• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe z masą serową

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe z masą serową
  • Wieniec drożdżowy ze śliwkami kalifornijskimi

    Składniki: Masa serowa: 300g twarogu 4 łyżki cukru pudru 14 śliwek kalifornijskich Ciasto drożdżowe: 320g mąki 120 ml mleka 5g drożdży instant 50 g cukru 40 g masła(...), odstawić do wystygnięcia. 2. Do misy dodać: przesianą mąkę, cukier oraz drożdże, wbić jajko, całość zalać przestudzonym mlekiem z masłem. 3. Ciasto wyrabiać tzw. hakiem, najpierw na wolnych...

  • Proponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha.

  • Sześć sekretów długo świeżego ciasta

    ...brzegi nie obeschną.  3. Wilgoć jabłka skutecznie ochroni ciasto przed czerstwieniem, zwłaszcza to ucierane, kruche i piernikowe. Ciasteczka, pierniczki, muffinki przechowuj więc w szczelnie zamykanym pojemniku wraz z przekrojonym na pół jabłkiem.  4. Ciasta drożdżowe będą tak samo smaczne na drugi i trzeci dzień, jeśli włożysz je na 15 sekund do mikrofalówki, ew. na 15 min do piekarnika...

  • Smaczny pomysł na "Ciasto lekkie z masą serową"

  • Drezdeńskie Eierschecke z winogronami

    Dresdner Eierschecke to trzywarstwowe ciasto z drożdżową bazą, warstwą serową i budyniową.

  • delikatne i puszyste,po prostu wyśmienite

  • Kołacz z kruszonką

    Ciasto, które rozpływa się w ustach!

  • Ciasto miodowe z przepyszną gotowaną masą serową. Ciasto najlepiej smakuje po całym dniu (24h) spędzonym w lodówce. Blaty robią się miękkie i wilgotne. Przepis na blaty miodowe zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku, natomiast przepis na masę serową podkradłam mamie :) Ciasto w sam raz na nadchodzące święta! Polecam!

  • Wielkanocne słodkości

    Świąteczne babki drożdżowe 1. Drożdże rozgnieć i zalej mlekiem. Odstaw, aby wyrosły (10 minut).  2. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały krem. Wbij jajko i zmiksuj. Następnie dodaj płatki słodka kuchnia owsiane i kefir. Wsyp mąkę i wlej wyrośnięte drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć gładkie ciasto. Dodaj startą marchew i posiekane orzechy. Przełóż ciasto do...

  • Ciasto bardzo pyszne.Spróbowałam połączyć,masę krówkową z serkiem,udało się. Wyszedł pyszny krem i tym samym i całe ciasto.

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe z masą serową
  • Drożdżowe ślimaczki

    .... Posmaruj masą serową, na wierzchu rozłóż pokrojone truskawki. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku, formując roladę. Ostrym nożem pokrój na 12 kawałków. Ułóż je w blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)Składniki na 12 sztuk Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g), 7 dag cukru, 10 dag roztopionej margaryny, 250 ml letniego mleka, 1 jajko Na nadzienie: 25 dag twarogu...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Waniliowy sernik na drożdżowym spodzie

    ...ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny. 2. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o długości centymetra. Z cytryny ocieramy skórkę. Twaróg(...). Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. 3. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy w okrąg...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Małe pączki serowe

    ...jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodaj stopniowo twaróg i roztopione masło. Wsyp przesianą mąkę i drożdżowy zaczyn. Wyrób gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykryj ściereczką...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Placek drożdżowo-serowy z jabłecznym wierzchem

    ...w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie podrosło. 4. Twaróg utrzyj z 200 g cukru i pozostałą torebką cukru wanilinowego. Dodaj śmietanę oraz proszek budyniowy. Wymieszaj. Masę serową rozsmaruj na(...) miseczki. Dodaj stopione masło. Dobrze wyrób mikserem z końcówkami w kształcie haków. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. 2. W tym czasie jabłka umyj, wydrąż...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Placek z ananasem i kruszonką

    ...​Zanim upieczesz placek, do surowego ciasta drożdżowego możesz dodać rodzynki lub inne bakalie, które lubisz.

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...