• Informacje na temat:

    ciasto biszkoptowe z kakao

Przepisy na temat: ciasto biszkoptowe z kakao
  • Biszkoptowa rolada porzeczkowa

    ..., delikatnie wmieszaj mąkę z kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 180 st. ok. 12 minut. Ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę i razem z nią zroluj. 2. Porzeczki opłucz, osącz(...)Składniki: 5 jajek, 1 szkl. cukru kryształu 14 dag mąki 3 dag kakao 15 dag porzeczek, 200 ml kremówki 25 dag jogurtu naturalnego 7 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego...

  • Sprawdzony przepis, nadaje się świetnie do tortów.

  • Omlety biszkoptowe na 4 sposoby

    ..., nakładać ciasto i rozsmarowywać ciasto wg rysunku. Piec kolejno w piekarniku (na jednej blasze 2) rozgrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut. Z gotowych omletów zdejmować papier. Truskawki pokroić(...) Składniki: Mousse czekoladowy (1 opakowanie) 250 ml mleka 4 jajka 80 g cukru Opakowanie cukru waniliowego 50 g mąki 15 g mąki ziemniaczanej 1 gruszka Cukier puder i kakao do oprószenia...

  • Kawowe i pyszne!

  • Kremówka „Trzy smaki”

    Świetne połączenie kakao, kajmaku i kokosa...

  • Niedrogie, łatwe w przygotowaniu i bardzo syte ciasto na biszkopcie z kremem o smaku cappuccino.

  • Czekoladowe gniazdo

    Pyszne ciasto z jagodami...

  • Proste ciasto biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą.

  • Świąteczny tort z likierem jajecznym

    Składniki: 3 jajka 175 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 75 g mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 płatków żelatyny 600 g śmietany kremówki 150 ml likieru jajecznego(...) dodawać jajka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i ostrożnie wmieszać. Okrągła formę (26 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę biszkoptową, wyrównać. Wstawić do...

  • Sprawdzony przepis na "Ślimaczki biszkoptowe"

Artykuły na temat: ciasto biszkoptowe z kakao
  • Minibiszkopty

    Biszkoptowe krążki można posmarować czekoladowym kremem typu nutella.

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Ciasta z truskawkami

    Torcik biszkoptowy Składniki na 20 porcji: 5 jajek, 160 g drobnego cukru, 200 g mąki tortowej, 25 g kakao Krem: 8 płatów żelatyny, 500 ml śmietany kremówki, 500 g truskawek, 150 g cukru pudru, 2 op. cukru wanilinowego Wykończenie: 200 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady, truskawki, listki mięty 1. Jajka utrzeć z cukrem. Delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Ciasto przelać do dwóch...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Ciasta z truskawkami

    ...szypułek), 25 dag konfitury truskawkowej, 8 łyżek ajerkoniaku, 1 opakowanie budyniu waniliowego 1. Przygotować ciasto biszkoptowe: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijać(...). Pianę połączyć z żółtkami. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10 minut...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Domowe tiramisu

    Jeśli nie masz czasu na pieczenie biszkoptu, wykorzystaj gotowy spód tortowy albo ciasteczka biszkoptowe. Małe biszkopciki najłatwiej nasączysz, po prostu zanurzając je w ponczu.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasta w paski

    Ptasie mleczko Składniki na 14 porcji: 6 jaj, 3 łyżki kakao, 1 szklanka śmietany do ubijania, 9 łyżek cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 8 łyżeczek żelatyny, 1 opakowanie czerwonej galaretki(...) I: Utrzeć 3 żółtka z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek i jedną część żelatyny. Masa II: utrzeć 3 żółtka z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek, drugą część żelatyny i 3 łyżki kakao. Masa III...

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...