• Informacje na temat:

    ciasto drożdzowe z parówkami

Przepisy na temat: ciasto drożdzowe z parówkami
  • Przyrządzanie Robimy rozczyn z drożdży (mąka, ciepłe mleko, szczypta cukru i drożdże - ucieramy w garnuszku i odstawiamy do wyrośnięcia). Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy 1 żółtko i 1 całe jajko, wyrośnięte drożdże, sól i tyle śmietany, by ciasto było dość gęste. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wałkujemy (na ok. 0,5 cm) i dzielimy na prostokąty długości parówek...

  • smaczne ciasto do słodkiego lub pikantnego nadzienia

  • Paróweczki otulone pysznym ciastem idealnie nadają się na smaczne śniadanie lub kolację. Polecam.

  • Palce lizać i bardzo proste racuszki. Wychodzi około 25 z tego przepisu.

  • pyszne i dobre

  • Przekąska, którą dziś proponuję jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Doskonale nadaje się na imprezę do podania w ramach ciepłego i sytego dania. Wyśmienicie smakuje z musztardą oraz ketchupem bądź różnymi sosami np. czosnkowym, majonezowym czy tatarskim. Puszysta bułeczka, a w środku ciągnący się ser – niebo w gębie!

  • Super przekąska na każdą okazję. Polecam.

  • Jest mieciutki i świeżutkie po upieczeniu ;)

  • Przepis wart wypróbowania: "Ciasto francuskie z parówkami"

  • Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z parówkami"

Artykuły na temat: ciasto drożdzowe z parówkami
  • Parówki w cieście

    Kombinacji dań z parówkami jest wiele i zazwyczaj są to bardzo szybkie dania. To danie zajmie odrobinę więcej czasu, ale z pewnością dzięki mieszance przypraw i obecności ciasta drożdżowego będzie nieco inne, niż te z najbardziej popularnych przepisów.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...przygotowaną pizzę włóż do piekarnika i poczekaj aż rozkoszny sos całkowicie stężeje, a ciasto na brzegach stanie się chrupiące. Gdy tylko zasmakujesz kruchego, czekoladowego placka od razu pokochasz jego...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Apetyt rośnie w miarę jedzenia?

    ...krakersy serowe. Grupie badanych dużo bardziej atrakcyjne wydawały się wtedy owoce oraz drożdżowe ciasto. Co ciekawe, mechanizm tego zjawiska występuje zarówno u osób młodych, jak i starszych, a zanika...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • ​Makaronowy recykling

    ...po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z sałata, pomidorami i sosami, udekorowane listkami ziół. Zapiekanka makaronowa z parówkami Składniki na 6 porcji: 1/2 opakowania ugotowanego dowolnego...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Cukrzyca: 5 rzeczy, które ci szkodzą, a ty... o tym nie wiesz

    ...upiec ciasto (oprócz drożdżowego - nie nadaje się do fermentacji). Rozpuszcza się w wysokich i niskich temperaturach, także w wodzie i tłuszczach. Nie podwyższa poziomu cukru we krwi, więc jest...

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...

Wideo na temat: ciasto drożdzowe z parówkami