• Informacje na temat:

    ciasto dyniowe ze śliwką

Przepisy na temat: ciasto dyniowe ze śliwką
  • Wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską

    Sposób przygotowania Ciasto: Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem roślinnym, dodajemy cukier oraz 1/3 szklanki mąki (z odważonych 350g), odkładamy na ok. 15 min, aż drożdże zapracują. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, a następnie pozostałą mąkę, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Zarabiamy ok. 10 minut. Kiedy ciasto przestanie się lepić do ręki wlewamy olej kokosowy i jeszcze chwilę...

  • knedle śliwkowe polane śmietana z cynamonem

  • Zamiast cynamonu postanowiłam wsypać wiórki kokosowe,tak dla odmiany :-) Polecam

  • Ciasto dyniowe jest tradycyjnie przygotowywane na Halloween i Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. Ciasto ma konsystencję sernika, jest mocno wilgotne, na pysznym kruchym spodzie. Dynie z reguły kojarzą nam się ze strasznymi twarzami, które wycinamy na Halloween. Ale z dyni można przygotować najrozmaitsze rzeczy: zupy, ciasta, desery, marynaty, a nawet konfitury. Dynia jest bogata w potas i kwas foliowy dlatego warto ją jeść.

  • Śliwka kalifornijska kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Postanowiłam, że upiekę taki placek. Smak jest mocno czekoladowy, a placek sam w sobie puszysty i wilgotny.

  • Podczas ostatnich zakupów wpadły mi w oko śliwki...i sama wpadłam jak śliwka w kompot ! Zachciało mi się smaku i zapachu wprost z lata... akurat te importowane były baaardzo słodkie,dodałam więc żurawiny,żeby ciasto wyszło bardziej kwaskowe...

  • Ciasto dyniowe to dosyć fajne połączenie niezbyt słodkiego musu dyniowego z bitą śmietaną i słodkim biszkoptem. Jeżeli ktoś nie przepada za bardzo słodkimi masami, to ta propozycja jest właśnie dla Niego. Takie typowe jesienne ciasto dyniowe możesz podać ze słodką posypką kokosową, gdyż dynia świetnie komponuje się z kokosem.

  • Czy mam jakąś propozycję na weekend? Po nieco chłodniejszym tygodniu w którym w ruch pewnie poszły już cieplejsze bluzy i płaszcze, no i rzecz jasna na otwarcie sezonu jesiennego w pełnej krasie proponuję rozgrzewające, aromatyczne ciasto. Nie byle jakie. Dyniowe. Jeżeli sceptycznie podchodzicie do tego warzywa, zwłaszcza do jego słodkich odsłon to miło się zaskoczycie. Jeżeli już jesteście jego fanami, zbliżający się weekend może zaowocować nowymi odkryciami kulinarnymi. Jeżeli starczy mi...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ze śliwką"

  • ...troszkę lata w środku zimy...wykorzystałam do ciastek śliwki z kompotu...

Artykuły na temat: ciasto dyniowe ze śliwką
  • Wesele bez mięsa?

    ...na produktach roślinnych. W wersji klasycznej jest to ciasto białe lub czekoladowe, ale alternatywnie można też sięgnąć po marchewkowe, dyniowe, a nawet fasolowe. Podstawą kremów najczęściej jest(...) oraz tradycjach polskich wesel, zauważyłam że na wegańskim weselu nadal główną inspiracją pozostaje kuchnia polska. Nie trudno przygotować aromatyczny bigos z wędzoną śliwką czy gęsty strogonow...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Nie warto przegapić śliwek. Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała,...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Jeśli uwielbiacie ciasta z powidłami i bezą, konieczne wypróbujcie przepis Magdaleny. Ciasto200 g mąki pszennej100 g cukru trzcinowego50 g mąki ziemniaczanej150 g mielonych migdałów150 g masła5 żółtek Śliwki2 łyżki mąki ziemniaczanej850 g węgierek Beza5 białekszczypta soli200 g cukru2 łyżki cynamonu CiastoMąkę pszenną zmieszać z cukrem trzcinowym, kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej oraz zmielonymi na mąkę migdałami. Dodać zimne masło oraz pięć żółtek. Wszystko sprawnie zagnieść, gotowe ciasto...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Fot. 123RF/Picsel Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!   Składniki: -1 kg dyni -1 cebula -1 laska wanilii -1 litr bulionu warzywnego -oliwa z oliwek -cytryna -cukier, sól Sposób przygotowania: Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię...

  • Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale w zasięgu ręki nie ma żadnych słodkości? Albo kiedy przyjaciółka dzwoni z wiadomością „będę za pół godziny”, a wy nie macie nic, czym moglibyście ją poczęstować? Oto przepisy, które pomogą wam w takich „kryzysowych” sytuacjach. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas jest łasuchami i uwielbia słodkie przysmaki. Jednak nie każdy lubi spędzać długie godziny na ucieraniu kremów i przygotowywaniu warstwowych tortów. Czasami nie...