• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe w lodowce

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe w lodowce
  • Ciasto kruche - smaczne i proste

    ...przygotować w tartaletkach (małych formach do tarty o średnicy około 9 cm). Jako spód może być ciasto kruche lub drożdżowe. Z jednej porcji ciasta przygotujesz około 6-8 sztuk.(...)1. Ciasto kruche możesz zrobić dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce. Im dłużej będzie się chłodzić, tym bardziej będzie kruche. Możesz też je zamrozić i przechowywać w zamrażalniku nawet kilka...

  • Kolorowy smak lata z jagodami lub sernik " na zimno ".

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Spróbowałam i dla mnie bomba;) :)Idealny deser na lato,mało pracy,a jaki efekt:)polecam

  • Ser z surowych nerkowców

    ...nerkowce do malaksera, zalej wodą i miel na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dodaj czosnek, sól, płatki drożdżowe, oraz skórkę i sok z cytryny. Miel jeszcze przez chwilę do połączenia...

  • pyszne lody

  • Jak przechowywać żywność?

    Chleb, ale także suche wypieki, np. ciasto drożdżowe, trzymaj w chlebaku. Wcześniej włóż je do torby papierowej. Pieczywo możesz też schować do lodówki, ale nie wkładaj go do torby foliowej! Jeśli trzymasz w lodówce aromatyczne potrawy, zawiń je w folię aluminiową. Nie przepuszcza ona zapachów, ale też powietrza! Dlatego nie stosuj jej bezpośrednio np. na wędliny. Najpierw owiń je w pergamin...

  • Jest to pierwsze ciasto drożdżowe, które mi wyszło. Bardzo łatwe, właściwie samo się robi. Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z babuni-blog49.

  • Wielkanoc

    ...ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto do momentu wchłonięcia masła, potem dosypuj mąkę i dalej wyrabiaj przez dziesięć minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W wyrośnięte ciasto ostrożnie wmieszaj skórkę pomarańczową. Wysmaruj grubą warstwą masła formę na babę. Przełóż do niej ciasto tak, aby znalazło się dwa-trzy cm poniżej rantu. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy baba ostygnie, wyjmij ją...

  • Ciasto drożdżowe doskonale do kawy , herbaty no i lubią je moje wnuki.

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe w lodowce
  • Tarty, pizze i placuszki

    ..., odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do drożdżowego rozczynu dodać pozostałą część mąki, wodę, mleko, sól i oliwę, wyrobić ciasto, odstawić na kwadrans. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na wysmarowanej(...)Tarta z boczkiem i cebulą Składniki na 4-6 porcji: Na ciasto: 1/2 kostki masła, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki gęstej śmietany, sól. Na farsz: 1 łyżka masła, 6-10 plastrów wędzonego...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Babka na medal

    .... 3. Zamykaną formę do ciasta wysmaruj olejem. Wlej do niej ciasto i zamknij. Następnie wstaw ją do wysokiego garnka z wodą (po zanurzeniu woda w garnku powinna sięgać do 3/4 wysokości zamykanej foremki). Babę(...) dodawaj do masy. Następnie dodaj śmietanę oraz proszek budyniowy i starannie wymieszaj. 3. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj płynną czekoladę oraz kakao, zaś do drugiej pozostałą łyżkę...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Domowe drożdżówki

    Nie ma nic bardziej zniewalającego jak zapach drożdżowego ciasta. Nasze drożdżówki, wypełnione smakowitymi nadzieniami, przybrały formę bułeczek, ślimaczków i kieszonek.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko...

  • Tylko odrobina słodyczy

    .... 4. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem formy keksowej (wypełnij ją co najwyżej w 2/3). Piecz godzinę w 180° C. Pergamin usuń dopiero, gdy ciasto zupełnie ostygnie. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem(...) ciasto, łatwo odstające od ręki. Ciasto wyrabiaj około 10 minut. Ponownie przykryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia na 30 min. 3. Następnie ciasto ponownie zagnieć i podziel na 6 porcji. Z każdej uformuj...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Potrawy, które trochę „poleżą”

    To zrób wcześniej Makowiec długo zachowuje świeżość - możesz go upiec 2 dni przed Świętami i przechowywać w chłodnym miejscu przykryty ściereczką. Ciasta drożdżowe i keksy można trzymać przez tydzień. Muszą być tylko zawinięte w folię, aby nie obsychały. Mięso i pasztety możesz upiec dużo wcześniej  i zamrozić. Tylko pamiętaj, by rozmrażać je w lodówce. Najlepiej wyjmij dzień wcześniej...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...