• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe na 2 blachy

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe na 2 blachy
  • Drożdżowe z kruszonką

    Leciutkie jak piórko ciasto w duecie z posypką to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz soczyste jagody albo kwaskowe porzeczki, pokusie nie oprze się żaden łasuch!

  • Jak za starych dobrych czasów .

  • Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Placek wiśniowo-migdałowy Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je(...) pergaminem.  3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Wylep nim spód blachy. Posmaruj masą wiśniową. Posyp kruszonką. Placek piecz 35-40 minut w temp. 175 st. Kołacz porzeczkowy...

  • Przepis wart wypróbowania: "Słodko-winne ciasto z blachy"

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić (mieszadłem miksera lub ręką). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie(...), odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. 4. Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie, tak aby placek przypominał kwiat...

  • Bardzo mokry i delikatny, z brzoskwiniami i rodzynkami

  • Ciasto drożdżowe z konfiturą i migdałami

    ...odstaw na 15 minut. Podgrzej resztę mleka, rozpuść w nim 10 dag masła. Do miseczki z zaczynem dosyp 5 dag cukru, dodaj jajko, sól i mleko z masłem. Zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut.  2. Stop 15 dag(...). Posyp migdałami i kruszonką. Przykryj, odstaw jeszcze na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.  4. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 35 minut.

  • Jest to pierwsze ciasto drożdżowe, które mi wyszło. Bardzo łatwe, właściwie samo się robi. Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z babuni-blog49.

  • Drożdżowy makowiec

    .... Jajka i resztę cukru ubij, połącz z makiem. 2. Ciasto: w mące zrób zagłębienie i rozrób w nim drożdże z mlekiem. Dodaj cukier, jedno jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrób, dodaj stopione masło. Ponownie wyrób, oprósz mąką i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość. Następnie wyrób, rozwałkuj na prostokąt (lub kilka) o grubości ok. pół centymetra. 3 Na cieście...

  • Porcja na dużą blachę lub ok. 16 drożdżówek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 60. XX wieku. i stanowi część przepisu wykorzystywanego do robienia ciasta półfrancuskiego drożdżowego - na wyrobione ciasto drożdżowe daje się jeszcze kostkę miękkiego masła, rozwałkowuje, składa kilka razy i wałkuje itd. (jak ciasto francuskie). Ja wykorzystuję tylko przepis na ciasto drożdżowe, według mnie jest pyszne, choć bardziej pracochłonne od innych przepisów, które znam.

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe na 2 blachy
  • Ciasto drożdżowe z figami

    ...powstanie gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.  3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Z ciasta formujemy wałek i przekładamy do blachy. Przez środek nacinamy wzdłuż nożem, by powstało wgłębienie. Pieczemy około 60 minut w 180ºC. Ciasto wyjmujemy z formy i ustawiamy na metalowej kratce, by całkowicie ostygło.  Zobacz także:

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Drożdżowe bułeczki z migdałami

    .... Ciasto kroimy na 10 plastrów. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy plastry ciasta, w których robimy wgłębienia i wypełniamy je budyniem. Pieczemy 15 minut w 200º C. Rozpuszczamy 25 g masła(...), mleko z masłem, jajo, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.  2. Zagotowujemy 400 ml mleka. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka i 50 g cukru...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Drożdżowe ciasto ze śliwkami

    ...wielkość blachy. Ciasto ułuż na blasze, nałóż na nie masę marcepanowo jajeczną i śliwki. Odstaw na kolejne 30 minut. Piecz w rozgrzanym do 200 st. Piekarniku przez 25 minut. Jeszcze gorące posyp(...)75 g masła roztop. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem. W misce umieść mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, wymieszaj. Dodaj jajko, masło i rozczynione drożdże. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw na...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...1. W misce wymieszać 400 g mąki, drożdże i 50 g cukru. Stopić 75 g masła, dolać do niego mleko i lekko razem podgrzać. Wlać do miski, wbić 1 jajko. Zagnieść ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut(...) g cukru i 4 jajkami.  2. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem. Odstawić na 15 minut. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, posmarować je masą...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Sposób na pulchne ciasto drożdżowe z marcepanem

    To połączenie zachwyci łasuchów. Jeżeli chcemy, żeby nasze ciasto było wyjątkowo pulchne, zastąpmy masło smalcem. To sprawdzona metoda cukierników.

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...