• Informacje na temat:

    ciasto biszkoptowe z pianką i galaretką

Przepisy na temat: ciasto biszkoptowe z pianką i galaretką
  • Sernik na biszkoptowym spodzie

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij, dodaj żółtka, cukier,mąkę. Ubijaj około 15 minut.Wylej do formy, piecz 20 minut w temperaturze 180°C. 2. Sok z pomarańczy zagotuj z cukrem, dodaj rozpuszczoną żelatynę, rozpuść. Przecedź. Schłodź.Galaretki rozpuść w dwóch szklankach wody, ostudź, wymieszaj z serkiem i mandarynką. Wyłóż na ciasto.Schłodź, udekoruj.

  • Ciasto biszkoptowe z pianką truskawkową i krówkową. Ciasto tortowe, bardzo pyszne.

  • Ciasto tortowe, orzeźwiające, bardzo pyszne.

  • Idealne na upalne, letnie dni.

  • Uwielbiam piec ciasta ze szpinakiem. Są pyszne, najlepsze. Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny. Takim ciastem można zaskoczyć rodzinę i gości. Polecam moją wersję z lekką pianką, galaretką i jagodami. Zapewniam, że Wam posmakuje, a kto jeszcze nie jadł takiego ciasta ze szpinaku to zachęcam do spróbowania. Warto. Udanych wypieków życzę :)

  • Ciasto jest delikatne, lekkie i puszyste. Dodatkowo wprost IDEALNE dla osób, które nie lubią ciężkich i „masiastych” ciast. Nie jest także przesadnie słodkie, ponieważ do śmietany dodajemy tylko galaretkę.

  • Ciasto na kakaowym biszkopcie japońskim z kremem mascarpone. Ciasto z porzeczką i galaretką, bardzo pyszne.

  • Wieczorem zastanawiałam się, jakie ciasto upiec do kawy. Szarlotkę? Makowiec, a może coś z galaretką? Sięgnęłam po swój bardzo stary zeszyt z przepisami i trafiłam na to ciasto. Pomimo, że wydaje się pracochłonne, ponieważ składa się z 2 placków biszkoptowych, masy jabłkowej i masy kokosowej, a w dodatku jeszcze galaretki – naprawdę nie trzeba poświęcać mu wiele czasu :)

  • Dzisiaj zapraszam na finezyjny torcik, który wprost rozpływa się w ustach. Delikatny sernik na zimno ułożony na mięciutkim biszkopcie, wieńczy lekka pianka wiśniowa w polewie czekoladowej. Każda warstwa tortu dostarcza smakowitych wrażeń naszym kubkom smakowym. Torcik jest idealny jako deser lub ciasto na specjalne okazje.

  • Gdy trwa sezon na truskawki to zajadamy się nimi na przeróżny sposób. W moim rodzinnym domu na każdą niedziele moja Mama piekła to ciasto. Gdy tylko pojawiły się truskawki to z utęsknieniem czekałam na ten smak dzieciństwa. Już dłużej nie wytrzymałam i musiałam go zrobić. :)

Artykuły na temat: ciasto biszkoptowe z pianką i galaretką
  • Słodka niespodzianka

    ...1 i 1/2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej. Składniki wymieszaj. Piecz 20 min w 180° C. 2. Podobnie przyrządź dwa pozostałe placki biszkoptowe, z tym, że do jednego dodaj kisiel wiśniowy, do drugiego(...) wykałaczką. Przygotowanie: 70 minut Porcja: 420 kalorii Kremowy ambasador Składniki na 18 porcji: Na ciasto: po 1 szklance mąki i cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 jajek, 1 kisiel cytrynowy...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Owocowy raj

    ...przerywając ucierania, dodaj jajka, cynamon, imbir, kardamon oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelej do okrągłej formy (posmaruj ją wcześniej tłuszczem i wysyp bułką tartą). Na wierzchu ułóż jabłka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C, piecz ok. 40 min. Wystudź. 3. Gdy ciasto ostygnie, wierzch polej tężejącą galaretką jabłkową i wstaw do lodówki, by całkowicie zastygła. Boki...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Kolorowe torty

    Torcik malinowy Ciasto: 3 jajka 6 dag cukru  9 dag mąki  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka masła do wysmarowania blachy  3 łyżki bułki tartej  40(...) masłem i wysypać bułka tartą, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min. Maliny zmiksować. Czekoladę posiekać. Śmietankę ubić na sztywno...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...