• Informacje na temat:

    ciasto 125 g masla

Przepisy na temat: ciasto 125 g masla
  • Łatwe ciasto czekoladowe

    W Dniu Czekolady, wydaje się, że zjedzenie, tak po prostu, zwykłej tabliczki czekolady to za mało. Ucztą łakomczucha będzie czekoladowe ciasto, które poza walorami smakowymi ma dodatkową zaletę: bardzo łatwo je się przyrządza.

  • najlepsze jakie do tej pory smażyłam

  • Kruche ciasto z galaretką

    Składniki na 10 porcji: 125 g zwykłych herbatników, np. typu petit beurre łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki brązowego cukru 100 g masła Kremowa masa: 250 g twarożku kremowego(...) ciasto. Dociśnij je i wstaw do lodówki na 30 minut. 3. Na masę kremową zmiksuj twarożek z esencją waniliową i cukrem. Wyjmij z lodówki formę z ciastem i wyłóż na nie masę. Wstaw ponownie do lodówki na...

  • Jako, iż piernik musi dojrzeć warto go wkrótce przygotować, aby był smakowity na święta!

  • Słone ciasto z groszkiem i fetą

    Zamiast tradycyjnego pieczywa, od czasu do czasu możemy się pokusić o przygotowanie własnej bazy do kanapek. Takie słone pieczywo świetnie smakuje samo lub z ulubiona wędliną. Ciasto z groszkiem i fetą - twoja rodzina je pokocha.

  • pierogi są bardzo smaczne, ja zazwyczaj robię z mięsem z rosołu.

  • Ciasta rajskie i diabelskie, czyli wypieki doskonałe

    Ciasto rajskie (torta paradiso), jasne i lekkie jak puch i ciemne, diabelskie (torta del diavolo) - to wyśmienite, popularne we Włoszech i łatwe w przygotowaniu wypieki. Są doskonałe jako zastrzyk energii razem z poranną kawą i deser po posiłku.

  • Domowe zawsze jakoś lepiej mi się kojarzy. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a z racji tego, że masła mało używam, to i cena jakoś nie boli, choć to z pewnością droższa zabawa niż z kupnym.

  • Ciasto jogurtowe ze śliwkami

    Składniki: 125 g masła w temperaturze pokojowej 125 g cukru pudru (plus do posypania) drobno starta skórka i sok z 1 cytryny 2 jajka szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia(...), wbij jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jogurt i sok z cytryny. 2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Dno formy do pieczenia (śr. 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy. Śliwki...

  • przez przypadek trafiłam na program g.r. i zainteresował mnie przepis. Nie jest on 100% wg. jego zaleceń poniewaz nie spisałam proporcji i zrobiłam z pamięci, mimo braku idealnych proporcji tarta wyszła bardzo smaczna podałam do niej moją ulubioną ost. sałatkę.

Artykuły na temat: ciasto 125 g masla
  • Truskawkowe ciasto z kruszonką

    ...4 łyżki cukru, mleko z drożdżami i wyrabiamy. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe mleko, jajo i wyrabiamy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. 2. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą proszku do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy pozostały cukier, mieszamy. Rozpuszczamy 125 g masła...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Babeczki z masłem orzechowym i karmelizowanymi bananami

    ...- 25 minut. Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...

  • Ciasto serowe z jagodami

    Jagody delikatnie umyj i osusz. Do 80 g przesianej mąki pszennej wsyp mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. 2 jajka rozbij, oddziel białka od żółtek (białka włóż do lodówki). Do margaryny lub masła wsyp 125 g cukru. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując stopniowo dodawaj jajka, żółtka oraz twaróg. Na koniec wsyp suche składniki, dokładnie zmiksuj. Ciasto...

  • Sernik na kruchym spodzie z solonym karmelem. Kruchy spód100 g mąki pszennej3 szklanki cukru pudru½ łyżeczki proszku do pieczenia60 g zimnego masła1 żółtko Masa serowa225 g białej czekolady700 g dwukrotnie zmielonego twarogu (do wypieków)125 ml śmietany kremówki 36% 5 dużych jajek1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Solony karmel1 szklanka cukru4 łyżki wody8 łyżek śmietany kremówki 36%2 łyżki masładuża szczypta solisolone orzeszki ziemne do smaku Kruchy spódDno blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm...

  • Ciasto z orzechami i koniakiem

    ...ziemne siekamy na mniejsze kawałki.  2. 125 g masła ucieramy z 3/4 szklanki cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do(...) ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 60 minut w 175ºC, studzimy.  3. W rondelku rozpuszczamy pozostałe masło z resztą cukru, dodajemy 5 łyżek wody, koniak, mieszamy i zagotowujemy. Powstałym, jeszcze...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...1. W misce wymieszać 400 g mąki, drożdże i 50 g cukru. Stopić 75 g masła, dolać do niego mleko i lekko razem podgrzać. Wlać do miski, wbić 1 jajko. Zagnieść ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Resztę mąki wymieszać z 100 g cukru i cukrem wanilinowym, dodać 125 g masła. Rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę włożyć do lodówki. Śmietanę wymieszać z budyniem, 75

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

Zdjęcia na temat: ciasto 125 g masla