył. Z wyjątkiem Jadwigi Radziszewskiej, która nie tylko...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Teraz ryby mają głos

    ...ciasta francuskiego -  1 jajko -  przyprawy Sposób przygotowania: Marchewkę, cukinię i por pokrój w plastry i osobno podsmaż na oliwie. Szpinak zblanszuj z czosnkiem na oliwie. Pomidory pokrój w plastry. Rybę pozbaw ości i skóry. Rozłóż ciasto francuskie, ułóż na nim warstwy warzyw (lekko je doprawiając), następnie rybę i przykryj ją liśćmi szpinaku. Rozmieszaj jajko z wodą, posmaruj nim...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • To, co najważniejsze – świąteczne chwile pełne nieuchwytnej magii

    Przed nami wyjątkowy czas – pełen wzruszeń, ciepła, miłości i pięknych chwil, spędzonych w gronie najbliższych nam osób. Magiczna atmosfera, która udziela się każdemu, niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, zmienia na lepsze wszystko i wszystkich. Kiedy świat dokoła pokrywa się białą, miękką pierzyną, czas wydaje się zwalniać, a my wraz z nim. Nieważne, w którym zakątku świata spędzasz Święta. Ważne, aby w tym czasie pomyśleć ciepło o sobie i innych.

  • Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odnaleźć można wciąż w okresach okołoświątecznych, kiedy – szczególnie na wsi – niektóre z nich w pewnej formie znów ożywają. Fot. Fotolia.com Choć polski tradycyjny stół wigilijny czy świąteczny wciąż ma wiele elementów wspólnych ze staropolskim świętowaniem, to jednak znacznie zmienił się na przestrzeni ostatniego wieku. Jakie potrawy rządziły w...