• Informacje na temat:

    ciasto francuskie i co dalej

Przepisy na temat: ciasto francuskie i co dalej
  • Francuskie babeczki

    Składniki: 1 op. ciasta francuskiego kilka łyżeczek cukru kryształu 9 dag masła 12,5 dag cukru pudru 10 dag serka śmietankowego drobne owoce sezonowe Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzej do temp. 190 st. Przygotuj 18 metalowych foremek na babeczki. Ciasto francuskie przekrój wzdłuż krótszych boków na trzy równe płaty. Blat oprósz łyżeczką cukru. Wyłóż pierwszy...

  • szybkie w wykonaniu w sam raz do kawki ;)

  • Francuski torcik czekoladowy

    ...dużej miski i ubij je na puszysty, gęsty krem (około 2 minuty na najwyższych obrotach). Pod koniec ubijania powoli małymi porcyjkami wsyp mąkę. Następnie przełącz mikser na najniższe obroty. Dalej(...). Nalej wodę na wysokość 2 cm. Krok 4 Ciasto w dwóch blachach wstaw do piekarnika na 30 min. Kiedy boki ciasta stwardnieją, a środek pozostanie miękki, wyjmij tortownicę z blachy, usuń folię. Ostudź...

  • najszybsza przekąska

  • Szybkie torty ze świeżymi owocami

    ...kremówki 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix 1/2 filiżanki mielonych orzechów laskowych  kilka suchych ciastek ptysiowych do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie rozwiń, ułóż(...): 1. Masło utrzyj z 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta, ucierając dalej, kolejno wbij jajka. Domieszaj orzechy i proszek do pieczenia. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj...

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

  • Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...oraz marchewki drobno pokrój. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, mieszając usmaż ją na szklisto. Dołóż, włoszczyznę, jabłko oraz marchewki. Oprósz curry i ostrą papryką. Smaż dalej na dużym(...) dodaj do nich żółtka oraz 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj 30 minut. Foremki do babeczek posmaruj masłem, wylep ciastem. Spody piecz 15 minut w temp. 200 st...

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Obiad dla zabieganych

    Polędwiczki w cieście francuskim Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 30 dag) 1 op. ciasta francuskiego 2 łyżki oleju 4 plasterki gotowanej szynki 4 łyżeczki musztardy miodowej po 2-3 gałązki natki pietruszki i majeranku 1 jajko do posmarowania ciasta sól, pieprz Przygotowanie: 1. Polędwiczki oczyść, opłucz, osusz. Pokrój na 4 porcje. Płat ciasta francuskiego...

  • łatwe przygotowanie, niezbyt drogie, mało kaloryczne i zdrowe

Artykuły na temat: ciasto francuskie i co dalej
  • Francuskie bezy

    Beza jest charakterystycznym elementem francuskiego cukiernictwa.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko...

  • Owocowy "budyn"

    ...czyli z francuskiego Flan, wedlug Chrstine Ferber, znakomitej specjalistki od ciast, ciasteczek, czekoladek i konfitur, rodem z Alzacji... dzis znanej...

  • Tym razem Beata Dąbrowska oraz dr Ewa Dąbrowska zaprosiły do współpracy trzy przedstawicielki odmiennych profesji: dietetyka, trenera sportowego oraz coacha, pokazując tym samym, że wprowadzenie na stałe zmian w naszym życiu wymaga zróżnicowanego podejścia do problemu. Czytając tę książkę, czytelnik pozna: 5 filarów zdrowego odżywiania - podstawę skutecznej diety, powody, dla których nie może schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem, tajemne" metody dietetyków przedstawione w czytelny...

  • ...z mango i z owocem mango, 2 lata temu z kreme z cytrusow i z kwiatami jasminu, 3 lata temu z kremem z kasztanow itd... mozesz tez zrobic czekoladowe ciasto i bialy krem... wszystko od inwencji zalezy... To tradycyjne francuskie ciasto jest robione zgodnie ze stara tradycja... otoz jeszcze w sredniowiecznej Francji galaz a wlasciwie pien drzewa podpalany w Wigilijny wieczor musial byc tak gruby...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Czy żywność „light” jest „light”

    ...oznacza mało. Np. ciasto francuskie light, nadal będzie tłustym ciastem. Poza tym oświadczenie "light" odnosi się zwykle do jednego składnika. Bardzo często spotykamy np. jogurty light, które zawierają(...) produkt light. W niektórych jednak przypadkach, jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, czasami lepiej zrezygnować z takich produktów. Mimo obniżonej kaloryczności dalej są one źródłem zbędnych kalorii...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ..., skandynawskie, rosyjskie, francuskie, austriackie. No jasne, typowo środkowoeuropejskie są na przykład knedle. To jakaś odmiana pierogów, ale ciasto jest zupełnie inne, bo dodaje się do niego(...), a nie więcej, bo ciasto łatwo zepsuć. Trzeba umieć używać drożdży - kontrolować relacje między mąką a masą. To już gotowanie naukowe, z pełną kontrolą proporcji. Ale to nie jest mój styl, ja wolę...

  • Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia. Ciasto cytrynowe 420 g mąki 450 400 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jaj 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 250 g crème fraiche 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny skórka otarta z 6 cytryn Wykonanie Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek...