• Informacje na temat:

    ciasto blekitna laguna

Przepisy na temat: ciasto blekitna laguna
  • Pyszne biszkoptowe ciasto z galaretką, bitą śmietaną i amerykańską borówką. Co prawda ciasto najczęściej zwane jest smerfetką ale co jak co Błękitna laguna do niego bardziej pasuje. Tak więc zapraszamy nad prześliczne tropikalne morze.

  • Przepyszny drink. Najlepiej smakuje Blue Lagoon ...lezac na Blue Lagoon

  • Ładny torcik

  • Idealny drink na jesienne wieczory!

  • Deser świetny dla dzieci,choć nie tylko

  • To ciasto to kompletna improwizacja z mojej strony. Miałam ochotę na coś niebieskiego, na coś ' lodowego ' i tak oto powstała ' Błękitna góra lodowa '. Skąd ta nazwa? Niestety przegapiłam moment, w którym galaretka ma odpowiednią konsystencję, aby ją wylać na masę. Niestety nie zastygła się, tak jak chciałam, a wyszły właśnie takie ' karpaty '. No cóż... Nie wszystko zawsze się udaje ;-)

  • Smaczne, łatwe do zrobienia

  • Taki, kolejny błękitny sernik na zimno proponuję do kawy lub herbaty.

  • Polecam takie ciasto dla ozdoby stołu na deser!

  • Ciasto przekładane gorącym kremem. Blaty ciasta przypominają mi w smaku herbatniki. Ciasto kroimy na drugi dzień, kiedy nieco zmięknie.

Artykuły na temat: ciasto blekitna laguna
  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • W Waszych odpowiedziach najczęściej pojawiały się ciasta, które przygotowuje się szybko i bez pieczenia. Nagrodziliśmy 4 przepisy, których autorzy otrzymają od nas książki Siostry Salomei. Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami swoimi pomysłami na letnie ciasta. Wszystkich biorących udział w konkursie gorąco zachęcamy do dołączenia do społeczności Smakera i dzielenia się swoimi przepisami. Osoby, do których powędrują książki to: Pani Mirosława "Letnie ciasto powinno być...

  • Tematem najbliższego odcinka "Bake Off - Ale Ciacho!" będzie kruche ciasto w najróżniejszych odsłonach. Jak poradzą sobie z nim uczestnicy? Fot. materiały partnera Ostatni odcinek programu „Bake Off - Ale Ciacho!" był prawdziwą gratką zarówno dla miłośników słodkości, jak i wielbicieli wytrawnych wypieków. W pierwszej konkurencji zawodnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem na panna cottę. Nie był to jednak deser, jaki serwuje się w niemal każdej włoskiej restauracji. W wersji Krzysztofa...

  • Podziel się z nami swoim najlepszym przepisem na letnie ciasto i wygraj książkę Siostry Salomei "Ciasta i desery". Jeśli jesteś łasuchem, przepadasz za kruchymi ciasteczkami, sernikami lub czekoladowymi ciastami, w Twojej biblioteczce powinna znaleźć się książka Siostry Salomei „Ciasta i Desery". W publikacji znajdziesz przepisy na tradycyjne polskie...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Święta za pasem, a ty nie masz czasu na pieczenie i dekorowanie ciast? Mamy dla ciebie kilka ciekawych przepisów na ciasta bez pieczenia, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcesz przygotować smaczne ciasta na święta, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. Niezwykle efektowne ciasta możesz przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy, którym w przedświątecznej krzątaninie trudno...