• Informacje na temat:

    ciasto chleb orkiszowy

Przepisy na temat: ciasto chleb orkiszowy
  • Możesz jeść i chudnąć. Wystarczy, że wyrzucisz z diety cukier

    ..., stąd dodatek fińskich placuszków. Składniki na dwie porcje: 2 czerwone papryki, przekrojone na pół i oczyszczone z pestek 10 dag jednodniowego chleba na zakwasie 1 kopiata łyżka mąki(...) łyżką, aż powstanie jednorodne ciasto. Rozdziel je na 2 części i połóż na blasze. Uklep każdy z kawałków na krążek o grubości 1 cm. Każdy z krążków przetnij na 4 części (nie musisz odcinać...

  • Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej...

  • Wariacji na temat domowego chleba nigdy dość. :)

  • pyszny :) Kolejna odsłona swojskiego chlebka :)) Z podanej porcji wyszły mi 2 keksówki :)

  • Smaczny chleb o niskim IG.Zalecany dla diabetyków.

  • Często korzystam z razowej mąki orkiszowej , drobno zmielonej. Tym razem postanowiłem samemu zemleć całe ziarna orkiszu , aby uzyskać mąkę orkiszową z pełnego ziarna , lecz grubo zmieloną , nadającą ciekawą fakturę skórki i miękiszu pełnoziarnistego chleba orkiszowego. Z drugiej strony nie chciałem aby to był ciężki chleb orkiszowy , lecz nieco bardziej subtelny. Jak to wyszło - zobaczcie sami - jedno jest pewne : orkisz w pełni zasługuje na zainteresowanie jakim coraz bardziej się cieszy , a...

  • Smaczny, wspaniale pachnący i domowy :) Kto raz poddał się magii domowego pieczywa, ten będzie pod jego urokiem:)

  • Kolejny przepis na pyszny chleb.

  • Zdrowy chleb upieczony z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie żytnim.

  • idealnie. chrupiący.

Artykuły na temat: ciasto chleb orkiszowy
  • Czemu straszą nas chlebem?

    Dla jednych baza niemal każdego posiłku, dla innych największe zło tego świata. O co chodzi z chlebem? Dlaczego nas nim straszą?

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...

  • Chleb na akwasie z mąki pszennej razowej z dodatkiem mąki z amarantusa lub orkiszowej

    Zdrowy i pyszny chleb na zakwasie z mąki razowej -niski IG!

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Zdrowa dieta świętej Hildegardy z Bingen

    ..., wytrawnego wina i octu jabłkowego. Jej zasady wykorzystuje w terapii wielu lekarzy medycyny holistycznej. Poznaj najważniejsze zasady diety: 1. Orkisz Możesz go spożywać w formie chleba czy bułek albo...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Ziarno prawdy

    ...„Zapychacz”, „rozwala jelita”, „tuczy”. Chociaż chleb zawsze był podstawą żywienia, dzisiaj dla wielu osób to dietetyczny wróg nr 1. Dlaczego jemy coraz mniej pieczywa? I czy nasze obawy są uzasadnione? Pytamy specjalistów o najczęstsze mity.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Co pomoże na nudności i wymioty?

    ...dziennie zjadaj z chlebem szczyptę lub dwie tych przypraw.  Hildegarda zalecała też herbatniki z wykorzystaniem tej mieszanki. 2 łyżeczki zmieszaj z 10 dag mąki orkiszowej, niewielką ilością soli i cukru. Dodaj 2 żółtka i 3 lub 4 łyżki wody. Zagnieć ciasto, uformuj ciasteczka. Piecz je przez 5 minut w temperaturze 180 stopni. Spożywaj trzy do pięciu herbatników dziennie. I dodatkowo 3 szczypty...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...