• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe bez drozdzy

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe bez drozdzy
  • Pizzette z ciasta francuskiego i drożdżowego - przekąski do każdego bufetu

    Pizzette, czyli miniaturowe krążki przypominające pizzę, to niezbędny element bufetów we Włoszech. Można przygotować je błyskawicznie z ciasta francuskiego albo drożdżowego, co jednak zabiera więcej czasu.

  • Lubię świeże, domowe bułki, lecz zawsze niecierpliwię się kiedy trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie:). Alternatywą mogą być takie oto bułeczki z proszkiem do pieczenia w składnie. Są cięższe niż tradycyjne, drożdżowe pieczywo, lecz naprawdę przepyszne.

  • Drożdżowe babeczki śliwkowe

    ...mąki). Wlej mleko, dodaj 2 żółtka, cukier i wymieszaj dokładnie. W rondelku rozpuść masło, wlej do ciasta. Wyrób je ręką. Odstaw. 2. Usmaż na maśle śliwki bez pestek z cukrem. Formy na babeczki wyłóż papilotkami. Do każdej włóż ciasto, dodaj śliwki i zakryj ciastem. Wierzch posmaruj jajkiem z mlekiem i połóż plasterki śliwek i kilka płatków migdałowych. Piecz 30 minut w 180˚C.

  • idealne ciasto drożdżowe dla zabieganych, dosłownie robi się samo

  • Wielkanocny wieniec drożdżowy

    ..., wlać rozczynione drożdże, lekko zmieszać z mąką i odstawić na 15 minut pod przykryciem. Dodać masło, jajko i 150 ml mleka, wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 50x25 cm. Wiśnie zmieszać z konfiturą i nakładać wzdłuż dłuższego brzegu prostokątów. Żółtko zmieszać z 3 łyżkami mleka...

  • dziś drożdżowe nieco inne bo bez wyrabiania i choć w smaku jest na pewno nieco inne niż „tradycyjne” drożdżowe to równie smaczne i na pewno warte wypróbowania. Przepis z zeszytu mamy…

  • Wypieki bez wpadki

    ...są dobre. Jeśli utoną - lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto szybko...

  • Wieczorem przygotowujesz, wkładasz do lodówki a rano pieczesz.

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda! Pyszny żurek i kiełbasa Gdy jest(...) zostanie napowietrzona i ciasto lepiej wyrośnie! Mąka na drożdżowe ciasto powinna być ciepła. Wsyp ją do miski i wstaw na kilkanaście minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 50 st. C. Pascha będzie...

  • Świetny pomysł na szybki i ciekawy posiłek dla rodziny. Najmłodsi ją uwielbiają :)

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe bez drozdzy
  • Ciasta w wersji wytrawnej

    Tarta drożdżowa Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 52 dag mąki pszennej, 4 dag świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli. Na nadzienie: 250 ml kwaśnej śmietany 18(...) ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowane jajka pokrój w   kostkę. Śmietanę wymieszaj z jajkiem oraz startym serem...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ciasta ze śliwkami

    Bez nich nie wyobrażamy sobie sierpniowych obiadów. Rozpoczął się sezon na ciasta ze śliwkami!

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta z mandarynkami

    Drożdżowe, kruche i biszkoptowe wypieki wzbogaciliśmy soczystymi mandarynkami. Można wykorzystać surowe lub z zalewy.

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Wymarzone, prosto z pieca!

    Placki drożdżowe albo z ciasta francuskiego. Obłożone tak, jak lubisz...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Paczki z roza i bez rozy

    ...dobre i zle strony. Z tych dobrych to takie, ze ciasto jest rownomiernie usmazone, puszyste i nic podczas smazenia nie wyplywa. Z tych zlych tak nadziac mozna paczki tylko zmielona masa konfiturowa(...) roboty i lekko zmiksowana dla tego celu...   A przepis na paczki? Jak zwykle... Na 27 sztuk bo tyle mi dzisiaj wyszlo 500-600 g maki 50 g drozdzy swiezych 6 zoltek 150 g cukru 150

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...