• Informacje na temat:

    ciasto chałwowe na biszkopcie

Przepisy na temat: ciasto chałwowe na biszkopcie
  • Przepis ten znalazłam w czasopiśmie. Troszkę go zmieniłam, dodając kilka składników. Następnym razem jak upiekę tą" pyszność" to umieszczę fotkę :)

  • To ciasto znika ze stołu w oka mgnieniu haha:)Polecam serdecznie:)

  • Chałwowiec lub też ciasto chałwowe z pewnością jest warte uwagi. Zwłaszcza wielbiciele chałwy będą zachwyceni tym wypiekiem. Ciasto jest smaczne i bardzo słodkie a tym samym wydajne: bo nie chce się więc zjeść więcej niż jednego kawałka na raz. ;-) Chałwy jest w kremie bardzo dużo, więc jej smak zdecydowanie dominuje.

  • Smaczny pomysł na "Ciasto chałwowe"

  • Tym razem ciasto czeskie przekładane masą budyniową i dżemem wisniowym, oraz masą chałwową i orzechami. Polecam.

  • BARDZO DOBRE GDY SIĘ LUBI CHAŁWE

  • Przepis wart wypróbowania: "Ciasto chałwowe"

  • Sprawdzony przepis na "Ciasto chałwowe z bezami"

  • Przepyszne, idealne do tureckiej herbaty. Mają fajny, rustykalny, nieporządny wygląd – są lekko popękane. Smakują chałwą, choć nie są aż tak słodkie jak ona. Te ciasteczka to zdecydowany faworyt mojego męża. Z poniższej proporcji otrzymasz około 25 ciastek.

  • Przepyszne ciasto dla miłośników smaku chałwy. Niezbyt dietetyczne ale czasem warto się skusić na ten smakowity deser ;)

Artykuły na temat: ciasto chałwowe na biszkopcie
  • Torcik z kremem chałwowym

    ...do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy i piecz 35 minut.  Zrób krem. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj 1/4 szklanki mleka i mąkę ziemniaczaną. Resztę(...) z pozostałym jasnym kremem. Na upieczony biszkopt wyłóż najpierw połowę masy chałwowej, na to część masy czekoladowej. W następnej kolejności znów chałwową, potem czekoladową. Tort ozdób, wstaw do...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Ciasta z kremem

    ...nakładaj na kruche babeczki tuż przed podaniem. W przeciwnym razie ciasto zwilgotnieje i straci na smaku. Budyniowo Ugotuj dość gęsty budyń waniliowy lub śmietankowy (biorąc pół szklanki mleka mniej(...) soli i energicznie wymieszać. Do ostudzonej masy dodawać, mieszając, po jednym jajka, potem wsypać proszek do pieczenia. Mieszać, aż ciasto zyska jednolitą konsystencję. Ciasto podzielić na dwie...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Komunia święta

    ..., przesianą mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Prostokątną blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, wlej ciasto i piecz w 175° C ok. 20 minut (lub chwilę dłużej). Gdy(...) koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i dalej ubijaj. Dodaj żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem blachy. Piecz 20-30 minut w 180

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • W Waszych odpowiedziach najczęściej pojawiały się ciasta, które przygotowuje się szybko i bez pieczenia. Nagrodziliśmy 4 przepisy, których autorzy otrzymają od nas książki Siostry Salomei. Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami swoimi pomysłami na letnie ciasta. Wszystkich biorących udział w konkursie gorąco zachęcamy do dołączenia do społeczności Smakera i dzielenia się swoimi przepisami. Osoby, do których powędrują książki to: Pani Mirosława "Letnie ciasto powinno być...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...