• Informacje na temat:

    ciasto budyniowe z galaretką cytrynową

Przepisy na temat: ciasto budyniowe z galaretką cytrynową
  • Szarlotka królewska

    Z galaretką.

  • Smaczny pomysł na "Ciasto budyniowe"

  • Sernik wiedeński z truskawkami

    ...formy nałóż masę serową. Wierzch wygładź. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem pergaminu(...). Wystudzony sernik posmaruj lukrem. Na wierzchu ułóż truskawki. Jeśli chcesz, by owoce dłużej zachowały świeży wygląd, posmaruj je tężejącą galaretką albo konfiturą. Wcześniej ją pogrzej i przetrzyj przez...

  • Pyszne i szybkie do zrobienia ciacho.

  • Rozkosz z bitą śmietaną

    .... Dodać rodzynki, cukier do smaku, cynamon, goździki i skórkę cytrynowa. 3. Wylepioną ciastem tortownicę napełnić jabłkowym nadzieniem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec(...), dokładnie wymieszać. Do masy włożyć odsączone rodzynki i pestki słonecznika. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą. Formę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto. Piec 40 minut w temp. 180 st...

  • Ciasto na zdjęciu jeszcze się nie zsiadło, ale ciężko sie powstrzymać od spróbowania :)

  • Podczas robienia tego ciasta przeniosłam się już do okresu wiosny... ten cudnie pachnący, lekki wypiek zrobił niezłą furorę wśród mojej rodziny. W tym przepisie wykorzystałam dużo cytryny, ale bez obaw, ciasto nie jest kwaskowe jakby się mogło wydawać, każdy jego kęs to ogromny powiew świeżości i lekkiego orzeźwienia. Aromat i smak dodatkowo potęguje starta skórka cytrynowa. Same pyszności :)

  • Mega wielkie brzoskwiniowo - budyniowo-galaretkowe ciasto z "dodatkiem" biszkoptu

  • Smaczny pomysł na "Serca budyniowe"

  • Białkowiec z migdałami, z delikatną pianką i galaretką. Dzieciaki były zachwycone. :)

Artykuły na temat: ciasto budyniowe z galaretką cytrynową
  • Kolorowe ciasta

    ...pomarańczowym. Na koniec dodaj kilka kropli barwnika oraz pianę z białek. Wymieszaj łyżką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto. Piecz w temp. 165°C 50-60 min. Gdy(...)). Galaretkę cytrynową, wiśniową i morelową rozpuść w osobnych miseczkach, każdą w 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstaw, by wystygły. Galaretkę malinową wsyp do miski, wlej 400 ml wrzącej wody, mieszaj tak długo...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Ciasta z agrestem

    ...cytrynową, zimne masło, połowę cukru i żółtko. Rękoma szybko zagnieść ciasto. Schładzać je przez 30 minut. 2. Foremki do babeczek posmarować tłuszczem, wylepić ciastem. Piec 15 minut w temperaturze 175(...) się do ozdabiania pucharków z lodami i galaretką. Placek śmietanowy Składniki na 10 porcji: 30 dag mąki, 30 dag śmietany kremówki, 25 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, 3 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...

  • Ciasta bez pieczenia

    ...obciąż ciasto np. deską i ustaw na niej słoik z wodą. Odstaw sernik na kilka godzin do lodówki. 5. Po schłodzeniu usuń obręcz tortownicy, a sernik przełóż na paterę. Brzegi obficie posyp kminkiem lub dowolnymi wiórkami. Gotowe ciasto udekoruj suszonymi owocami i rodzynkami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 380 kalorii Batoniki z migdałami i imbirem Składniki na 20-25 sztuk...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Słodka niespodzianka

    .... 4. Brzoskwinie osącz z zalewy, syrop zachowaj. Część owoców pokrój w drobną kostkę i dodaj do jasnej, wcześniej odłożonej, masy budyniowej. Syropem z brzoskwiń nasącz ciasto. Wyłóż na nie najpierw masę(...), rozsmaruj na nim 1/4 masy budyniowej, wyłóż zieloną masę jabłkową. Znów rozsmaruj porcję masy budyniowej, przykryj kakaowym biszkoptem. Następnie wyłóż porcję masy budyniowej, na nią czerwoną masę jabłkową...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Wypieki z cytrusowym akcentem

    ...spodzie tortownicy rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 25 - 30 minut. Ciasto wystudzić. 2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuścić(...) galaretką i schładzać jeszcze godzinę. Konfiturę podgrzać, przetrzeć, posmarować nią boki tortu. Potem obsypać je płatkami orzechów. Kruchy placek z pomarańczami Składniki na 24 porcje: 40 dag mąki, 25

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...