• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe na zapiekanke

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe na zapiekanke
  • Jest to pierwsze ciasto drożdżowe, które mi wyszło. Bardzo łatwe, właściwie samo się robi. Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z babuni-blog49.

  • Ciasto drożdżowe doskonale do kawy , herbaty no i lubią je moje wnuki.

  • Jest to bardzo łatwe ciasto drożdżowe , zero wysiłku dużo przyjemności...

  • Porcja na dużą blachę lub ok. 16 drożdżówek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 60. XX wieku. i stanowi część przepisu wykorzystywanego do robienia ciasta półfrancuskiego drożdżowego - na wyrobione ciasto drożdżowe daje się jeszcze kostkę miękkiego masła, rozwałkowuje, składa kilka razy i wałkuje itd. (jak ciasto francuskie). Ja wykorzystuję tylko przepis na ciasto drożdżowe, według mnie jest pyszne, choć bardziej pracochłonne od innych przepisów, które znam.

  • Delikatne, mięciutkie i pulchne ciasto drożdżowe aż sama jestem w szoku że mi wyszło, aż takie dobre. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe posmarowane masełkiem ze szklanką mleka lub kakao.

  • Takie proste, a takie dobre.

  • pyszne,bardzo szybkie do wykonania

  • pyszne i tanie :))

  • ...kto by nie lubił takiego ciacha.......mniami:)

  • Przepis od babci mojej teściowej na ciasto drożdżowe. Super smaczne!

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe na zapiekanke
  • ​Makaronowy recykling

    Wyrobienie drożdżowego ciasta na pizzę to dla wielu osób wyszcza kulinarna szkoła jazdy. Tą "pizzę" możesz zrobić nawet bez większych umiejętności a makaron i jajka, mleko i trochę warzyw zawsze znajdziesz w swojej lodówce. Powodzenia! Makaronowa pizza Składniki: 25 dag makaronu typu spaghetti, 6 małych pieczarek, 1 mała cukinia, 2 plasterki boczku lub ulubionej szynki, łyżka oliwy, sól...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • ......pięniążków wziąć nie chciała ale jadę za parę godzin z kawałkiem placka do niej...niech spróbuje...w końcu kobietka uratowała mnie...i placek będzie... idę zarobić ciasto...nie ma to tamto... ściskam was...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...naturalnego, herbata owocowa.  Kolacja  Zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka, pora i jajka, sałatka z pomidorów, herbata. Albo: dwie kromki ciasta drożdżowego z prażonymi jabłkami, kakao.  Zobacz także:

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Nie wyrzucaj, lepiej odśwież

    ...-minutową kąpiel z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej. Natka pietruszki odzyska sprężystość po moczeniu przez 30 minut w letniej wodzie. Podeschniete ciasto Drożdżowe nawilż mlekiem. Wilgotne wstaw na...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • W czym ci się upiecze

    Blacha aluminiowa. Najwygodniejsza i najczęściej używana jest tortownica z wyjmowanym dnem. Można w niej upiec zarówno biszkopt, jabłecznik czy sernik, jak i ciasto drożdżowe czy piernik. Doskonale(...) szok termiczny (zamrożone w tej formie ciasto można od razu przenieść do gorącego piekarnika). Poza tym forma silikonowa szybko stygnie - po 2 minutach jest już chłodna. Można ją trzymać zwiniętą...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...