• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe suche drozdze

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe suche drozdze
  • Siedem sztuczek na puszyste ciasto drożdżowe

    Miękkie, delikatne, idealnie wyrośnięte i upieczone… Takie ciasto drożdżowe marzy się każdemu z nas. Podpowiadamy zatem, jak je przygotować, by zawsze zachwycało wyśmienitym smakiem.

  • Uwielbiam pizzę i proste przepisy. Dziś polecam przepis na pizzę "bez wagi" czyli wszystkie składniki przeliczone są na łyżeczki, łyżki i szklanki. Dodatkowo wykorzystałam suche drożdże czyli takie, które mają dłuższy termin ważności od tradycyjnych, więc mogą sobie spokojnie leżeć w szafce i czekać na swój dzień. Pizza łatwa, smaczna i szybka w przygotowaniu - smacznego:)

  • Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

    .... W drugiej misce połącz resztę mąki z kakao. Do lekko wyrośniętego ciasta dodaj roztrzepane jajka, Kasię, sól, resztę cukru oraz mąkę z kakao (z drugiej miski). Zagnieć ciasto. Gdy osiągnie jednolitą masę, dodaj drobno posiekaną czekoladę. Ugniataj dalej i uformuj kulę (ciasto jest dość luźne i tak ma być). Posyp delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Dno foremki...

  • pachnące, lekkie i pulchne zupełnie jak w domu babci

  • Sposób na wielkanocną babę

    ..., dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. 2. Następnie formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do...

  • Ciasto drożdżowe doskonale do kawy , herbaty no i lubią je moje wnuki.

  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    ...przyprawę. Dokładnie wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz 60 minut lub do suchego patyczka(...)Paszteciki drożdżowe z suszonymi grzybami, kapustą kiszoną oraz czarnuszką Sposób przygotowania 1. Grzyby namocz przez noc, a następnego dnia gotuj do miękkości (ok. 30 minut). Grzyby wyciągnij...

  • Jest to pierwsze ciasto drożdżowe, które mi wyszło. Bardzo łatwe, właściwie samo się robi. Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z babuni-blog49.

  • Wypieki bez wpadki

    ...są dobre. Jeśli utoną - lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto szybko...

  • ciasto drożdżowe w nieco innej formie ;)

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe suche drozdze
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

    ...tłuszcz. Zagnieć ciasto (będzie lekko klejące). Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60-90 min, by podwoiło swą objętość. Umyty i obrany rabarbar pokrój na kawałki. Włóż do miski, wsyp(...). Rozłóż rabarbar. Przykryj pozostałym rozwałkowanym ciastem. Piecz ok. 50 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Zobacz także:

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

    ..., znaczy, że są dobre. Jeśli utoną – lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Drożdżowa strucla z orzechami

    ..., wbij jajka i wlej rozczyn. Rozpuść, ostudź i dodaj masło. Zagnieć ciasto i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z dżemem. Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj i dodaj do dżemu. Powstałym nadzieniem posmaruj ciasto, zostawiając suche brzegi...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Drożdżowe muffinki z kruszonką

    .... 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie się kleić, podsyp nieco mąki. Uformuj 10 kul tej samej wielkości. 3. Umieść kule ciasta w foremkach wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. 4. Składniki na kruszonkę rozetrzyj palcami lub posiekaj nożem. 5. Wyrośnięte ciasto posmaruj z wierzchu...

  • Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży...

  • Ciasto ze śliwkami pod pudrowym puchem

    ...jajka, szczyptę soli i olej. Zmiksuj mikserem (z końcówką do ciasta drożdżowego) do połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Potem(...) miejsce do wyrośnięcia - około 30-40 minut. 3. Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 175°C. Piecz 35-40 minut (zrób test suchego patyczka). Wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto do...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...