• Informacje na temat:

    ciasto francuskie gniazda

Przepisy na temat: ciasto francuskie gniazda
  • Ciasto francuskie z lodami

    Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 jabłek łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru 6 kulek lodów waniliowych Przygotowanie: 1. Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Duś z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i cukrem. 2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ciasto rozwiń, rozwałkuj, przełóż do naczynia. Uformuj wysoki...

  • Bardzo, szybkie proste i sezonowe ciasto. Skradnie serca nie tylko łasuchów ;)

  • Ciasto francuskie z lodami

    Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 jabłek łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru 6 kulek lodów waniliowych Przygotowanie: 1. Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Duś z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i cukrem. 2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ciasto rozwiń, rozwałkuj, przełóż do naczynia. Uformuj wysoki...

  • Po walentynkowym szaleństwie i po ostatnich słodkościach wracam do Was z propozycją nie tylko obiadową, ale również na romantyczną kolację ;) Z czego składa się gniazdo? Z kilku rzeczy, które warto poznać ;)

  • Francuskie różyczki

    Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 4 duże jabłka 6 łyżek konfitury morelowej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 2 jajka pół cytryny Przygotowanie: 1. Jabłka umyj, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Połóż je miąższem w dół i pokrój na cienkie plasterki wraz ze skórką. Do miski wlej szklankę wody, dodaj sok z połowy cytryny, umieść w nim plasterki...

  • Łatwe, smaczne i efektowne. Świetne danie, gdy przyjmujemy gości.

  • Rozeta na francuskim cieście

    Sposób przygotowania 1. Płaty francuskiego ciasta rozwiń. Ułóż jeden obok drugiego. Pozostaw w pokojowej temperaturze przez 15 minut, by rozmarzły.  2. W tym czasie gruszki obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Potem cząstki gruszek pokrój w plasterki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Proszek budyniowy wymieszaj z 2/3 szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotuj...

  • Zrobione z jabłkiem, pachnące cynamonem, albo z malinami, pachnące latem!

  • Francuska tarta jabłkowa

    Przygotowanie: Masło, tłuszcz kokosowy, mąkę i sól wyrobić kruche ciasto, dodać 4 łyżki zimnej wody i jeszcze raz wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą  i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sok z cytryny wycisnąć, dodać 0,5 l wody. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na mniejsze części i umieścić w wodzie z sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkować na...

  • Przepis wart wypróbowania: "Francuskie różyczki"

Artykuły na temat: ciasto francuskie gniazda
  • W cieście francuskim

    ...stolnicy, cukier puder do oprószenia ciasta. Płat francuskiego ciasta rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, potem w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Sucharki drobniutko zetrzeć na tarce albo pokruszyć w malakserze. Migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ciasto francuskie rozwałkować na...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko...

  • Francuskie bezy

    Beza jest charakterystycznym elementem francuskiego cukiernictwa.

  • Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia. Ciasto cytrynowe 420 g mąki 450 400 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jaj 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 250 g crème fraiche 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny skórka otarta z 6 cytryn Wykonanie Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek...

  • Z ciasta francuskiego

    Gotowe ciasto francuskie rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy.

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Ciasta z jabłkami

    ...porzeczkowejDDtłuszcz do formyDDmąka do stolnicMąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło, 6 dag cukru, jajko i sól. Zagnieść ciasto i schładzać ok. 30 minut. W tym czasie rozbić 1 jajko, oddzielić żółtko od białka. Kremówkę wymieszać z kwaśną śmietaną, żółtkiem, 2 jajkami i 12 dag cukru. Dodać skórkę cytrynową i proszek budyniowy. Jabłka obrać, pokroić na połówki. Wyciąć gniazda nasienne...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Szybkie wypieki

    Oto jak można wykorzystać gotowe ciasto francuskie.

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...