• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe sypane

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe sypane
  • Wegetariańska

    Składniki na 6 porcji: Ciasto: - 2 szklanki mąki, 5 dag drożdży, - szklanka wody lub szklanka mleka , - 6 łyżek oliwy, sól i cukier. Dodatki: - po 1 cebuli i cukinii, ząbek czosnku(...) zaczyn drożdżowy do wyrośnięcia. Dodać go do mąki, potem posolić, dodać oliwę i wodę. Wyrobić ciasto, po czym zostawić je do wyrośnięcia na około 15 minut. Warzywa obrać, pokroić i usmażyć na...

  • To bardzo prosty przepis, wszystkie składniki wsypujemy do miski i odpoczywamy, a później do piekarnika i gotowe. Smacznego.

  • Pizza w trzech odsłonach

    ...i pieprzem. 2. Fasolkę przelać zimną wodą i osączyć. Kukurydzę również osączyć, włożyć razem z fasolą na patelnię z mięsem. 3. Ciasto na pizzę przygotować według przepisu na opakowaniu. Rozwałkować na(...). C. Czas przygotowania: 50 minut, 1 porcja: 680 kcal Wegetariańska Składniki na 6 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki, 5 dag drożdży, szklanka mleka, pół szklanki wody, 6 łyżek oliwy, sól i cukier...

  • Ciasto wyszło bardzo smaczne,serdecznie polecam:)

  • Szybkie ciasto , bez jajek. Troszkę inna wersja szarlotki sypanej:)

  • Aromatyczne i bardzo smaczne:)

  • Pyszne ciasto sezonowe ze śliwkami,bardzo proste i expresowe w wykonaniu.Przepis wyszperałam w internecie,źródło:vegetka.pl

  • Przepyszne,szybkie i proste ciasto z aromatem soczystych gruszek.Miałam ochotę na to ciasto od dłuższego czasu i wczoraj się dokonało i było warto:)przepis pochodzi z bloga:domowe-wypieki.blogspot.com

  • Takie proste, a takie dobre.

  • Jest to pierwsze ciasto drożdżowe, które mi wyszło. Bardzo łatwe, właściwie samo się robi. Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z babuni-blog49.

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe sypane
  • Klucz do tajemnicy

    ...rodzina, pachniało jedzenie przyrządzane przez babcię. Przebojem były śleżyki. To kulki wielkości czereśni z ciasta drożdżowego. Do nich babcia szykowała "pomaczkę", czyli sos z mleka makowego...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Klucz do tajemnicy

    ...rodzina, pachniało jedzenie przyrządzane przez babcię. Przebojem były śleżyki. To kulki wielkości czereśni z ciasta drożdżowego. Do nich babcia szykowała "pomaczkę", czyli sos z mleka makowego...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. W niniejszym opracowaniu znajduje się 130 przepisów na serniki i szarlotki, pierniki i pierniczki, kruche ciasta i ciasteczka, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, torty i różnorakie drobne ciasteczka. Najwięcej miejsca poświęcono...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...