• Informacje na temat:

    ciasto drozdzowe cytrynowe z serem

Przepisy na temat: ciasto drozdzowe cytrynowe z serem
  • pysznie smakuje do porannej lub popoludniowek kawki :)

  • Dietetyczne ciasto cytrynowe, z serem i otrębami - dukan słodzik można zastąpić innym "słodzidłem" - np miodem!

  • bardzo smaczne i proste

  • najlepsze jakie jadlam;) goraca polecam;)

  • Moja przyjaciółka podarowała mi przepis na ciasto z użyciem samych białek. Ja trochę zmieniłam składniki i zrobiłam ciasto cytrynowe. I wyszło bardzo smaczne, orzeźwiające. I bardzo proste w wykonaniu.

  • Ciasto pieczone specjalnie dla mojej bratanicy - miłośniczki cytryn :-). delikatny biszkopt i orzeźwiająca masa budyniowo - cytrynowa. Placek nie zamula, polecam :-)

  • Bardzo szybkie, lekkie i puszyste cytrynowe ciasto idealne do szybkiej kawy.

  • pyszne aromatyczne ciasto :)

  • Pyszne, puszyste ciasto. Koniecznie z gęstym lukrem cytrynowym.

  • Bardzo smaczne ....

Artykuły na temat: ciasto drozdzowe cytrynowe z serem
  • Cytrynowy cake według Pierre Hermé i o tym co przyrządzić na Święta Wielkiejnocy?

    ...  Pyszne ciasto cytrynowe nasączone syropem i przez to wilgotne. Cytryny confit na słodko podkreślają subtelnie jego smak. Trzeba je przygotować poprzedniego...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta na niedzielę

    ...pudrem i żółtkiem. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wrzątku, po przestygnięciu połączyć z serem. Masę wylać na przestudzone ciasto. Cukier skarmelizować, dodać posiekane orzechy, wylać na(...) mleko kokosowe i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dobrze utrzeć mikserem. Ciasto podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać krem czekoladowo-orzechowy, wymieszać. 2. Do natłuszczonej...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Polskie smaki i aromaty

    Chłodnik botwinkowy na białym winie z grzanką i kozim serem Składniki: 200 ml białego wytrawnego wina, 1/2 litra maślanki, 1/2 litra gęstej kwaśnej śmietany, 1 pęczek botwinki, 1-2 ząbki(...) wody, 125 g soli niejodowanej, 0,7 kg ziemniaków, 150 ml śmietany kremówki, 80 g masła; ciasto szczypiorkowe: 2 łyżki masła szklanka mleka, 140 g mąki, 1łyżeczka soli, 1 pęczek szczypiorku...

  • Kołocz to regionalny śląski wypiek. Od staropolskiego kołacza odróżnia go prostokątny kształt oraz posypka. Zobacz, jak łatwo przygotować to drożdżowe ciasto w domu. Ciasto drożdżowe115 g mleka 12 g świeżych drożdży335 g mąki typ 50050 g masła 80 g jaj10 g żółtka35 g cukru1,35 g drobnej soli morskiejświeżo starta skórka z 1 pomarańczy białko do smarowania ciastabułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia Zrobić zaczyn drożdżowy z mleka, drożdży i łyżki mąki. Odstawić na 10-15...

  • Święto smaku

    ...wrzątkiem. Cytrynę umyj i sparz, skórkę zetrzyj. Formę do baby wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Kiedy ciasto podrośnie, mieszaj je mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta ok. 20 minut (możesz(...) z kwiatów czarnego bzu, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej, sól, biały pieprz, 6-10 miseczek lub niewielkich foremek do babeczek, olej do wysmarowania foremek, folia spożywcza Do...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ..., to znak, że się będzie darzyło. Jak się opłatek przykleił do garnka ziemniaków, to ziemniaki obrodzą, do garnka z pierogami z serem, to znak, że krowy będą mleczne... W moim rodzinnym domu na stole(...) inne: są pierogi z suszoną śliwką i migdałem, z kapustą i grzybami, z serem na słodko i ruskie, które wkładam do zamrażarki. Musi być też śledź - w tym roku będzie ze śliwką z octu. Koniecznie musi być...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...