• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe z foremki

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe z foremki
  • Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

    .... W drugiej misce połącz resztę mąki z kakao. Do lekko wyrośniętego ciasta dodaj roztrzepane jajka, Kasię, sól, resztę cukru oraz mąkę z kakao (z drugiej miski). Zagnieć ciasto. Gdy osiągnie jednolitą masę, dodaj drobno posiekaną czekoladę. Ugniataj dalej i uformuj kulę (ciasto jest dość luźne i tak ma być). Posyp delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Dno foremki...

  • Wypróbowany przepis na "Babeczki foremki"

  • Drożdżowe z pistacjami

    .... Wlej mleko z drożdżami oraz masłem. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. 2. Wysokie żaroodporne foremki posmaruj tłuszczem. Napełnij je ciastem do 1/2 wysokości. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce...

  • Najprostszy przepis na szybkie upieczenie smacznego chleba.

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić (mieszadłem miksera lub ręką). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie(...), odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. 4. Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie, tak aby placek przypominał kwiat...

  • Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka).

  • Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Placek wiśniowo-migdałowy Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je(...) z budyniem Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników przygotuj ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Odstaw je do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieć i wstaw do...

  • Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go na zakwasie. Wersja z foremki keksówki.

  • ...miejsce. Kiedy podwoją swoją pierwotną objętość, dodać je do mąki, wbić jaja, wsypać cukier i ciepłym mlekiem zarobić ciasto. Nie trzeba się specjalnie wysilać. To trwa dosłownie chwilę. Na końcu dodać ostudzony tłuszcz i połączyć go z ciastem. Od razu po tym ciasto włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Ciasto ma zajmować połowę objętości foremki. Na chwilę (ok.10min...

  • Pyszne i proste

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe z foremki
  • Drożdżowa pikanteria

    ...papierem do pieczenia.  Wlej ciasto. Piecz około 50 min w temperaturze 180°C. Podawaj pokrojone w plastry lub w kostkę.  Rada: Do ciasta można podać różne dipy. Ognisty: wymieszaj po 3 łyżki ostrego...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Drożdżowe muffinki z kruszonką

    .... 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie się kleić, podsyp nieco mąki. Uformuj 10 kul tej samej wielkości. 3. Umieść kule ciasta w foremkach wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. 4. Składniki na kruszonkę rozetrzyj palcami lub posiekaj nożem. 5. Wyrośnięte ciasto posmaruj z wierzchu...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Otulone ciastem

    Ciasta drożdżowe lub francuskie wypełnione wytrawnymi dodatkami i zapieczone to dania efektowne w formie i intrygujące w smaku.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Czekoladowa babka drożdżowa

    .... Wlej drożdże rozmieszane z wodą. Ubij jajka. Do mąki wlej wodę, jajka oraz dodaj masło. Ugniataj starannie ciasto na jednolitą masę. Przykryj folią i pozwól ciastu wyrosnąć przez ok. 1 godz. w temperaturze pokojowej. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Aby przygotować nadzienie, podgrzej śmietankę na średnim ogniu, a następnie dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj. Równomiernie rozprowadź...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Ciasta w wersji wytrawnej

    Tarta drożdżowa Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 52 dag mąki pszennej, 4 dag świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli. Na nadzienie: 250 ml kwaśnej śmietany 18(...) ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowane jajka pokrój w   kostkę. Śmietanę wymieszaj z jajkiem oraz startym serem...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...